Partidul National Liberal, intre compromisuri si sperante (Opinii)

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 08:16
3418 citiri
Partidul National Liberal, intre compromisuri si sperante (Opinii)
Foto: PNL

Un pacat omenesc cu care ne confruntam foarte des, este acela al tendintei de a generaliza situatii cunoscute. In cele mai multe cazuri, acest gen de judecata este unul superficial.

Cel mai adesea, aceste judecati de valoare cu caracter generalizator se aplica in zona politicului. Desi la randul meu incerc sa imi reprim acest gen de gandire paguboasa, dupa parerea mea, cand vorbim despre oamenii politici care astazi ne conduc sau despre cei care se straduiesc ca maine sa ne conduca, acest mod de a simplifica lucrurile, nu mi se pare neaparat gresit. Cand in fruntea unui partid se afla un personaj suspect, dati-mi voie sa ma uit piezis la toti ceilalti membri ai acestui partid.

In aceste zile, se aud foarte multe voci care acuza Partidul Liberal pentru o alianta care nu are nici in clin nici in maneca cu ideologia sa. Inca de la ultimele alegeri prezidentiale, exuberantul actual lider al acestui partid era dispus la orice compromis, numai sa guste si el fie si doar un strop din cupa invingatorului.

Candva, intr-un trecut nu foarte indepartat, domnul Crin Antonescu jucase in rolul justitiarului intransigent, aratand cu degetul acuzator spre Mona Musca, atunci cand banuiala de a fi colaborat cu Securitatea plana asupra acesteia.

Acele vremuri par acum depasite. Alta prioritate are acum liderul Partidului National Liberal. El stie una si buna: Basescu trebuie inlaturat. Si uite asa s-au intalnit marile spirite: Dan Voiculescu si Crin Antonescu.

Pana la urma, incepe sa fie firesc. Mai multe lucruri ii apropie pe cei doi decat ii despart. Bun, cu ei doi ne-am lamurit. Fiind vorba de doi barbati trecuti de prima tinerete, atractia lor este bazata nu pe lucruri trecatoare, ci pe un hobby comun: gasirea oricarui pretext valabil ca Traian Basescu sa fie inlaturat. Mai grav este ca pentru cei doi lideri de partid, aceasta obsesie pare sa tina loc si de program de redresare a economiei Romaniei.

Cine castiga si cine pierde

Dar ce se poate spune despre membrii celor doua formatiuni politice? Sunt si ei atrasi unii de catre ceilalti asa ca printr-un miracol, pe care doar dragostea la prima vedere il poate explica? In privinta membrilor Partidului Conservator, lucrurile imi par mai clare. Ei, membrii acestui partid, sunt si ei cumva conservatori ai disciplinei de partid mostenita din alte vremuri. Oricum pentru ei o astfel de alianta pare o sansa in plus de a ramane pe scena politica.

Mai putin de inteles este votul larg cu care membrii Partidului Liberal au consfintit aceasta alianta, care in ultima instanta contrazice insasi esenta doctrine liberale.

Chiar daca in Partidul Liberal exista tot mai multe voci care denunta gestul aproape sinucigas al liderului sau, aceste voci mi se par totusi prea putin conjugate. Semnalul de alarma l-a tras cu mai mult timp in urma scrisoarea deschisa in care Neagu Djuvara isi exprima amaraciunea cu privire la deturnarea doctrine liberale de catre Crin Antonescu.

Scopul scuza intotdeauna mijloacele?

Asa credea si Catavencu, cunoscutul personaj din "O scrisoare pierduta", asa cred si unii politicieni contemporani. Expresia "si-a dat cu stangul in dreptul", care defineste de obicei o gafa a unui jucator de fotbal, este cat se poate de actuala si in acest caz.

Ca sa ramanem la o trimitere in lumea sportului, spagaturile acrobatice ale actualului lider al Partidului Liberal, oricum nu au nimic in comun cu doctrina liberala. Acest lucru este cu atat mai regretabil cu cat daca exista o speranta de redresare economica pentru o tara aflata in criza, indiferent cum s-ar numi acea tara, acea speranta nu poate veni din zona unor gesturi si promisiuni populiste specifice partidelor de stanga.

Daca membrii de astazi ai Partidului Liberal isi doresc cu adevarat ca partidul lor sa isi pastreze identitatea si sa nu fie la randul lor supusi unei judecati generalizatoare, ar trebui sa isi aminteasca de soarta altui partid istoric din tara noastra. Este evident vorba de PNTCD.

Quarterly Report - Editia 4

Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
Sute de incidente, sesizate de la începutul campaniei electorale. Concluziile verificărilor
370 de evenimente sau incidente au fost sesizate de la debutul campaniei electorale, iar în urma verificărilor au fost aplicate 105 sancţiuni contravenţionale, a informat joi, 23 mai, Guvernul,...
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
Cum se apără George Simion de acuzațiile de extremism: ”Până şi papuaşii s-au răzvrătit”
George Simion, preşedintele AUR, le-a spus nemţenilor că nu sunt extremişti şi nu iau puterea prin forţă. În schimb, el a adăugat că acum avem mai mulți ”stăpâni” și că ”toată...
#doctrina Alianta Centru Dreapta , #Crin Antonescu