Vicepresedintia Senatului, piatra de mormant a Aliantei PNL-PC?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 18:21
6589 citiri
Vicepresedintia Senatului, piatra de mormant a Aliantei PNL-PC?
Foto: Arhiva

Alianta PNL-PC a fost parafata luni, iar marti inregistrata la tribunal, si asta in ciuda numeroaselor comentarii publice nefavorabile, dar si a impotrivirii fatise a unor voci de seama din PNL. Protocolul a fost semnat, dar din el nu reiese foarte bine cui ii va reveni singurul post de vicepresedinte al Senatului corespunzator noii aliante: lui Dan Voiculescu sau liberalilor?

Aceasta dilema poate fi privita ca o chestiune de amanunt, nesemnificativa, dar nu este chiar asa. E mai mult si decat o problema de orgoliu, chiar daca ne gandim ca de o parte este singurul senator PC, dar nu oricare, ci insusi Dan Voiculescu, iar de cealalta parte sunt cei peste 20 de senatori PNL, reprezentati in sesiunea trecuta in cel mai onorabil mod cu putinta de Teodor Melescanu.

Dar functiile de presedinte si vicepresedinte al Senatului au o importanta deosebita din perspectiva unei noi suspendari a presedintelui Traian Basescu, amenintare lansata in repetate randuri in ultimul timp de liderii Opozitiei. Daca acestora le iese Marea Unificare PSD-PNL-PC, presedintele Senatului devine al doilea om in stat si chiar primul, in cazul in care seful statului ales prin vot este demis prin referendum si sunt organizate noi alegeri prezidentiale.

Voiculescu: Lui Basescu ii e frica de suspendare

In aceste conditii graba cu care PSD, PNL si PC poarta negocierile in vederea formarii unei largi aliante anti-PDL ar putea avea, printre multe alte motive, si impartirea de posturi in fruntea celor doua camere parlamentare, tinand cont ca noua sesiune incepe la 1 februarie, cand noi numiri se vor face in Birourile Permanente.

Dan Voiculescu: Alianta PSD-PNL-PC ar fi trebuit realizata ieri

In presa s-a speculat mult pe seama faptului ca Dan Voiculescu ar putea obtine chiar postul de presedinte al Senatului, in cazul in care negocierile PSD cu Alianta de Centru-Dreapta ar merge snur, iar PSD ar obtine, la schimb, alte avantaje. Pana acolo insa mai este cale lunga. Intr-o prima faza, PNL si PC trebuie sa isi imparta singurul post de vicepresedinte al Senatului care le mai revine dupa formarea Aliantei, in conditiile in care, conform algoritmului, PD-L ocupa deja 2 locuri de vicepresedinte.

Chelaru va fi vicepresedinte al Senatului, in locul lui Voiculescu

Senatorul PSD Ioan Chelaru, a declarat pentru Ziare.com ca pozitia de vicepresedinte al Senatului ocupata pana in prezent de Dan Voiculescu, de pe vremea cand PC era in alianta cu PSD, le ramane social-democratilor: "Pozitia de vicepresedinte al Senatului apartine PSD si candidatul va fi de la PSD oricum".

Chelaru nu a confirmat nominalizarea sa pentru aceasta functie, spunand ca va fi nevoie de mai multe serii de voturi, in partid, in grupul parlamentar si apoi in plenul Senatului.

In schimb, senatorul a afirmat foarte hotarat ca Mircea Geoana ramane presedinte al Senatului.

"Sigur ramane, fara nicio problema. Atata timp cat are sustinerea PSD nici nu intra in discutie, iar deocamdata o are", a declarat Ioan Chelaru pentru Ziare.com.

De altfel, Mircea Geoana este linistit in aceasta privinta, declarand, marti, la RFI, ca nu se teme de negocierile care s-ar putea purta pe la spatele sau intre colegii social-democrati si liderii ACD.

Cum se vad lucrurile in PNL

Senatorul PNL Varujan Vosganian, unul dintre cei care au votat, luni, impotriva Aliantei cu PC, a declarat pentru Ziare.com ca nu s-a discutat pana in prezent in conducerea partidului cui ii va reveni postul de vicepresedinte al Senatului, dar a precizat ca, in opinia sa, cel mai potrivit pentru aceasta functie ramane Teodor Melescanu.

"Pentru PNL este o onoare ca este reprezentat de domnul Teodor Melescanu, mi se pare cea mai potrivita persoana(...) A performat, a condus bine sedintele Senatului, este un om care are un comportament ireprosabil, este politicos, are si simtul umorului atunci cand trebuie, este una dintre cele mai distinse figuri ale vietii politice de dupa 1990", a declarat Varujan Vosganian.

