Stanga-dreapta pentru un zambet stralucitor (Opinii)

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 12:49
3207 citiri

Daca din intamplare zapati zilele astea si ajungeti pe canalele televiziunilor de stiri, puteti da cu nasul de Alianta de Centru-Dreapta sau, si mai posibil, de formula sa abreviata (ACD), afisata cat o zi de post pe bara de scroll a cadrului tv.

Nu va speriati prea tare. Nu e nici o trupa rock, nici o noua forma de organizare sindicala, nici un institut de cercetare politica nou aparut, nici un ONG pe care l-ati putea adopta la Gala societatii civile si nici macar un partid politic nou, care v-ar putea reprezenta interesele in penuria de solutii politice in care se scalda tara.

E ceva mare, vechi, usor putred, ambalat in cea mai fina poleiala care s-a gasit pe piata politica romaneasca, pentru aruncat in ochii electoratului, care si-l afiseaza in vitrina din hol doar pentru ca l-a primit legat cu funda mare, e nou si nu a putut sa-i desfaca ambalajul...

Desi a aparut ca urmare a validarii aliantei cu Partidul Conservator de catre Delegatia Permanenta a PNL (cu majoritate de voturi!), Alianta de Centru-Dreapta, inregistrata ulterior la tribunal, este o constructie politica ciudata, nu atat din punct de vedere ideologic sau electoral, cum s-au grabit sa trambiteze analistii, cat din punct de vedere moral.

Invocand apropierea doctrinara, liberalii si conservatorii au batut palma, desi au declarat inca de la inceput ca obiectivul principal este coagularea Opozitiei si rasturnarea actualei puteri. Pana aici, foarte corect.

Problema morala rezida insa in prezentarea noului mare proiect politic, pentru ca nu avem cum sa ignoram istoria politica recenta a relatiei dintre cele doua partide, ca sa nu mai vorbesc de relatiile lor cu terti, in diverse combinatii, in epoca Basescu, pe care atat de mult o blameaza, situandu-se ba unii, ba altii, ba la Putere, ba in Opozitie.

Pentru cei care nu stiu sau au uitat, conservatorii sunt acel Partid Umanist din Romania, infiintat la sfarsitul anului 1991 de Dan Voiculescu. El s-a chinuit la fiecare tur de alegeri (dupa ce a primit mai putin de un procent din voturile exprimate de alegatori candidand singur la locale in 1996 si tot atata la legislativele din acelasi an, dupa ce a reusit sa-i aduca impreuna, sub denumirea Uniunea Nationala de Centru, pe ecologisii si agrarii acelor vremuri, MER si PDAR) sa capete un ciolan mai serios de ros.

Abia in 2000 a trecut la aliati mai de nadejde, dupa ce a format, impreuna cu PDSR-ul de atunci, Polul Democrat Social din Romania, castigand cu Iliescu alegerile parlamentare (de pe urma caruia a capatat vreo 10 locuri de parlamentar si mai apoi un fotoliu de ministru).

Alintandu-se, in calitate de castigator, ba cu apartenenta la Internationala Socialista, ba cu o nuanta social-liberala, pentru a se identifica drept un personaj distinct al guvernarii, devenite si ea PSD-ista (PUR-SL), partidul lui Voiculescu s-a rupt in august 2003 de partidul de guvernamant, invocand aroganta si indiferenta acestuia.

Un an mai tarziu, avea sa participe la alegerile din 2004 in Uniunea Nationala PSD+PUR. Dupa alegeri, a renuntat din nou la aceasta alianta si a participat alaturi de Alianta Dreptate si Adevar la guvernare.

La sfarsitul anului 2006 s-a retras si de la guvernare. In 2008 avea sa se nasca din nou Alianta PSD+PC (partidul devenind intre timp Conservator), care si ea a fost la guvernare, impreuna cu PD-L, pana in 22 decembrie 2008.

Dupa iesirea PSD de la guvernare de acum doi ani, Voiculescu a ramas alaturi de partidul lui Iliescu pana mai acum cateva zile, cand, reuniti in Consiliul National, au aprobat in unanimitate ruperea aliantei cu PSD si semnarea protocolului cu PNL, constituirea Aliantei de Centru-Dreapta, in care este asteptat in continuare si PSD...

Pontiful sau vorbeste acum despre crearea unei platforme politice "stanga-dreapta", ca despre o periuta electrica de dinti ce are scopul de a scoate dintre coltii indarjiti halcile smulse cu furie din dosul tururilor portocalii, pentru a afisa un zambet cuceritor, alb, stralucitor, ca PUR-ul de altadata, pe afisele electorale din 2012 si 2014...

Nu era domne' mai simplu si mai ieftin sa-l darame pe Basescu cu Antenele si cu votul parlamentarilor cumparati?...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#istoric PC Voiculescu, #formare Alianta PNL PC, #Alianta Centru Dreapta Voiculescu , #Dan Voiculescu
Comentarii