Vicepresedinte PC: Ironiile lui Crin Antonescu nu ne vizeaza - Interviu

Sambata, 22 Iunie 2013, ora 18:23
3526 citiri
Vicepresedinte PC: Ironiile lui Crin Antonescu nu ne vizeaza - Interviu
Foto: EVZ

Vicepresedinte si purtator de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca sustine ca nu exista nicio suparare si nicio criza in relatia cu PNL. "Simtim nevoia sa avem o viata de partid pe picioarele noastre", a subliniat Ciuca.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Ciuca neaga existenta vreunor tensiuni in relatia cu PNL, el sustinand ca Alianta de Centru Dreapta va functiona la fel ca inainte, cu o singura exceptie.

"De acum incolo, tot ceea ce facem din perspectiva politica facem din perspectiva PC, sa nu creada cineva ca este a ACD sau sa fim pusi in postura de a nu putea sa avem un punct de vedere pentru ca intai trebuie sa trecem pe la ACD", a declarat liderul PC.

USL, desfacuta in 3 la europarlamentare? PC, aproape de o candidatura separata

Joi, Bogdan Ciuca a anuntat ca protocolul cu PNL nu functioneaza, iar PC se va afirma ca partid distinct in cadrul USL. Crin Antonescu a reactionat ironic, spunand ca "omenirea a putut depasi criza creata la un moment dat de Coreea de Nord (...), o sa putem si noi depasi aceasta criza cu PC".

"Ironia, pe care am apreciat-o, nu viza relatia cu PC-ul, care este in regula, ci viza aprecierea distorsionata pe care unii reprezentanti ai presei au vrut sa o dea acestui anunt", a explicat Ciuca pentru Ziare.com.

Interviul pe larg, in continuare.

Cum vedeti functionarea Aliantei de Centru Dreapta in continuare?

Absolut normala. Haideti sa va spun despre ce este vorba, ca am auzit ieri 7.000 de comentarii, unele corecte, altele mai colorate decat ar trebui. Noi n-avem o problema cu PNL-ul sau PNL-ul cu noi. In schimb noi avem o problema procedurala.

Existand protocolul intre PC si PNL ar fi trebuit practic sa ne intalnim de doua ori pe luna sa discutam pozitiile politice, publice, pe care si unul si altul dintre partide le are. Noi de cate ori aparem cu un proiect de lege sau cu o initiativa sau cu o declaratie, pe buna dreptate ne itreba si presa: 'S-a discutat sau nu in ACD?'. Practic, o procedura care era imposibil de realizat daca noi nu ne intalneam.

Motiv pentru care, ieri, cand am avut intalnirea cu Biroul Executiv largit, cu lideri si cu grupurile parlamentare, printre altele s-a ridicat si problema 'dom'le, noi nu ne-am mai intalnit in ACD de multa vreme'. Asa ca, avand in vedere ca nu ne-am mai intalnit, de acum incolo tot ce prezentam noi, puncte de vedere, initiative legislative, declaratii politice, ne apartin noua in totalitate si ni le asumam noi. Ce prezinta PNL-ul este al PNL-ului, nu al ACD-ului si practic nu trebuie negociate intre noi. Deci ne asumam fiecare punctele noastre de vedere.

In acelasi timp am facut o precizare foarte clara, asta nu inseamna ca afectam relatia cu PNL-ul, cu PSD-ul, cu partidele ce compun USL-ul. Evident, pe problemele ce tin de USL sau de politica USL-ului vom veni sa le discutam in USL, dar o s-o facem direct in USL, pentru ca daca stam sa ne tinem de o procedura care practic nu se poate aplica, daca unii sau altii nu avem timp, atunci am bloca un circuit, activitatea noastra ca partid, a dansilor ca partid.

Ramanem in continuare parteneri USL si cu unii si cu altii, nu rupem, nu atacam, nu desfiintam ACD-ul, nu avem nicio problema de genul acesta. De acum incolo, tot ceea ce facem din perspectiva politica facem din perspectiva PC, sa nu creada cineva ca este a ACD sau sa fim pusi in postura de a nu putea sa avem un punct de vedere pentru ca intai trebuie sa trecem pe la ACD.

Cum comentati reactia ironica a lui Crin Antonescu, care a sustinut ca "omenirea a putut depasi criza creata la un moment dat de Coreea de Nord (...), o sa putem si noi depasi aceasta criza cu PC"? Vi se pare adecvata?

Evident, nu a fost o ironie la adresa PC-ului, ci la adresa acelora din presa care au crezut ca anuntul este de fapt o criza. Sau la adresa acelora carora le-ar fi placut ca un anunt simplu, care tine de o procedura, este de fapt o criza.

Ironia, pe care am apreciat-o, nu viza relatia cu PC-ul, care este in regula, ci viza aprecierea distorsionata pe care unii reprezentanti ai presei au vrut sa o dea acestui anunt.

Exista numeroase informatii despre motivele care au determinat acest anunt. Ca sunteti nemultumiti pentru ca n-ati primit un post la Autoritatea de Supraveghere Financiara sau ca va pregatiti pentru o eventuala rupere a USL, pentru a sustine Guvernul Ponta in ipoteza ca PNL va trece in Opozitie. Ce raspuns aveti?

Cred ca acestea intra in categoria tintei pe care a avut-o Crin Antonescu cand a lansat ironia. Cred ca asemenea zvonuri dorea sa ironizeze, pentru ca nu se pune problema nici de rupere, nici de o strategie ascunsa de sprijinire a unuia sau a altuia, lucruri complicate si misterioase. Nu exista asa ceva.

Daca eram suparati ne-am fi intalnit sa ne strigam supararea. Mi se parea mult mai simplu. Supararea noastra, daca pleca de la un post, ne-am fi intalnit sa discutam si sa recuperam postul respectiv.

Eu cred ca raspunsul domnului Antonescu a fost foarte corect, ironizand o asemenea interpretare. Simtim nevoia sa avem o viata de partid pe picioarele noastre.

Deci, nu-i suparare, nu e criza, atunci cum definiti situatia?

Este o clarificare din perspectiva unui aspect din protocol care nu s-a dus la indeplinire, intalnire care ar fi avut ca scop discutiile pe teme politice pe care ar fi urmat sa si le asume ACD-ul.

Alianta va functiona la fel ca inainte, mai putin obligatia asta de a discuta in ACD orice actiune politica pe care o are unul sau celalalt partid.

In aceste conditii, practic ACD-ul se desfiinteaza.

Activitatea ACD-ului este mult mai complexa decat intalnirile acelea. Nu avem in plan sa rupem sau sa desfiintam ACD-ul sau sa vulnerabilizam USL-ul, astea deja sunt povesti prea colorate. Noi, ca fondatori ai USL-ului, vom veni in USL cu proiectele noastre, le vom discuta, le vom sustine la fel ca si celelalte doua partide, PSD si PNL.

Care a fost pozitia domnului Dan Voiculescu pe aceasta tema?

A fost o decizie pe care au luat-o liderii locali. A fost o decizie care a plecat ca urmare a unor propuneri venite din partea organizatiilor judetene.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...