Mult mai sceptic este insa deputatul PNL Ludovic Orban, un alt contestatar al Aliantei cu PC, care spune ca este de asteptat ca Dan Voiculescu sa aiba castig de cauza.

"Nu e precizat in protocol, dar sensul e intr-o oarecare masura evident din moment ce se spune ca daca un partid detine presedintia Romaniei celalalt ia presedintia Senatului. Dupa parerea mea, chiar daca nu e scris in protocol, postul ii va reveni domnului Voiculescu. Nu mi se pare corect, dar inca nu pot sa ma pronunt. Discutii nu s-au purtat inca, dar in mod evident ca il sustin pe colegul meu de partid Teodor Melescanu", a declarat Ludovic Orban, pentru Ziare.com.

Intr-adevar, in protocolul de constituire a ACD semnat luni se precizeaza: "In cazul in care unul dintre partidele membre ale Aliantei va promova un membru al sau in functia de Presedinte al Romaniei alianta va inteprinde toate demersurile necesare pentru ca celalalt partid sa obtina functia de Presedinte al Senatului".

In schimb, pentru senatorul PNL Mircea Diaconu acest aspect este cu totul nesemnificativ. Contactat de Ziare.com, acesta a explicat ca formarea Aliantei PNL-PC era o "urgenta maxima" si ca, in aceste conditii, "chestiunile de doctrina sunt usor deplasate si nu isi au rostul", iar discutiile despre functii sunt doar amanunte, care tin de negocierile intre partide.

"Cea mai vizibila miscare politica pe intervalul celor doi ani si jumatate nebuni pe care i-am trait a pornit tot de la Crin Antonescu - PNL si a fost oferta in urma careia s-a constituit 'Frontul Iohannis'. Acum este acelasi gen de initiativa, care porneste tot de la Crin Antonescu-liberali. Este o chemare la unificare, de data asta si cu acte si cu protocoale semnate, si cu un plan concret, care sa creeze o transee politica, serioasa, sigura, pe o distanta de timp destul de mare si la care sa adere si alte grupuri politice, civice, sindicaliste.

Mi se pare de o urgenta maxima sa tratezi aberatiile la care s-a ajuns in Romania de azi, cu consecinte cumplite pe termen lung asupra fiecaruia dintre noi. De aceea chestiunile teoretice, usor deplasat teoretice dupa parerea mea, de doctrina, nu-si au rostul, cata vreme afara este o 'ploaie naprasnica' si nimeni 'nu deschide umbrela'. Primul lucru e sa deschizi umbrela, sub umbrela se pot discuta tot felul de lucruri", ne-a declarat Mircea Diaconu.

Intrebat de ce a fost nevoie de inregistrarea la tribunal a acestei aliantei, senatorul ne-a explicat: "Pentru ca acel 'front Iohannis' a fost o oferta foarte serioasa si cu perspective extraordinare. 'Paznicul democratiei romanesti', in care se erijeaza presedintele nostru, a blocat acest lucru, nu a considerat ca exista aceasta majoritate: 'Alo, buletinul!'. Si aceasta majoritate nu a avut buletinul sa i-l arate militianului din fata sa. In orice varianta am izbuti o majoritate, ea va avea si buletin si va putea sa il scoata in fata unui presedinte care va trebui sa accepte acest lucru".

Mircea Diaconu spera ca Opozitia va strange randurile foarte repede, si ca la fel de rapid se va forma in Parlament o noua majoritate parlamentara care sa darame Guvernul si sa ii ceara presedintelui sa nominalizeze un premier din randurile ei.

In ceea ce priveste pozitia de vicepresedinte al Senatului, senatorul liberal spune ca lucrurile nu sunt batute in cuie.

"Sunt amanunte, in masura in care acestui grup i se adauga si se tot adauga, mai ales PSD, toate aceste lucruri se rediscuta, se reasaza. Ele nu raman batute in cuie. Nu mi se par deloc esentiale aceste lucruri, pentru ca negocierile vor continua. Vor aparea, sper din tot sufletul, si alte grupuri si alti oameni, si atunci toate aceste asezari in functii se vor discuta", a declarat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#vicepresedinte Senat, #Dan Voiculescu Senat, #Teodor Melescanu Senat , #Dan Voiculescu
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
alianta asta merita un pluton de executie ; sau mai multe mii de miliarde de plutoane de executie
Poza jelu
jelu
rank 4
Nu functia de Presedinte al Senatului o vizeaza Dan Voiculescu...asta e sigur.