Geisha si kamikaze (Opinii)

Marti, 01 Februarie 2011, ora 13:56
10132 citiri
Geisha si kamikaze (Opinii)
Foto: Montaj/ Ziare.com

In alianta dintre PSD, PNL si PC doar doua partide fac sacrificii. Cel de-al treilea are de castigat in orice situatie. Pentru ca si numarul de parlamentari se va reduce drastic in 2012, pierderile asumate de PSD si PNL prin incheierea protocolului sunt uriase.

PC castiga de patru ori mai multi parlamentari decat are acum chiar in conditiile diminuarii la 300 a numarului de parlamentari la viitoarele alegeri. Dintre cele trei partide PSD suporta cele mai mari pierderi.

*Estimari pe baza scorurilor (%) din sondaje ianuarie 2011

Inainte de a clarifica tabelul de mai sus sa cadem de acord asupra unei realitati din 2012. Aceea ca vom avea 300 de parlamentari. Aceasta modificare se va face cel mai probabil nu prin Constitutie, ci printr-o noua lege electorala.

In sprijinul acestui fapt vin declaratiile liderilor celor mai importante partide politice.

"Suntem de acord cu reducerea drastica a numarului de parlamentari si in sensul acesta vom initia in zilele urmatoare si vom depune chiar o initiativa legislativa. Nu e nevoie de modificarea Constitutiei pentru a reduce numarul de parlamentari, ci doar de modificarea legii electorale", spunea Antonescu pe 29 septembrie 2009.

Victor Ponta avea acelasi discurs pe 23 aprilie 2010: "Vom sustine ideea de a avea 300 de parlamentari, dar vreau sa explic oamenilor ceea ce presedintele Romaniei nu le-a explicat oamenilor: reducerea numarului de parlamentari nu se face prin modificarea Constitutiei, ci printr-o simpla lege."

Cum PD-L a sustinut activ la referendum ideea de reducere a numarului de parlamentari la 300, rezulta ca cele trei partide pot modifica lejer legea electorala in acest sens.

In tabel sunt prevazute trei scenarii posibile. Alianta ia 60%, 50% sau 40% la viitoarele alegeri parlamentare. In functie de aceste scenarii si incluzand principiul paritatii sunt calculate pierderile sau castigurile in numar de parlamentari.

Voiculescu si-a taiat de la inceput o felie fixa din tort prin intelegerea cu liberalii. El vrea 21 de locuri eligibile. Argumentul fiind acela ca ambitia PC este sa isi poata constitui grupuri parlamentare.

De la liberali nu i-a spus nimeni ca 21 de parlamentari (14 la Camera si 7 la Senat) e norma de formare a grupurilor parlamentare cu 470 de membri ai Parlamentului, nu cu 300, cand previzibil aceasta norma va fi redusa.

Dar sa trecem peste aceasta mica pacaleala. Pacaleala uriasa e alta. Si anume ca Voiculescu a taiat factura catre PNL pentru punerea la dispozitie a trusturilor de presa. Nimic mai fals. Asta a fost doar iluzia optica creata de patronul antenelor si Ponta pentru ca acesta din urma sa ii convinga pe baronii locali sa intre in joc.

Caci liderii locali ai PSD nu ar fi inteles in ruptul capului de ce trebuie sa cedeze partidului pe care l-au carat in spate in 2004, dupa care a tradat, 21 de locuri de parlamentar.

Asadar, PC isi ia cele 21 de locuri de la PNL, iar PNL si le recupereaza de la PSD invocand principiul paritatii. Adica cele doua forte ACD (PNL plus PC adica 25%+0%) si PSD isi vor imparti in mod egal placinta. Doar ca placinta e usor ciuntita de la inceput de lacomul Voiculescu care si-a asigurat felia lui de 7%.

Din cei 25% din sondaje, PNL cedeaza 7% PC-ului, dar recupereaza 5% de la PSD, in baza mirajului ca se face o alianta intre doua forte egale.

Mirajul este intretinut de geisha de la Grivco printr-un sondaj de casa care arata ca alianta nou formata, ACD, are deja aproape procentele PSD (vezi ultimul sondaj CCSB).

52 la suta dintre romani nu s-ar duce la vot - Sondaj CCSB

Pana la urma, PNL pierde 2% din zestre, iar PSD cedeaza 5%. Daca alianta ar lua 60%, ceea ce desigur reprezinta scenariul cel mai optimist, PNL si PSD isi impart de fapt 53%, pentru ca 7% le-a bagat deja geisha in buzunar. Adica fiecare partid ia in jur de 26%.

Raportat la situatia in care ar fi candidat separat PSD pierde 9%, iar PNL castiga 1%. Ambele partide pierd insa un numar de parlamentari si din cauza reducerii totalului la 300.

Pe scenariul mult mai realist in care alianta ar lua undeva in jur de 50%, atunci PSD pierde 14%, iar PNL 3%.

In orice scenariu mai putin optimist decat 50% geisha ramane cu +7%, iar cei doi kamikaze, PSD si PNL, pierd insumat intre 17% si 28% comparativ cu situatia in care ar candida separat. Fratele cel mare este intotdeauna si cel mai generos.

Imi imaginez ca liderii PNL si PSD sunt la fel de orbiti de ura fata de Basescu si PD-L si dragostea de antene la fel cum erau luptatorii kamikaze orbiti de dragostea fata de imparat si ura fata de americani.

Altfel mi-e greu sa inteleg cum au fost convinsi de o geisha cu gene false sa isi risipeasca zestrea ca sa ii fie ei bine in viitorul Parlament. Si daca Alianta nu va veni totusi la guvernare, oare geisha ce va face cu cei 21 de parlamentari ca sa isi scoata profitul? Va sta in Opozitie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#parlamentari PSD PNLPC, #imparti numar parlamentari , #PSD