Alianta USR-PLUS vrea anticipate odata cu localele, in contradictie cu o decizie CCR

Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:35
4174 citiri
Alianta USR-PLUS vrea anticipate odata cu localele, in contradictie cu o decizie CCR
Foto: captura video Facebook/Alianta 2020 USR-PLUS

Dan Barna si Dacian Ciolos au anuntat, luni, in mod oficial, ca Alianta 2020 USR-PLUS le propune politicienilor un pact pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate odata cu alegerile locale din luna iunie, insa propunerea vine in contradictie cu o decizie a Curtii Constitutionale din 2012.

"Viitorul presedinte al Romaniei se angajeaza sa dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate sa poata fi organizate odata cu alegerile locale din 6 iunie", se arata in "Pactul pentru anticipate", acord politic si parlamentar propus presedintelui Romaniei, PNL, ALDE, UDMR, Grupului minoritatilor nationale si ProRomania, de catre Alianta 2020 USR-PLUS.

Dan Barna si Dacian Ciolos au criticat foarte dur guvernarea Dancila si au explicat in cadrul conferintei de presa ca "prin acest pact salvam sase luni pentru Romania, ceea ce conteaza enorm pentru tara".

In document sunt prezentati explicit pasii care ar trebui facuti: caderea Guvernului Dancila in urma unei motiuni de cenzura si dizolvarea Parlamentului dupa ce sunt respinse doua propuneri facute de presedinte. Dizolvarea Parlamentului ar urma sa aiba loc "pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate sa poata fi organizate odata cu alegerile locale din 6 iunie, in temeiul articolului 63 alineat (2) " din Constitutie.

Citeste mai multe despre: Barna si Ciolos au lansat pactul pe care il propun politicienilor: Anticipate odata cu localele, tine de vointa noastra! (Document)

Insa, intr-o situatie similara din 2012, Curtea Constitutionala a decis ca o lege care prevedea organizarea de alegeri anticipate simultan cu cele locale era neconstitutionala, semnaleaza G4Media.

Astfel, in plina criza economica, Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament pe legea care prevedea organizarea simultana a celor doua scrutine, dar alianta PSD-PNL (USL) a atacat-o la CCR, care a declarat-o neconstitutionala.

Printre argumentele Curtii regasim faptul ca legea respectiva modifica procedura de desfasurare a alegerilor cu mai putin de un an inainte ca ele sa aiba loc si, in plus, punea in dificultate alegatorii, care primeau 6 buletine de vot (pentru primarie, Consiliul Local, presedintele Consiliului Judetean, Consiliul Judetean, Senat si Camera Deputatilor).

De asemenea, "dispunand cu privire la 'comasarea' alegerilor, legea stabileste, in realitate, si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali", se mai arata in decizia citata, aspectul fiind reglementat impotriva prevederilor Constitutiei.

Un alt aspect neconstitutional era acela ca, din cauza organizarii simultane, un cetatean nu putea candida si la Parlament, si la alegerile locale, restrangandu-se astfel dreptul constitutional de a fi ales.

Chiar daca procedura pe care o propune acum Alianta USR-PLUS si conditiile in care ne aflam astazi sunt diferite (nefiind cazul, de exemplu, prelungirii mandatelor alesilor locali), totusi o parte dintre argumentele invocate de Curte in Decizia din 2012 raman valabile.

In aceste conditii, cei doi lideri ai Aliantei 2020 USR-PLUS trebuie sa ofere explicatii suplimentare sau sa isi retraga propunerea.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliția PSD-PNL își decide astăzi candidatul, la Primăria Capitalei. Care sunt variantele pe care pot merge cele cele două partide
Coaliţia PSD-PNL se reuneşte, luni, la ora 10.00, pentru a decide dacă medicul Cătălin Cîrstoiu rămâne candidatul la Primăria Capitalei, în urma acuzaţiilor privind incompatibilitatea...
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Cum au furat partidele startul campaniei. Bucureștiul, împânzit cu afișe și bannere gigantice cu candidați FOTO
Deși au mai rămas mai bine de trei săptămâni până la startul oficial al campaniei electorale, partidele au furat deja startul campaniei cu afișe gigantice în principalele intersecții și...
#pact USR Plus anticipate locale, #decizie CCR pact USR anticipate , #USR