Rafila: Ţările care gestionează foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii

Miercuri, 22 Septembrie 2021, ora 12:02
2129 citiri
Rafila: Ţările care gestionează foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii
Deputatul PSD Alexandru Rafila FOTO Facebook

Medicul Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS şi deputat PSD, afirmă că propunerea preşedintelui Klaus Iohannis ca vaccinarea anti-COVID să devină obligatorie pentru anumite categorii de persoane poate fi discutată.

"Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios, şi aşa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, ţările care gestionează în momentul de faţă foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au aşteptat ca lucrurile să devină necontrolabile", susţine el.

Rafila a comentat, la RFI, afirmaţia făcută de preşedintele Klaus Iohannis la New York, conform căreia vaccinarea anti-COVID va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale.

"E o propunere care poate fi discutată. Totuşi, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York şi discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios, şi aşa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, ţările care gestionează în momentul de faţă foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au aşteptat ca lucrurile să devină necontrolabile. Aşa că orice discuţie de acest gen trebuie făcută şi cu reprezentanţii profesionali ai medicilor, ai asistenţilor medicali, trebuie implicate toate aceste entităţi, încât să discutăm în primul rând de conştientizare şi de participare voluntară la această activitate de vaccinare", a afirmat Rafila.

Potrivit acestuia, "acceptabilitatea din partea populaţiei se bazează şi pe încrederea în autorităţi".

"Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur şi simplu o observaţie de bun simţ. Când vezi că autorităţile nu numai că nu au făcut nimic trei-patru luni de zile, dar au şi încurajat diverse manifestări cu număr extrem de mare de persoane, care au accelerat transmiterea infecţiei şi acum să vii după zece zile de la... că până în data de 10 septembrie n-am avut nici o problemă de sănătate publică, în opinia autorităţilor, problemele au început din 11 septembrie şi atunci discutăm de obligativitate, de măsuri dure şi aşa mai departe. Nu prea oferă prea multă credibilitate genul ăsta de comportament. Sigur, îmi dau seama că trebuie să ajutăm cu toţii la oprirea pandemiei, dar cei care n-au făcut nimic trebuie să-şi asume public lucrul ăsta şi să nu caute vinovaţi în altă parte, când principalii vinovaţi sunt chiar ei. Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, ştiu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieşi în faţa tuturor şi ar spune: da, am greşit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluţie împreună la situaţia de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel", a susţinut Alexandru Rafila.

Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Militari ucraineni instruiți în România. Iohannis a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei
Conducerea Parlamentului a fost informată de preşedintele Klaus Iohannis că a aprobat tranzitarea prin România a echipamentelor donate de către Finlanda Ucrainei şi instruirea unui număr de...
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Cristian Pîrvulescu, despre ascensiunea extremismului în Europa: „E cool să votezi extrema dreaptă / Pe 10 iunie vom vedea cât de rezilientă e democrația europeană”
Anul 2024 este probabil unul dintre cei mai importanți ani din epoca modernă atât pentru România, care va avea patru rânduri de alegeri, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, în...
#Alexandru Rafila, #vaccinare obligatorie, #vaccinare covid, #Klaus Iohannis , #Stiri Alexandru Rafila