Cristian Pirvulescu: ACD e o formula de presiune asupra PSD - TV Ziare.com

Vineri, 14 Ianuarie 2011, ora 14:50
3485 citiri
Cristian Pirvulescu: ACD e o formula de presiune asupra PSD - TV Ziare.com
Foto: Ziare.com

Politologul Cristian Pirvulescu afirma ca Alianta PNL cu PC nu era o surpriza pentru nimeni, fiind anuntata de multa vreme. Ea e doar o etapa care nu va dura foarte mult si este conceputa pentru a pune presiune pe PSD si a-l obliga sa intre in marea coalitie a Opozitiei, crede politologul.

Intr-o emisiune la TV Ziare.com, presedintele Pro Democratia a declarat ca in aceste zile am asistat doar la o formalizare a relatiei PNL-PC, care vizeaza pe de o parte intarirea Opozitiei si pe de alta parte rasturnarea Guvernului si suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Urmareste inregistrarea emisiunii AICI

Cristian Pirvulescu spune ca acest demers a fost masurat de sondajele de opinie pentru a se stabili daca este sau nu popular sau daca aduce probleme pentru PNL. "Multi considera ca ar fi fost mai bine ca PNL sa pastreze propria sa formula", a admis el, dar a precizat ca relevanta sondajelor este minima intre alegeri, "ele dau doar temperatura" electoratului.

In opinia sa, "ACD este practic o etapa, care nu va dura foarte mult. Daca nu realizeaza proiectul de a rasturna Guvernul in cateva luni de zile, pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, va incepe sa piarda voturi".

Pirvulescu mai apreciaza ca Alianta PNL cu PC este o chestiune tactica, asumata de presedintele Crin Antonescu, pentru care sprijinul opiniei publice este esential.

"ACD trebuie sa castige credibilitate", a subliniat Pirvulescu, adaugand: "Alianta este o formula de presiune asupa PSD, sa il oblige sa se uneasca cu PNL prin PC(...) Cata vreme PC era la PSD, PSD nu avea niciun fel de constrangere, acum PSD nu mai are libertatea de miscare si este obligat sa se alieze".

Presedintele APD a admis insa ca "toata lumea e constienta ca aceasta alianta a Opozitiei va avea dificultati sa atinga pragul de 50%" la alegerile din 2012.

"Alianta cu PSD este facuta in principal pentru 2011, daca va rezista si in 2012 este o alta poveste", a mai afirmat el.

PNL se transforma intr-un partid care strange voturi de peste tot

Intrebat in ce masura electoratul roman mai este sensibil la temele anticomuniste si se arata deranjat de alianta facuta de liberali cu partidul fondat de Dan Voiculescu, Pirvulescu a declarat ca in prezent PNL incearca sa nu mai obtina voturi din zona sensibila la aceste teme, ci si-a schimbat obiectivele.

"Era un partid mic, acum doreste sa fie un partid mare", a explicat el, precizand ca numarul de liberali romani, in sensul sociologic, este mai mic decat cel al votantilor PNL.

"E probabil ca o parte din alegatori vor parasi PNL, nu e o pierdere importanta, cei care vin din partea cealalta sunt mai multi, iar in politica se masoara totul in functie de voturi(...) Noul electorat este in mare masura dezangajat ideologic, nu mai exista clivajul stanga-dreapta(...) In realitate, alegatorii se plaseaza toti intr-o zona de centru si se orienteaza dupa datele liderului, dupa simpatii", a mai explicat Pirvulescu.

Liberalii il vor vota pe Dan Voiculescu la vicepresedintia Senatului

Intrebat de cititorii Ziare.com cine crede ca va ocupa singurul post de vicepresedinte al Senatului, Dan Voiculescu, care este singurul senator PC, sau unul dintre cei peste 20 de senatori liberali, Cristian Pirvulescu a raspuns ferm: "probabil ca Dan Voiculescu".

In plus, acesta a confirmat ca Dan Voiculescu a vizat chiar si pozitia de presedinte al Senatului, "ceea ce ar crea o problema pentru Mircea Geoana".

Pirvulescu a reamintit si zvonurile aparute in presa potrivit carora Geoana ar fi fost tentat sa treaca la PC, dar si declaratia acestuia de la RFI, potrivit careia "Diavolul sta ascuns in detalii".

Vicepresedintia Senatului, piatra de mormant a Aliantei PNL-PC?

In concluzie, prin alierea cu conservatorii, PNL incearca sa devina atractiv pentru "cei nemultumiti de actuala guvernare, dar care nu voteaza cu PSD".

"Este un pariu mai degraba al domnului Antonescu si daca nu va duce un castig rapid PNL va avea probleme in 2012", a atentionat Pirvulescu, in opinia caruia tema anticomunismului si a colaborarii cu Securitatea "nu mai este o tema pentru electoratul roman", si nici nu a fost, in conditiile in care, de exemplu, in 1990, Ion Iliescu a castigat cu 90% in conditiile in care care mii de oameni manifestau non-stop in Piata Universitatii impotriva comunismului si Securitatii.

"PNL se transforma intr-un partid care strange voturi de peste tot si care crede ca va castiga cel putin tot atatea voturi cu PSD", a conchis acesta.

In ceea ce priveste victoria PSD-PNL-PC la alegerile din 2012, "sondajele au aratat ca in momentul de fata ar da o majoritate pentru PSD si Noua alianta, dar este o majoritate de moment, in politica 1+1 nu fac 2 la alegeri".

Mugur Isarescu nu reprezinta o amenintare pentru Crin Antonescu

Cristian Pirvulescu a confirmat rezultatele sondajelor aparute recent pe piata, spunand ca liderul PNL, Crin Antonescu, este in momentul de fata favoritul alegatorilor, chiar daca "nu ar iesi din primul tur, ar iesi din al doilea".

Intrebat de cititorii Ziare.com daca Mugur Isarescu ar reprezenta o amenintare pentru suprematia lui Antonescu, in cazul in care ar intra in cursa pentru Cotroceni, Cristian Pirvulescu a negat.

"Nu este o amenintare pentru Crin Antonescu, pentru ca domnul Isarescu nu este perceput ca un politician", a explicat acesta, admitand insa ca depinde foarte mult de momentul pe care l-ar alege guvernatorul BNR de a intra in competitia electorala, acum sau mai tarziu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alianta PNL PC, #Crin Antonescu, #Dan Voiculescu vicepresedinte Senat , #Dan Voiculescu
Comentarii
Poza Imanuel
Imanuel
rank 2
... daca ACD vrea electorat, atunci Voiculescu trebuie sa se retraga din politica.