De ce se cununa in graba Crin si Ponta? (Opinii)

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:34
10564 citiri
De ce se cununa in graba Crin si Ponta? (Opinii)
Foto: Antena 3

Raspunsul la aceasta intrebare ar putea sa bulverseze mintile multor analisti. Dar e mai simplu decat pare. Pentru ca vor sa il tintuiasca pe Emil Boc in fotoliul de la Palatul Victoria pana in 2012.

Cine s-ar fi asteptat ca doua partide, care au incercat in noiembrie sa-l dea jos pe ghinionistul premier cu zece mii de oameni in strada, sa mearga acum la tribunal doar pentru a se asigura ca PD-L intra in alegeri cu Boc premier?

Ca alianta intre PSD si ACD se va face e deja o realitate. Ca ea va si rezista pana la alegerile din 2012 ramane de vazut. Dar de unde atata graba la Ponta si Antonescu sa isi puna pirostriile?

Sa ne amintim ca doar la sfarsitul lui 2010 cei doi isi aruncau peste gard cuvinte nu tocmai magulitoare. Crin nu voia sa mearga in vizita la "comunistii" din Kiseleff. In timp ce strangea voturi pentru motiunea de cenzura, Ponta il ironiza pe Crin ca pierde timpul prin studiourile antenelor.

Cum s-au schimbat astrele atat de radical incat cei doi insuratei nu mai au rabdare sa se termine logodna si isi schimba verighetele? Sa fi fost atinsi in avans de spiritul Sfantului Valentin sau de apropiatul Dragobete?

Nici nu a inceput bine anul 2011 si cele trei partide s-au si asezat la masa. Mai intai a fost nunta cea mica intre Crin si Daniel. Desi liberalii se cam rusinau de nasul mare, Voiculescu, alianta s-a facut cat ai clipi.

Apoi, fara prea lungi negocieri asupra zestrei - paritar sau neparitar, cine sa fie presedinte si cine premier - Ponta si Antonescu au anuntat ca pe 5 februarie ne invita la fericitul eveniment. Sa fi ramas mireasa gravida?

Nu, nici vorba de asa ceva. Ponta si Antonescu si-au amintit de vorbele parintelui spiritual: "Nu am observat sa fi fost cele doua partide (n.n., PSD si PNL) la tribunal. Partidele confunda locul in care se oficializeaza coalitiile. Le invit sa se prezinte la tribunal sa oficializeze aceasta coalitie pentru ca aliantele parlamentare se sparg, am aceasta experienta. Dupa legalizare, putem discuta, dar si dupa alegerile din 2012", a declarat Traian Basescu in octombrie 2009.

Pe atunci, tot PSD si PNL zgariau cu gherutele la poarta Palatului Cotroceni sa le fie numit Iohannis premier, dupa ce daramasera Guvernul Boc 1. Dar presedintele i-a ignorat si l-a nominalizat pe Croitoru.

PNL si PSD se tanguiau atunci ca au majoritate in Parlament si ca, in spiritul (nu neaparat si in litera) Constitutiei, seful statului ar trebui sa nominalizeze premierul coalitiei formate ad-hoc. Traian Basescu i-a trimis atunci la tribunal sa se ia cu acte. Dupa aproape un an si jumatate, cele doua partide s-au hotarat sa ii asculte sfatul.

Dar de ce atata graba? Din simplul motiv ca se zvoneste in targ ca presedintele ar putea sa il schimbe pe Emil Boc pana la Congresul PD-L. Adica undeva in martie. Daca schimbarea de premier s-ar face pana la oficializarea aliantei, atunci PSD si PNL ar fi in aceeasi situatie din octombrie 2009. Ba chiar mai rau, pentru ca acum nu mai au nici majoritate in Parlament.

Daca presedintele il va schimba pe Boc dupa ce alianta se oficializeaza, atunci jocul se va desfasura pe cu totul alte coordonate. Alianta inregistrata la tribunal se va prezenta drept formatiunea politica cu cel mai mare numar de parlamentari, va veni cu un premier unic la consultarile de la Cotroceni si va pretinde ca seful statului sa fie consecvent cu criteriul de nominalizare de pana acum.

Alianta stie ca e putin probabil ca Basescu sa le accepte premierul si atunci singura varianta ramasa este mentinerea lui Boc premier pana la sfarsitul mandatului acestui Parlament. Ceea ce, sa recunoastem, nu va fi o mare fericire pentru PD-L.

In cazul in care totusi Boc ar fi schimbat si Aliantei PSD-ACD i s-ar refuza candidatul la functia de premier (probabil Ponta), atunci PSD si PNL vor demara procedurile de suspendare a presedintelui. E adevarat, fara majoritate in Parlament, deci fara garantia ca se va ajunge la referendum.

Doua amanunte le scapa social-democratilor si liberalilor. Primul, Constitutia nu il obliga pe seful statului sa nominalizeze un candidat la functia de premier de la partidul sau alianta oficiala care are cei mai multi parlamentari. Acesta a fost un principiu pe care actualul presedinte l-a aplicat, fara sa decurga din litera legii fundamentale. Al doilea, in declaratia din octombrie 2009 Basescu si-a lasat o portita deschisa adaugand: "...dupa legalizare, putem discuta, dar si dupa alegerile din 2012 (s.n.)."

Batalia va fi deci mai mult pe imagine. Basescu il mentine pe Boc pentru a nu i se impune Ponta, dar atarna o piatra de gatul PD-L in 2012. Sau Basescu il schimba pe Boc, dar refuza premierul formatiunii cu cei mai multi parlamentari si intra intr-un nou scandal care se poate finaliza sau nu cu o suspendare. Pe imagine, insa, Basescu pierde, iar Ponta, victima, se intareste.

Ce-i drept, daca Basescu l-ar propune pe Isarescu premier in locul lui Boc, atunci Ponta nu ar mai castiga nimic pe imagine. Ba poate chiar ar pierde foarte mult daca s-ar gandi la suspendare. Sau poate ca Basescu ar putea numi un premier al aliantei PSD-ACD pe care chiar alianta sa il respinga in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Alianţa electorală PSD-PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European are rolul de a crea stabilitate politică României şi de a bloca ascensiunea partidelor extremiste, a declarat șeful PSD...
Preşedintele USR, despre alianța PSD-PNL: „Trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat” FOTO
Preşedintele USR, despre alianța PSD-PNL: „Trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat” FOTO
Cătălin Drulă, preşedintele USR afirmă, referindu-se la alianţa electorală PSD-PNL, că trandafirii s-au luat în braţe cu săgeata şi planul lor este unul de furt generalizat....
#Crin Antonescu Victor Ponta, #alianta PSD PNL , #PSD