Vosganian: Cine ne garanteaza ca PC nu-si ia desaga cu posturi si pleaca la PSD?

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 16:16
1711 citiri
Vosganian: Cine ne garanteaza ca PC nu-si ia desaga cu posturi si pleaca la PSD?
Foto:newsme.ro

Senatorul PNL Varujan Vosganian spune ca a votat impotriva aliantei cu PC din mai multe motive, printre care si faptul ca nu exista nicio garantie ca noii parteneri nu "isi vor lua desaga la spinare" imediat ce vor obtine locurile eligibile "generos" oferite de PNL si nu se vor intoarce cu ele la PSD.

Vosganian admite ca PNL trebuie sa-si dezvolte pe mai departe viziunea de dreapta, si pe de alta parte trebuie sa participe la o constructie politica menita sa guverneze. Dar "o alianta nu poate fi in acelasi timp si de stanga si de dreapta decat cu riscul sa se invarta intr-un cerc buimac", comenteaza Varujan Vosganian pe blog.

Pe de alta parte, senatorul adauga ca pregatirea pentru noua Alianta a fost facuta in pripa si protocolul i-a descumpanit pe multi dintre liberali.

"In protocolul acela PNL se alia cu un partid care avea undeva intre 5 si 10%. Probabil ca cineva a preluat, din lipsa de inspiratie, protocolul incheiat cu PD - sper ca nu si duhurile care l-au bantuit - si nu l-a adaptat situatiei cu totul diferite de acum. Consecintele se vor vedea in timp chiar daca, spera unii, ele vor fi atenuate de celalalt protocol pe care il vom incheia cu PSD", atrage atentia senatorul liberal.

Liderii PSD au zis bogdaproste si s-au apucat de dantuit cu veselie indracita

In acelasi timp, el reaminteste: "Partidul Conservator a rupt protocolul de alianta - pentru a cata oara? - cu PSD si a incheiat un altul, cu PNL". In mod normal, comenteaza Vosganian, PSD ar fi trebui sa reactioneze, sa se simta "tradat, jignit". In schimb, declaratiile liderilor social-democrati au fost exact pe dos. "Da'de unde! Liderii PSD au zis bogdaproste si s-au apucat de dantuit cu veselie indracita precum Ivan Turbinca.

(...)Dinspre PSD, Victor Ponta, Adrian Nastase ori Liviu Dragnea au laudat noua alianta cu atat sarg incat ziceai ca PC pleca de la noi la ei (puschea pe limba!) si nu invers", remarca Vosganian.

Pe de alta parte, acesta se declara profund ingrijorat de "perspectiva cetoasa pe care o deschide aceasta alianta".

"Mi-am intrebat colegii daca exista vreo garantie ca Partidul Conservator nu-si va lua din nou desaga la spinare, de data asta cu locurile atat de generos oferite de PNL. Nu exista nici o garantie, nici n-ar putea fi.

In situatia in care PSD si PNL ar realiza o alianta la paritate, atunci riscul acesta s-ar diminua. Daca, insa, PSD va refuza aceasta paritate, riscurile pentru PNL si pentru coerenta unei viitoare aliante de guvernare cresc vertiginos.

Intr-o formula 60% - 40%, socotind ca PC se contabilizeaza la PNL, raporturile reale dintre PSD si PNL vor fi de 2 la 1, ceea ce reduce dramatic capacitatea unei viitoare guvernari PNL - PSD sa promoveze principiile statului liberal, ale claselor medii si ale initativei private. Iar PNL, daca va guverna in aceste conditii, va iesi cam smotocit din mandat.Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, intr-o buna zi, cu o anumita ingaduinta a Palatului Cotroceni, PSD impreuna cu PC si cu UDMR (sau PRM?) ar putea alcatui o majoritate guvernamentala fara liberali", explica senatorul liberal temerile sale.

Senatorul Varujan Vosganian a fost unul dintre putinii lideri liberali care au votat, luni, in forul de conducere, impotriva formarii Aliantei de Centru-Dreapta PNL-PC. De aceeasi parte a baricadei au mai fost Calin Popescu Tariceanu, Adriana Saftoiu si Ludovic Orban, in timp ce Dan Motreanu s-a abtinut de la vot.

De altfel, deputatul Adriana Saftoiu a comentat intr-o maniera similara votul sau.

"Nu am nici un motiv sa cred ca aceasta alianta e benefica PNL, ca electoratul dezamagit de politica de acum se va regasi in aceasta formula si o va parafa optimist la viitoarele alegeri.

Nu ma intereseaza motivele PC. Conservatorii au judecat pentru ei si nu pentru liberali si probabil ca au facut bine asigurandu-si supravietuirea pe mai departe. Dar, odata cu facerea acestei aliante, ar fi cazul ca Monei Musca sa i se trimita niste scuze pentru modul in care a fost infierata. Conjunctura i-a fost nefavorabila, caci de principii nici nu poate fi vorba", scrie Adriana Saftoiu, intr-un comentariu postat pe VoxPublica.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Vosganian: Cine ne garanteaza ca PC nu-si ia desaga cu posturi si pleaca la PSD?