Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”

Duminica, 24 Martie 2024, ora 03:05
3644 citiri
Primăria Capitalei, rampă de lansare pentru funcții mai importante: „S-a mai întâmplat. Traian Băsescu e un exemplu”
Victor Ciorbea, Traian Băsescu, Sorin Oprescu

Primăria Capitalei a fost o importantă rampă de lansare pentru oamenii politici și o oportunitate de a ținti către funcții de stat mai bune. Primarul Bucureștiului are a doua funcție ca legitimitate politică după președintele României, luând în calcul numărul de voturi cu care este ales.

Pe de altă parte, mulți primari nu sunt aleși cu majoritate calificată de voturi, iar prezența la vot este și ea scăzută, cu mult sub 40%, ceea ce decredibilizează puțin mitul legitimității primarului Capitalei. Chiar și în aceste condiții, funcția are în continuare o aură de importanță și putere.Din fotoliul de Primar General al Capitalei, unii politicieni au ajuns oameni importanți în Guvern, au putut emite pretenții la alegerile prezidențiale, iar unul dintre ei chiar a obținut această funcție.

Pentru a înțelege de ce este importantă această funcție este suficient să ne uităm în istoria post-decembristă a României, unde găsim patru exemple relevante.

Primul este Victor Ciorbea, care s-a remarcat la începutul anilor 90 ca lider al sindicaliștilor, în Confederația Națională a Sindicatelor Libere–Frăția, apoi în Confederația Sindicatelor Democratice din România, scrie Recorder.

Ulterior intră în PNȚCD și câștigă alegerile pentru Primăria București în anul 1996. În urma succesului pe toate planurile al CDR, care a dat și președintele României, în persoana lui Emil Constantinescu, Victor Ciorbea lasă Primăria Capitalei după numai 5 luni, pentru a ocupa funcția de prim-ministru în Guvernul CDR, în 1996.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Deși își dă demisia doi ani mai târziu, în urma unei crize în coaliție și sub amenințarea unei moțiuni de cenzură, acesta nu mai revine la Primăria Capitalei.

Victor Ciorbea a rămas relevant și în istoria recentă, ocupând funcția de Avocat al Poporului din 2014 până în 2019.

Un alt personaj politic propulsat de pe fotoliul de la Capitală este Adriean Videanu. Acesta fusese deja de 5 ori ales deputat de Teleorman între 1990 și 2004, fusese numit vicepremier, iar la alegerile parțiale din 2005, după plecarea lui Băsescu la Cotroceni, Videanu câștiga alegerile cu 53%.

După trei ani de mandat de primar general, Videanu a fost numit ministru al Economiei în primul guvern Boc, punctând astfel o importantă funcție de stat.

Mandatul lui Videanu este cunoscut pentru zecile de șantiere deschise în Bucureşti, care complicau şi mai mult circulaţia maşinilor și pentru înlocuirea a zeci de kilometri de borduri.

Ascensiunea lui Traian Băsescu

Probabil cel mai important personaj din lista beneficiarilor de pe urma funcției de primar general este Traian Băsescu. Băsescu câștiga prima dată Capitala în anul 2000, din partea Partidului Democrat, o formațiune relativ mică în procentaje.

În 2000, Sorin Oprescu intra în turul 2 cu un avantaj consistent, adunând 41,83% din voturi, iar Traian Băsescu strângea doar 17,47% din voturi. În turul doi însă se produce surpriza. Traian Băsescu câștigă cu peste 51 la sută în fața lui Oprescu.

De precizat este că Băsescu câștiga și șefia Partidului Democrat în fața lui Petre Roman.

În 2004, Traian Băsescu câștigă fără discuții al doilea mandat, încă din primul tur, cu 55,13% din voturi, spulberându-l pe Mircea Geoană, care avea doar 29,84%.

Traian Băsescu renunță însă la mandat pentru ținti la cea mai înaltă funcție de stat. Este numit candidatul alianței D.A. (Partidul Democrat și PNL) la alegerile prezidențiale, după retragerea inexplicabilă a lui Theodor Stolojan din cursă.

Băsescu avea deja o carieră politică prolifică, fiind fost Ministru al Transporturilor și de două ori ales primar general al Capitalei.

În decembrie 2004, Traian Băsescu îl învinge în primul tur pe Adrian Năstase, candidatul PSD plecat cu prima șansă din turul 1, iar succesul avea să se repete și în 2009, când îl învinge pe Mircea Geoană, pentru a doua oară, de data asta în cursa pentru Cotroceni.

Cele două mandate la lui Traian Băsescu au fost marcate de scandaluri și instabilitate politică, acesta fiind suspendat de două ori, dar scăpând tot de atâtea ori de demitere la referendum.

