Cel mai bogat oligarh rus, vizat de sancțiunile Uniunii Europene. Susține că a fost inclus pe nedrept

Miercuri, 02 Martie 2022, ora 12:27
5489 citiri
Cel mai bogat oligarh rus, vizat de sancțiunile Uniunii Europene. Susține că a fost inclus pe nedrept
Alexei Mordașov, cel mai bogat oligarh rus FOTO Stiri.md

Alexei Mordaşov este oligarhul rus care a intervenit pentru a menţine agenţia de turism Tui pe linia de plutire şi a asigurat resurse financiare pentru funcţionarea acesteia, în timp ce turismul internaţional s-a blocat, în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, Alexei Mordaşov, care deţine o treime din cel mai mare operator de turism din Europa şi este cel mai important acţionar al său, ar putea deveni o oarecare povară pentru Tui, ale cărei acţiuni sunt listate la Londra, după ce UE l-a adăugat, luni, pe lista de sancţiuni, relatează The Guardian.

UE a menţionat diverse îngrijorări în legătură cu persoana lui Mordaşov. În acest sens, UE susţine că Rossiya Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalţilor oficiali ruşi care au beneficiat de anexarea Crimeei. De asemenea, Uniunea a subliniat că afacerile media în care a investit oligarhul rus au contribuit la destabilizarea Ucrainei prin intermediul posturilor de televiziune pro-ruse.

Mordaşov a declarat că nu înţelege cum includerea sa pe lista de sancţiuni a UE ar ajuta la rezolvarea conflictului din Ucraina, susţinând: „Nu am absolut nimic de-a face cu apariţia tensiunii geopolitice actuale”.

Omul de afaceri s-a descris ca fiind neimplicat în politică şi a îndemnat încetarea războiului Rusiei în Ucraina, pe care l-a numit „tragedie a două popoare care sunt fraţi”.

„Este groaznic că ucrainenii şi ruşii mor, oamenii suferă dificultăţi, economia se prăbuşeşte. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru ca în viitorul foarte apropiat să se găsească o cale de ieşire din acest conflict şi să înceteze vărsarea de sânge”, a continuat el.

Deşi Mordaşov nu a fost sancţionat de către Marea Britanie, interesele sale de afaceri în regiune vor fi acum reduse drastic.

Mordaşov, în vârstă de 56 de ani, este cel mai bogat om din Rusia. El are origini modeste, fiind fiul unor lucrători la o moară din oraşul Cherepovets. Cu toate acestea, a reuşit să devină directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice şi miniere din Rusia, Severstal.

Severstal a publicat informaţii care detaliază modul în care unele dintre produsele sale sunt utilizate la fabricarea echipamentelor de apărare ruseşti, inclusiv a vehiculelor blindate. Mordaşov conduce compania-mamă, Severgroup, o companie privată de investiţii.

„Domnul Mordashov este acţionar al agenţiei Tui de aproape 15 ani şi deţine aproximativ o treime din compania noastră de când a susţinut-o financiar în timpul crizei de coronavirus”, a scris; eful TUI Fritz Joussen, într-un mesaj adresat personalului.

„Compania noastră este condusă de consiliul executiv, ca orice societate pe acţiuni germană, şi nu de acţionari sau de consiliul de supraveghere. Prin urmare, presupunem că orice restricţii sau sancţiuni împotriva domnului Mordashov nu vor avea consecinţe negative de durată pentru compania noastră”, a conchis el.

Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Noi discuții între ministrul român al Apărării și șeful Pentagonului. Angajamentele asumate de țara noastră în fața amenințărilor Rusiei
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri, 24 aprilie, cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, discuţiile vizând, în principal, situaţia...
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Biden a făcut anunțul mult așteptat: ”Livrările de arme pentru Ucraina se reiau în orele următoare”
Joe Biden, preşedintele SUA, a promulgat miercuri, 24 aprilie, pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai...
#alexei mordasov, #oligarh rus, #razboi Ucraina, #sanctiuni UE , #Razboi Ucraina