Cum explică ministrul Sănătăţii cauzele epidemiei de rujeolă: "Este o consecinţă a acumulării unei cohorte"

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 14:48
1976 citiri
Cum explică ministrul Sănătăţii cauzele epidemiei de rujeolă: "Este o consecinţă a acumulării unei cohorte"
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii Foto: Ziare.com

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat joi, 7 decembrie, la Timişoara, că epidemia de rujeolă este o urmare a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, astfel, ei nu sunt protejați și sunt mai vulnerabili.

Ministrul a ținut să precizeze și faptul că măsurile de sănătate publică sunt recomandate atât de Centrul European de control al bolilor şi de către OMS.

Ministrul Sănătăţii a declarat că această declarare pentru o perioadă limitată a acestei situaţii de transmitere epidemică a rujeolei, în numeroase judeţe ale ţării, are ca şi consecinţă posibilitatea de a efectua o doză suplimentară de vaccin rubeola- rujeola-oreion, este un trivaccin, la copii cu vârsta între 9 şi 11 luni, de recuperare a restanţierilor, adică cei care fie nu au făcut deloc sau au făcut doar o doză.

”Această situaţie a apărut din cauza reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional, doar 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a 2-a de vaccin rubeola rujeola oreion, este o consecinţă a acumulării unei cohorte, adică a unui număr mare de copii care nu sunt vaccinaţi, nu sunt protejaţi”, a mai spus Rafila, precizând că lucrul acesta s-a întâmplat şi în alte ţări, nu este unic pentru România.

Ministrul Sănătăţi a precizat că măsurile de sănătate publică sunt măsuri recomandate atât de Centrul European de control al bolilor şi Organizaţia Mondială a sănătăţii, pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei.

Există o ţintă de eliminare a acestei boli ca şi problemă de sănătate publică, la nivel global, a mai spus Alexandru Rafila.

Despre riscul de apariţie şi a altor boli, pe fondul scăderii vaccinării, ministrul a arătat că ”vaccinurile sunt victima propriului succes”.

”Prin vaccinare şi a mea, a dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră, multe dintre bolile pe care de care am auzit dar nu le-am mai văzut, am auzit de difterie, eu personal nu am văzut niciun caz de difterie, am auzit de poliomielită, nu am văzut niciun caz de poliomielită, am văzut e adevărat oameni care aveau sechele de poliomielită, adică consecinţele infecţiei, dar toate aceste boli care aparent au dispărut se numesc în pericol de reemergenţă adică de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import dar nu trebuie să lăsăm garda jos pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii şi nu ne dorim în niciun fel acest lucru. Gândiţi-vă că avem la frontieră un război şi acolo, în Ucraina sunt probleme cu siguranţă legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”
Reuters, despre șansele lui Klaus Iohannis de a deveni șeful NATO. Numele președintelui român vehiculat „în discuții informale”
Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania au anunţat joi că îl susţin pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la şefia NATO, plasându-l pe...
Netflix a cumpărat cel mai vizionat film românesc din 2023. Când va fi difuzat pe rețeaua de streaming
Netflix a cumpărat cel mai vizionat film românesc din 2023. Când va fi difuzat pe rețeaua de streaming
Miami Bici 2, filmul cu cele mai mari încasări din 2023 în cinematografele din România, va fi tramsmis pe Netflix, în România, din 20 martie. Protagoniștii Ilie Piciu (Codin Maticiuc) și...
#Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #rujeola epidemie, #Romania, #vaccin , #epidemie rujeola