Ambițiile politice ale lui Sorin Oprescu

Un alt personaj important care a ocupat funcția de primar general al Capitalei și care a vrut să țintească mai sus este fostul primar Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu începuse să cocheteze în domeniul politicii încă de pe la începutul anilor 90, când a fost consilier al Ministrului Sănătății între 1993 și 1994. Oprescu s-a înscris în 1995 în PSD și a candidat de două ori la Primăria Capitalei, odată în 1998, fiind învins de interimarul de atunci, Viorel Lis, și o dată în 2000, când a pierdut în turul 2, în fața lui Traian Băsescu.

Pentru 8 ani, Oprescu pare că renunță la ambiția de a fi primar al Capitalei și obține două mandate de senator PSD, în 2000 și 2004, având ca în 2008 să iasă din PSD și să candideze, din nou, la Capitală.

De data asta candidează independent și câștigă, învingându-l pe Vasile Blaga (PDL) și pe Cristian Diaconescu (PSD). Oprescu avea să câștige și al doilea mandat în 2012 pe care nu l-a dus la final din cauza unei condamnări.

Sorin Oprescu avea deja o experiență politică importantă în anul 2008, când a câștigat primul mandat de primar și o notorietate în rândul alegătorilor, bucurându-se de susținerea lui Ion Iliescu, dar criticând în același timp clasa politică în discursul său, fapt care l-a propulsat și mai mult.

În plus, sondajele făcute cu o lună înaintea alegerilor îl dădeau deja câștigător pe Oprescu, cu intenții de vot care variau de la 32% la 40% în rândul alegătorilor. Oprescu avea să intre în turul doi cu puțin peste 30% din voturile bucureștenilor și la o diferență nesemnificativă de candidatul de pe locul 2, Vasile Blaga. Într-un final, Sorin Oprescu câștigă cu 56,31% alegerile.

Succesul de la cea de a treia candidatură l-a determinat să candideze independent și la alegerile prezidențiale din 2009, însă fără succes. S-a plasat pe locul 6, cu doar 3% din voturi. Existau zvonuri că ar mai fi vrut să candideze și în 2014 la alegerile prezidențiale, însă nu s-a materializat o candidatură.

Analistul Politic Ion M. Ioniță este de părere că Primăria Capitalei este într-adevăr o rampă de lansare pentru funcții mai importante, însă precizează că Traian Băsescu este o excepție.

„Cine câștigă Capitala are o rampă de lansare mare și s-a întâmplat acest lucru și până acum, se va întâmpla și de acum înainte pentru orice candidat, dacă mai și performează. Nu este suficient doar să câștigi Capitala, mai trebuie să și faci ceva, popularitatea ta să crească după aceea, nu să scadă și majoritatea au pierdut după un mandat, în afară de Traian Băsescu, care a reușit să câștige alegerile prezidențiale. (...) Traian Băsescu este exemplul pe care noi îl dăm de fiecare dată, dar nu-s toți la fel. El este un fel de excepție. De obicei, candidații la primărie nu au reușit după un mandat să revină.”, spune analistul pentru Ziare.com.

El a încheiat spunând că, de obicei, candidații la primărie nu au reușit să se mențină populari după un mandat și să revină.

De altfel, niciun primar general al Capitalei nu a reușit să ducă două mandate consecutive la capăt, unii optând pentru alte funcții mai importante, iar alții fiind nevoiți să abandoneze din cauze penale.

Astfel, de-a lungul timpului, funcția de primar general al Bucureștiului, deși și-a păstrat importanța, a fost tratată cu o oarecare indiferență de Bucureșteni, lucru reflectat în prezența la vot din ultimii ani, care trece cu greu de 30%.

Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
Un candidat la funcția supremă în stat ar trebui să se adreseze cu respect și onestitate și intelectualului și celui care a buchisit slovele a doar patru clase primare. În țara în care...
Vești bune pentru locuitorii din Sectorul 1. Anunțul făcut de primarul Nicușor Dan privind rețeaua de termoficare FOTO
Vești bune pentru locuitorii din Sectorul 1. Anunțul făcut de primarul Nicușor Dan privind rețeaua de termoficare FOTO
Municipalitatea dă în exploatare încă 1,75 kilometri de conductă nouă de termoficare, tronson ce alimentează cu agent termic locuinţele de pe Bulevardul Ion Mihalache între intersecţiile...
#algeri, #Primaria Capitalei, #alegeri prezidentiale , #primaria Capitalei
  1. Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
  2. Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
  3. Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
  4. Surpriză! Pe cine a ales Elena Lasconi șef de campanie pentru alegerile prezidențiale
  5. „Înaltă trădare!". Diana Șoșoacă cere punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis
  6. Cei mai anoști prezidențiabili din perioada postcomunistă
  7. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  8. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  9. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  10. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”