Invitatii Ziare.com Rodica Culcer: Dilema ACL

Vineri, 08 August 2014, ora 08:30
3209 citiri
Invitatii Ziare.com Rodica Culcer: Dilema ACL

Parea simpla, curata si de-a dreptul stiintifica operatiunea de desemnare a candidatului prezidential sustinut de ACL si mai ales parea sa aiba un final deja anuntat: cum Klaus Iohannis este deja mai bine cotat in sondaje, toata lumea se asteapta ca el sa fie alesul.

Iata insa ca lucrurile s-au complicat, iar operatiunea s-a dovedit mult mai complicata.

In primul rand, cercetarea sociologica a PDL a inceput mai tarziu decat se anuntase, ceea ce ii permite lui Catalin Predoiu sa castige ceva timp. Si se anunta ceva mai complexa decat cea intreprinsa de PNL.

Este mai mult decat necesar sa fie asa, pentru ca, dupa cum am mai scris, popularitatea domnului Iohannis se datoreaza activitatii sale la Primaria Sibiului, nu performantei intr-o functie la nivel national.

Dar Klaus Iohannis este chemat sa fie nu primar de tara, ci presedinte de tara. Nu avem niciun argument sa credem ca domnul Iohannis a inteles aceasta diferenta.

Recent, intr-o emisiunea la Realitatea TV, el a reusit sa nu spuna nimic, sa evite orice declaratie transanta si opinie personala, in ideea, probabil, de a evita orice confruntare.

Este adevarat ca alegatorii probabil nu mai vor circ si scandal la varful piramidei politice, dar cred ca au pretentia ca un om de stat sa aiba macar o analiza pertinenta a situatiei interne si internationale, un set de valori morale si civice, proiecte pentru Romania si curajul convingerilor proprii - caci nu este suficient sa declari ca poti sa-l bati pe Victor Ponta, trebuie sa si demonstrezi ca stii de ce trebuie batut - adica sa ai curajul unei critici a guvernarii sale si propriul tau proiect de tara.

Cu tot regretul, domnul Iohannis nu le-a demonstrat, iar despre viziunea sa asupra situatiei politice internationale nu stim mai nimic, decat ca este interesat de o imbunatatire a relatiei cu Moscova, exact acum, cand SUA si UE si-au inasprit sanctiunile la adresa Rusiei, iar Putin maseaza trupe la granita cu Ucraina.

Ca absolvent al Facultatii de Fizica, domnul Iohannis este sigur dotat intelectual. Cu toate acestea, nu mi-l imaginez reprezentand interesele Romaniei cu competenta diplomatica si curaj in momentele dificile care vor veni.

Mi-l imaginez in schimb pe Catalin Predoiu, candidatul PDL, care, dupa ce a debutat in acelasi stil sters si impaciuitor ca domnul Iohannis, imi pare ca s-a reinventat in ultimele luni.

Cu o zi mai tarziu, la aceeasi emisiune de la Realitatea TV ca si contra-candidatul sau, domnul Predoiu a raspuns la toate intrebarile si nu a evitat nicio problema, prezentand o analiza pertinenta a momentului politic actual si criticandu-l fara menajamente pe Victor Ponta pentru distrugerea sansei "generatiei 40" de a schimba ceva in politica romaneasca.

Experienta guvernamentala era evidenta, tonul era ferm, iar discursul avea substanta, intr-o zi in care Victor Ponta isi pusese mainile in sold - la figurat - si nu mai contenea cu insultele la adresa lui Traian Basescu.

Mai interesanta insa a fost stapanirea problematicii internationale si orientarea euroatlantica fara echivoc, in fata unui moderator chinuit de un nationalism obtuz. Domnul Predoiu sustine ca are proiecte concrete cu privire la atragerea investitorilor americani si la reformarea Romaniei.

Nu sunt insa convinsa ca ideea lui privind convocarea unei mese rotunde pe tema relansarii economiei este viabila, pentru ca am vazut cum liderii politici au semnat cu totii Pactul pentru Educatie la Cotroceni, doar pentru ca ulterior PSD sa anuleze reformele lui Daniel Funeriu.

Si, apoi, ce discutii poti avea despre reformarea economiei cu oameni ca Victor Ponta sau chiar Ioana Petrescu? Sa nu exageram cu spiritul impaciuitor ca ducem tara de rapa. Dar macar la Catalin Predoiu am ce sa critic...

Nu cred ca liderii PDL si PNL nu vad si ei cat de diferit performeaza pe scena publica potentialii prezidentiabili ai ACL. De fapt, decidentii Aliantei au acum o imensa problema: sa se ia dupa sondajele actuale si sa piarda pe mana lui Iohannis (pentru ca sunt sigura ca vor pierde) sau sa-si ia inima in dinti si sa-l desemneze pe Catalin Predoiu candidat la presedintie, cu o sansa reala de a castiga?

Senatorul PDL Traian Igas a avansat varianta candidaturii lui Catalin Predoiu la presedintie si a lui Klaus Iohannis la functia de premier.

Ar fi un compromis rezonabil, care ar satisface orgoliile liberalilor. Daca nu va fi acceptat si ACL il va desemna drept candidat la presedintie pe Klaus Iohannis, pentru mine inseamna ca liderii Aliantei, cu Vasile Blaga in frunte, nu vor de fapt sa castige prezidentialele. Mai departe nu merg cu speculatiile, desi as putea, pentru ca ma gandesc sa le mai dau o sansa...

Rodica Culcer este jurnalist, a lucrat la BBC, Europa FM si TVR, unde a fost sef al Directiei de Stiri.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#candidat ACL prezidentiale, #Iohannis Predoiu prezidentiale, #Iohannis sanse prezidentiale , #Klaus Iohannis