Alianta PNL+PC pune in pericol fotoliul lui Geoana de la Senat

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 17:16
2705 citiri
Alianta PNL+PC pune in pericol fotoliul lui Geoana de la Senat
Foto: Arhiva

Spargerea grupului PSD-PC de la Senat, ca urmare a plecarii conservatorilor si alierii lor cu liberalii, va duce implicit si la reconsiderarea algoritmului conform caruia se ocupa posturile de conducere in camera superioara. Din acest motiv, pozitia de presedinte al Senatului, detinuta de Mircea Geoana, pare serios amenintata.

Democrat-liberalii sustin ca anularea protocolului dintre PSD si PC le va permite sa ceara din nou schimbarea lui Mircea Geoana din functie, deoarece el a fost propulsat la sefia Senatului de o alianta juridica, nu de un singur partid, PSD.

"Potrivit regulamentului Senatului, grupul care il numeste pe presedintele acestei Camere il poate si retrage din functie. Ori, Mircea Geoana a fost numit de grupul PSD+PC. Acest grup nu mai exista. (...)Avem de-a face cu o ambiguitate. Regulamentul Senatului este varza si eu nu ma feresc s-o spun. Am tot solicitat sa convocam Comisia de Regulament sa vedem ce trebuie facut, sa transam situatia. Daca reusim sa-i introducem si pe independenti in Biroul Permanent, si sa echilibram fortele, in februarie putem redeschide discutia schimbarii lui Mircea Geoana de la carma Senatului", a declarat vicepresedintele Senatului Alexandru Peres (PD-L) pentru inpolitics.ro.

Rezolvarea acestei probleme este greu de anticipat si va tine, in conditiile unor reglementari ambigue, de raportul de forte din Senat.

Astfel, conform regulamentului, la inceputul noii sesiuni parlamentare, in februarie, vor fi desemnati noii ocupanti ai functiilor de conducere din cele doua camere.

Batalia va fi apriga, si pe deplin motivata. Pe de o parte pentru ca alianta PSD-PC s-a rupt oficial ducand la inexistenta grupului parlamentar corespunzator, pe de alta parte grupul PNL nu mai exista, ci apare grupul PNL+PC.

Vicepresedintia Senatului, piatra de mormant a Aliantei PNL-PC?

Mai important insa este faptul ca, in luna noiembrie, Curtea Constitutionala a decis ca independentii care s-au desprins din alte partide dupa alegeri pot constitui un grup parlamentar si pot primi chiar functii in Biroul Permanent. Prin urmare, UNPR va putea sa isi constituie fara probleme grupuri parlamentare proprii in cele doua camere, cu sprijinul partenerilor din coalitia de guvernare - PD-L si UDMR-, si vor putea obtine locuri in Birourile Permanente, modificand astfel raportul de forte in favoarea Puterii.

Citește și:
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Cât de mult se teme Lucian Bode de moțiunea împotriva sa: ”E un fel de șaorma cu de toate”
Ministrul de Interne, Lucian Bode, și-a exprimat convingerea joi, 6 octombrie, că moțiunea simplă iniţiată de USR şi semnată și de parlamentarii Forţa Dreptei împotriva sa nu va trece....
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...