Barna si Ciolos lanseaza "Romania Unita" - Cum isi propun USR si PLUS sa scoata Romania din zodia PSD

Joi, 27 Iunie 2019, ora 09:24
5135 citiri
Barna si Ciolos lanseaza "Romania Unita" - Cum isi propun USR si PLUS sa scoata Romania din zodia PSD
Foto: USR

USR si PLUS lanseaza proiectul "Romania Unita", un acord de colaborare pentru pregatirea unei guvernari responsabile pentru Romania in 2020.

"Aceasta scrisoare deschisa este o invitatie la un dialog politic responsabil pentru a gasi solutii corecte in urma actului de guvernare esuat al actualei majoritati parlamentare si pentru pregatirea unei alternative viabile de guvernare in 2020.

Noi, cei care am format Alianta 2020 USR PLUS, ne-am angajat in negocieri politice serioase, pentru consolidarea unui proiect politic care sa aiba un fond temeinic, reguli de functionare clare, cu procese cat mai deschise pentru desemnarea celor mai buni candidati pentru cetatenii Romaniei si pentru Romania.

Dar consideram ca este in egala masura important ca fortele de buna credinta din societate - politice, academice si societatea civila - sa se alature unui astfel de proiect astfel incat sa ne asiguram ca oferim electoratului cea mai buna optiune", transmit Dan Barna, presedintele USR, si Dacian Ciolos, liderul PLUS, intr-o scrisoare deschisa.

Cei doi sustin ca necesitatea adunarii tuturor actorilor responsabili in jurul unui Proiect pentru Romania este confirmata si de rezultatele din 26 mai, dar si de rezultatele tuturor studiilor realizate pana acum.

"Fara dubiu, trebuie pregatita din timp o guvernare legitima si puternica pentru 2020. O guvernare legitimata prin alegeri in care niciun roman sa nu mai poata fi oprit sa voteze, capabila sa ofere solutiile politice corecte si sa depaseasca orgolii de partid sau personale care ar putea impiedica buna ei functionare", puncteaza ei.

Cei doi mentioneaza ca este datoria lor politica si morala sa ofere electoratului o optiune politica responsabila, capabila sa satisfaca necesitatile societatii in momentul actual.

"Romania se afla in fata unui ciclu electoral special: dupa alegerile prezidentiale, locale si parlamentare din 2019-2020, tara noastra va beneficia de doua intervale electorale neintrerupte de alegeri decat o singura data, in 2024.

Asta poate aduce opt ani de stabilitate si dezvoltare, nealterati de lupte politice, nici de dezbinare in societate, in jurul unei majoritati solide si al unui guvern competent.

Pentru a valorifica aceasta sansa, Romania are nevoie de o forta politica democratica si proeuropeana capabila sa produca o schimbare profunda, cu accent pe dezvoltarea economica si pe oferirea sansei la bunastare durabila tuturor cetatenilor sai.

In consecinta, ne propunem sa actionam ca forte politice care pun acest context politic mai presus de interesul personal sau al unui partid. Vrem sa oferim societatii romanesti o alternativa politica interesata de o guvernare competenta pe termen lung, cu impact asupra viitorului Romaniei", mai spun ei.

Barna si Ciolos adauga ca votul din 26 mai reprezinta un transfer de incredere si un barometru pentru ceea ce gandesc cetatenii Romaniei si ca au demonstrat ca pot construi o alianta politica functionala, iar Alianta 2020 USR PLUS a trecut un test important in fata societatii, inclusiv in fata propriilor membri si sustinatori.

"Aceasta experienta ne face sa credem ca este momentul propice pentru un proiect solid si dedicat societatii romanesti", au mentionat cei doi.

In aceste conditii, USR si PLUS au cateva propuneri de politici publice, printre care:

- Reforma constitutionala, care sa puna accent pe depolitizarea institutiilor care au menirea sa asigure echilibrul si democratia statului roman si transformarea initiativei "Fara Penali" in text constitutional;

- Repararea tuturor pagubelor create de actuala majoritate parlamentara sistemului de justitie si aducerea acestuia la standarde europene;

- Reforma electorala, cu introducerea alegerilor in doua tururi de scrutin la nivel local;

- Diminuarea cheltuielilor bugetare ineficiente din administratie, eliminarea pensiilor speciale, reformarea cu prioritate a mecanismului PNDL, a ANAF si CNAIR;

- Impozitarea corecta a muncii, cu accent pe cresterea productivitatii si incurajarea antreprenoriatului, astfel incat cei care muncesc sa se bucure de rezultatele muncii lor in loc sa acopere gaurile bugetelor create din incompetenta administrativa si politica;

- Absorbtia fondurilor europene la maximumul potentialului Romaniei si considerarea lor ca sursa-cheie de finantare a marilor proiecte ale tarii noastre, integrate intr-un buget national unic, transparent si cu rigori de cheltuire stricte;

- Modernizarea si inzestrarea Armatei Romane in conformitate cu angajamentele asumate/rezultate din calitatea de membru al NATO;

- Politici publice dedicate eradicarii saraciei cu care se confrunta multe zone din Romania si multe categorii sociale, punandu-se un accent special pe crearea de locuri de munca si reducerea taxelor pe munca;

- Politici publice pentru amenajarea teritoriului, in vederea cresterii calitatii si sustenabilitatii mediului construit, in linie cu obiectivele asumate de comunitatea europeana;

- Revizuirea imunitatii parlamentare si ministeriale in forma actuala, care le permite parlamentarilor si membrilor guvernului suspectati pentru fapte de coruptie sa evite tragerea la raspundere penala in conditii similare oricaror alti cetateni.

Citeste AICI toate propunerile lansate de cele doua formatiuni.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#USR PLUS Romania Unita , #Dan Barna