Alianta de centru-dreapta = dezbina si cucereste - De la cititori

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 16:27
3053 citiri
Alianta de centru-dreapta = dezbina si cucereste - De la cititori
Foto: evz.ro

Alianta de centru-dreapta PNL+PC este pentru multi o alianta de neinteles. Doar cei mai fideli fani ai lui Crin Antonescu mai pot gasi cate o scuza pentru aceasta parafare la prima vedere artificiala si nefireasca din punctul de vedere al orientarii politice.

Ne-am fi putut astepta la o reeditare a pactului dintre PSD si PC sau chiar la o impacare intre PD-L si PC, la o unire de forte intre cei mici UNPR si PC, dar putini s-ar fi asteptat ca liberalii profund declarati de dreapta sa se alature unei formatiuni mici precum PC. Partidul Conservator are ceva radacini de stanga, vezi si mult mediatizata colaborare a lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate.

Intervine intrebarea fireasca "De ce s-a format aceasta alianta?". Iata o posibila ipoteza.

Dupa un an in care PSD si PNL au flirtat foarte mult, un an in care am asistat la complimente intre liderii acestor doua partide la televizor, ceva s-a intamplat. E posibil sa fi intervenit o pura matematica. PSD se afla peste PNL in sondaje si a fost tot timpul un partid mai puternic decat partidul lui Crin. La viitoarele alegeri, PSD este posibil sa obtina 35%. Daca s-ar fi unit cu PC sau cu asul din maneca, anume UDMR, ar fi avut majoritatea. Astfel, PNL ar fi intrat iarasi in Opozitie.

Crin Antonescu a intuit bine acest lucru. Unindu-se cu PC, obliga acest mic partid, cel putin moral, sa nu se alature PSD-ului la o viitoare guvernare. Nu vor conta voturile obtinute de conservatori, care oricum nu vor fi multe. Va conta faptul ca acest mic partid conservator nu va mai putea sa se uneasca cu PSD.

De asemenea, in mod cert, liberalii se vor baza si pe mai mult spatiu la televizor. Antenele vor dudui de sustinere liberala.

Pe de alta parte, Dan Voiculescu s-a gandit poate sa ia fata UNPR-ului. Daca liberalii s-ar fi unit cu UNPR, era foarte posibil ca Partidul Conservator sa fi pierdut startul si sa nu-si mai fi gasit locul alaturi de liberali.

Este ciudata la prima vedere lipsa de reactie a PSD-ului. Un partid atat de mare precum PSD a lasat minusculul PC sa fuga in dreapta. Lipsa de reactie a acestui partid se poate explica prin debarasarea de imaginea sifonata a mogulului Dan Voiculescu.

Doua concluzii se nasc, liberalii castiga la matematica, iar social-democratii castiga la imagine.

Mai ramane insa o problema pe care Crin Antonescu nu o poate controla, cel putin deocamdata. Permanenta variabila, sau mai bine zis constanta, din Parlamentul Romaniei, denumita UDMR. Unita cu un PSD de 35%, aceasta variabila poate da nastere unei noi viitoare majoritati la alegerile din 2012.

Quarterly Report - Editia 4

Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
370 de evenimente sau incidente au fost sesizate de la debutul campaniei electorale, iar în urma verificărilor au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, a informat joi, 23 mai, Guvernul,...
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
George Simion, preşedintele AUR, le-a spus nemţenilor că nu sunt extremişti şi nu iau puterea prin forţă. În schimb, el a adăugat că acum avem mai mulți ”stăpâni” și că ”toată...
#strategie Alianta PNL PC, #obiectiv Alianta Centru Dreapta , #Crin Antonescu