ARD, strivita de sine insasi (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 13:59
10812 citiri
ARD, strivita de sine insasi (Opinii)
Foto: botosaneanul.ro

ARD nu a fost doar infranta, a fost de-a dreptul strivita sub scorul de tip FSN al USL.

Daca privim insa cu mare atentie cifrele, vom vedea ca nu atat USL a castigat alegerile, pentru ca numarul de voturi obtinut de uniune, 4,3 milioane, nu este cu mult mai mare decat cele obtinute de PSD si PNL la precedentele scrutine si este cu mult mai mic decat numarul de voturi anti-Basescu din vara.

Asa ca, de fapt, ARD, mai precis PDL, le-a pierdut, in primul rand pentru ca electoratul sau nu a iesit la vot. Cele mai proaste prezente s-au inregistrat tocmai in fiefurile traditionale ale dreptei din Transilvania si Banat.

E drept ca si vremea a avut o contributie, dar, pana la urma, cine avea o optiune clara se ducea la vot. Ca dovada, electoratul USL nu s-a impiedicat in nameti. Pe ansamblul tarii observam ca populatia tanara, activa a absentat masiv, fara speranta, fara perspectiva, majoritari la urne fiind varstnicii si populatia rurala, altfel spus captivii stangii.

De ce a fost PDL parasit de propriul electorat nu e foarte greu de inteles. Masurile de austeritate sunt, desigur, o cauza importanta, dar nu unica. PDL plateste politica unei guvernari clientelare si corupte, plateste inechitatea austeritatii care nu a lovit decat in oamenii obisnuiti, nu si in clientela, plateste figurile compromise pe care le-a promovat, plateste autismul adesea sfidator si lipsa de comunicare.

Plateste expandarea din anii guvernarii, cand s-a umflat cu tot felul de tradatori care au folosit prima ocazie pentru a trada din nou. Mare parte dintre primarii PDL, multi racolati de-a lungul timpului de la adversari, au abandonat fara scrupule partidul pentru a-i sustine pe adversarii de la care au sanse mai mari sa primeasca bani.

PDL plateste pierderea reflexelor electorale din anii de huzur in care Train Basescu dadea toate bataliile in locul lor. Plateste faptul ca nu a fost in stare sa-si creasca o noua generatie de lideri, cu forta si charisma, care sa fie si purtatori de mesaj, dar si factori coagulanti ai partidului. In lipsa lor, PDL s-a comportat in campanie ca o gaina fara cap.

Plateste inconsecventa si ipocrizia. Daca democrat-liberalii ar fi avut puterea sa-si asume trecutul asa cum a fost el, sa-l explice si sa-si admita erorile, sa mearga mai departe sub propria sigla si propria identitate, poate ca nu ar fi avut un scor atat de jalnic.

Dar renuntarea la culoare, la sigla, revopsirea si ascunderea sub fustele unei aliante neconvingatoare, total lipsita de vigoare si seriozitate, migrarea lasa spre colegii aparent sigure nu au facut decat sa scarbeasca si sa demobilizeze un electorat si asa fara prea multe motive de a-i urma.

Cu cateva mici exceptii, nu era nimic demn de votat la ARD. Si daca n-ar fi fost spaima teribila de ceea ce ar putea sa faca o majoritate strivitoare a USL, care iata ca nu a putut fi totusi evitata, probabil ca scorul dreptei ar fi fost chair mai mic.

Au existat si cateva figuri luminoase propuse de ARD, precum Iulian Craciun si Gabriel Biris, dar care au platit cu scoruri foarte slabe, nemeritat de slabe, anatema vechilor figuri.

De fapt, cred ca ura celor care au votat cu USL a fost atat de mare incat ar fi pus stampila si pe gorile si pe gaini, doar pentru a pedepsi PDL si pe Traian Basescu. Aceasta ura teribila nu a fost balansata decat in foarte mica masura de electoratul PDL, dezamagit, tradat, demobilizat si pasiv.

Bucurestiul este poate cel mai dramatic exemplu pentru picajul PDL. Candva Capitala era fieful democratilor. Va aduceti aminte probabil cum seara bucurestenii ieseau masiv la vot si intorceau rezultatul alegerilor. Ei bine, in Bucuresti, USL a inchis toate colegiile, adica le-a castigat cu peste 50%.

Si nu doar candidati onorabili au obtinut o asemenea performanta. Au obtinut scoruri socant de mari Dan Voiculescu, Gigi Becali, candva non grata pentru bucuresteni.

Cat despre restul componentelor ARD, ele au fost mai degraba sperante care risca sa moara talente. Mihai Razvan Ungureanu nu are, cel putin nu deocamdata, forta necesara unor batalii de cursa lunga si in afara acvariului intelectualist. Noua Republica nu este suficient coagulata, nu are purtatori de mesaj suficient de credibili, nu este convingatoare, iar despre Aurelian Pavelescu, asocierea lui cu combatarea traseismului si integritatea a fost de-a dreptul o insulta.

Nu cred ca in actuala formula ARD are vreo sansa de supravietuire.

Cat despre PDL, el este in fata unei alternative radicale. Cel mai probabil, va suferi o noua hemoragie dramatica. Deja dinspre PNL incep sa se auda oferte pentru cei doritori sa se alature, vezi Doamne!, adevaratei drepte. Este nevoie de ei pentru ca PNL sa contracareze expansiunea in care a intrat PSD.

M-ar mira ca unii dintre parlamentarii democrat liberali sa nu prefere Puterea unei Opozitii absolut fara speranta.

Dar aceasta cursa de slabire fortata ar putea prinde bine partidului surpadimensionat si anchilozat, chiar cu riscul unei anemii in prima faza. L-ar putea aduce la dimensiuni mai usor de gestionat si mai adecvate unei reforme profunde.

Asa ca micul PDL, ca sa-i spunem asa, fie se va reforma si va reusi sa-si creeze o noua echipa de lideri cu care sa pregasteasca o relansare in 2016, fie va intra in degriongolada finala si va disparea cu totul.

Nu cred ca in acest moment demisia lui Vasile Blaga ar ajuta la ceva pentru simplul motiv ca deocamdata nu are cine sa-i ia locul. Sigur poate veni Adriean Videanu, poate revendica functia Elena Udrea, dar asta n-ar schimba pe fond nimic.

In acest moment salvatii de redistribuire sunt exact cei mai vinovati pentru soarta partidului. E nevoie de o perioada de linistire a apelor, de renumarare, de decantare. Abia dupa aceea se poate vorbi despre decizii, daca PDL va supravietui socului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ARD alegeri parlamentare 2012, #rezultate alegeri parlamentare 2012 , #candidati alegeri parlamentare