Revista presei: PNL ar da cota unica pe paritatea cu PSD

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 07:52
2672 citiri
Revista presei: PNL ar da cota unica pe paritatea cu PSD
Foto: Ziare.com (Arhiva)

Scena politica romaneasca pare tot mai aproape de o impartire in doua, in vederea alegerilor din 2012, iar fiecare zi ne aduce un pas in aceasta directie. Negocierile dintre PSD si Alianta PNL-PC devin tot mai intense si mai complicate, pe masura ce liberalii le pun conditii de egalitate social-democratilor. Ce ofera PNL la schimb? Imaginea sa si cota unica, din cate se pare.

De partea cealalta, incep sa apara voci care se opun unei aliante dintre UNPR si PD-L, iar primul care iese la rampa nu putea fi decat "rebelul" Cristian Preda. Tot in vederea alegerilor din 2012, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pregateste ceva ce va spori sansele partidului - votul prin corespondenta, care ar putea creste cu mult numarul votantilor din strainatate.

O alta stire interesanta vine de la Guvern, care mai are o initiativa neobisnuita - taie alocatiile copiilor ce au note scazute la purtare din cauza absentelor.

"Antonescu: Paritatea cu PSD nu se negociaza" scrie ziarul "Adevarul", in timp ce "Evenimentul Zilei" ne informeaza ca "PNL ar da cota unica pe paritatea cu PSD". "O alianta politica PDL-UNPR echivaleaza cu o sinucidere, sustine Cristian Preda" , aflam din "Romania Libera". Ziarul "Gandul" se arata de parere ca "PDL asteapta salvarea de la "CEALALTA ROMANIE: Legea Baconschi aduce un milion de voturi in plic", in timp ce in "Jurnalul National" gasim informatia "Copiilor cu absente li se va taia alocatia".

Adevarul - Antonescu: Paritatea cu PSD nu se negociaza

Presedintele PNL, Crin Antonescu, joaca din nou tare in raport cu PSD, caruia ii transmite ca Alianta de Centru Dreapta vrea egalitate de posturi intr-o viitoare lista electorala comuna la alegerile din 2012. Asta in ciuda faptului ca, la ultimele alegeri, PNL a avut aproape jumatate din scorul PSD, iar contributia PC e infima pe plan electoral.

"Suntem aproape sa construim alianta pe baza principiului paritatii, care e esential (...) Nu e o chestiune de negociat. Nu e mecanica. Nu e aritmetica", a spus Antonescu, replicandu-i in acest fel lui Ion Iliescu. Liderul de onoare al PSD a calificat paritatea drept o "gandire mecanica", necorespunzatoare realitatii, scrie Adevarul.

Liderul PNL mai spune si ca cele doua parti sunt aproape de o intelegere prin care una sa dea premierul la viitoarele alegeri, iar cea de-a doua sa dea candidatul la presedintie.

Evenimentul Zilei: PNL ar da cota unica pe paritatea cu PSD

Crin Antonescu vrea ca PSD sa dea mai multe posturi liberalilor si aliatilor lor conservatori si ofera in schimb un sacrificiu pe partea economica a unei viitoare guvernari - renuntarea la cota unica. Si la imagine, daca e sa ne luam dupa ce adauga ofertei liderul PNL.

"Si reprezentantii PSD au inteles, cum am inteles si noi, liberalii, ca din cota unica nu trebuie facut un soi de fetis electoral. Eu, personal, sustin cota unica, insa la nivelul acestei aliante, daca ea se va realiza, exista oameni cu competenta economica, in domeniul financiar, care vor gasi formula pe care o vom prezenta foarte clar", si-a nuantat Antonescu pozitia, dupa ce pretentiile liberalilor privind paritatea pe liste nu au fost primite cu entuziasm de PSD-isti, citim in Evenimentul Zilei.

Omologul sau, Victor Ponta, a confirmat si el ca s-a ajuns la o intelegere pe acest domeniu, dar a negat faptul ca aceasta ar fi o moneda de schimb pentru paritatea pe liste.

Romania Libera: O alianta politica PDL-UNPR echivaleaza cu o sinucidere, sustine Cristian Preda

Pronosticata alianta dintre PD-L si UNPR ca alternativa la cea dintre PSD si ACD la alegerile din 2012 are deja un opozant democrat-liberal, pe europarlamentarul Cristian Preda.

"Au aparut mai multe informatii despre dorinta UNPR de a realiza o alianta cu PDL. Sperand ca nu e vorba despre o intoxicare, as spune urmatoarele: Asocierea la guvernare e suficienta. O alianta politica PDL-UNPR ar fi o eroare la fel de mare ca si aceea pe care au facut-o liberalii casatorindu-se cu PC.

Acum, cand Crin Antonescu spune raspicat ca nu il mai intereseaza alegatorii de dreapta - a se vedea ultima sa declaratie despre fetisizarea cotei unice! - a ne alia cu un partid cu identitate incerta echivaleaza cu o sinucidere", argumenteaza Preda, conform Romania Libera.

Gandul: PD-L asteapta salvarea de la "CEALALTA ROMANIE": Legea Baconschi aduce un milion de voturi in plic

Anul 2010 i-a adus PD-L-ului o scadere dramatica in sondaje, dar partidul aflat la putere stie ca sunt cateva bazine electorale pe care le poate exploata mai bine. Dintre acestea, voturile romanilor din strainatate par sa fie tinte interesante, pe care formatiunea lui Boc vrea sa le capteze intr-un mod interesant: cu ajutorul votului prin corespondenta, propus de ministrul de Externe, Teodor Baconschi.

Intre trei si cinci milioane de romani - acesta este bazinul electoral potential aflat in afara tarii, potrivit unor calcule facute pentru gandul de lideri si oficiali democrat-liberali.

Dintre acestia, potrivit acelorasi surse, in mod real ar putea vota intre 500.000 si un milion de oameni dupa ce proiectul ministrului Teodor Baconschi privind introducerea votului prin corespondenta va deveni realitate. PD-L spera ca, atat la prezidentiale, cat si la parlamentare, sa ia in continuare partea leului din diaspora, asa cum a facut-o pana acum, gasim in Gandul.

Jurnalul National: Copiilor cu absente li se va taia alocatia

Scoala romaneasca pare sa nu mai fie raiul chiulangiilor. Guvernul a decis ca elevii care au mai mult de 20 de absente nemotivate pe semestru sa nu mai primeasca alocatie.

Decizia a fost luata miercuri de Guvern care a aprobat in acest sens normele metodologice de aplicare a Legii 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, scrie Jurnalul National.

Potrivit acestor norme, o conditie pentru ca respectivii copii de varsta scolara aflati in intretinerea parintilor sa primeasca alocatia este ca acestia sa frecventeze fara intrerupere cursurile unei forme de invatamant organizata potrivit legii si sa nu inregistreze absente nejustificate in cursul unui semestru care sa conduca la scaderea notei la purtare la 8.

In cazul in care absentele nejustificate inregistrate de un copil din familia beneficiara depasesc numarul de 20, dreptul la alocatie, respectiv plata acesteia, se suspenda in luna urmatoare celei in care se constata aceasta situatie, se precizeaza in normele metodologice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Crin Antonescu paritate PSD, #Antonescu renuntare cota unica, #Baconschi vot corespondenta , #PSD