Marea farsa a integritatii ARD (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 13:47
9338 citiri
Marea farsa a integritatii ARD (Opinii)

Daca povestea testului de integritate din ARD se va incheia asa cum se prefigureaza, adica jalnic, dreapta nu rateaza doar singurul ei posibil argument forte in campania din aceasta toamna. Raul va fi cu mult mai mare si el consta in aruncarea in derizoriu pentru multa vreme a insasi notiunii de integritate.

Iar daca USL nu a reusit sa o decredibilizeze pe Monica Macovei, se pare ca greii din PDL vor reusi de minune exact acest lucru.

Practic, comisia aceasta ar fi trebuit sa aplice standarde foarte inalte tuturor candidatilor ARD astfel incat sa nu mai ajunga sa ceara votul electoratului sub sigla aliantei de dreapta niciun penal, niciun puscariabil, niciun politician in conflict de interese, niciun titular de avere denuntata drept dubioasa de ANI.

Si mai e un criteriu interesant intre cele 12: candidatul "sa nu aduca prin candidatura sa prejudicii de imagine formatiunilor partenere ale Aliantei".

34 de candidati nu au trecut acest test. 34 de candidati din categoria praf in ochii celor avizi de un inceput de onestitate si moralitate in politica. Pentru ca greii nu pot fi atinsi de asemenea mizilicuri, indiferent ce muste zboara deasupra caciulilor lor.

Au picat testul Danut Liga, Stefan Pirpiliu si Mircia Muntean. Dar sa vedem cine a primit viza comisiei de integritate.

Elena Udrea si Roberta Anastase vor candida, desi, cel putin in cazul d-nei Udrea, opozitia Monicai Macovei a fost explicita. E drept ca niciuna dintre cele doua doamne nu are vreun dosar penal pe rol si nici nu a fost gasita cu avere nejustificata de catre ANI, dar ma intreb daca exista in intreg ARD personaje cu imagine mai proasta decat cele doua.

D-na Udrea a adus, inclusiv din cauza acestei imagini, organizatia Bucuresti la cel mai prost scor din istoria sa. Numele domniei sale este asociat in mentalul colectiv, pe drept sau pe nedrept, cu insasi notiunea de coruptie si clientelism, de parvenitism si impostura.

In mod normal, Elena Udrea ar fi trebuit sa inteleaga ca prezenta sa pe listele ARD este cel mai mare deserviciu pe care il poate face acestei formatiuni. Asa cum ar fi trebuit sa inteleaga in ianuarie ca simpla sa retragere ar fi fost poate suficienta pentru salvarea Guvernului Boc.

Dupa scandalul de la legea pensiilor, Roberta Anastase a devenit o piatra de moara de piciorul PDL. Povestea aceea jalnica i-a pus nu numai stampila de necinste, dar si de minte destul de putina.

Un alt politician implicat in acel scandal, Sever Voinescu, s-a retras, desi pentru politica romaneasca dl. Voinescu era, macar prin tinuta si cultura, cu mult mai util decat cea cunoscuta si sub numele de "Robertina manechina".

Daca cele doua doamne nu se inscriu la punctul "prejudicii de imagine", atunci ma intreb cine intra sub incidenta acestui punct. Si daca ele au trecut de acest punct, de ce mama naibii l-au mai introdus printre criteriile de integritate?

Va candida si dl. Ioan Oltean, desi numele domniei sale este implicat in dosarul mitei de 1,8 milioane de euro pentru trucarea de licitatii, in care sunt cercetati fostul secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, Ioan Andreica, si presedintele Consiliului Judetean Bistrita, Liviu Rusu. Exista in dosar interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate din chiar biroul lui Ioan Oltean. Si, totusi, Ioan Oltean va candida cu girul comisiei de etica.

Dar cel mai scandalos este cazul sefului senatorilor PDL, Cristian Radulescu, in cazul caruia ANI a descoperit o diferenta substantiala intre avere si veniturile oficiale si a propus sa-i fie confiscate 120 de mii de euro. In cazul lui, comisia de integritate a ARD nu putea decide decat ceea ce a decis, adica respingerea candidaturii. Si ce daca?

"A fost o informatie de genul acesta trimisa la Biroul Permanent National al partidului, care a constatat insa ca nici vorba de asa ceva. Indeplinesc toate criteriile si la revedere. In comisie s-au evaluat destul de multe cazuri, bazate strict pe informatii din presa sau de pe Google, nu e o abordare corecta. Criteriile dupa care lucreaza comisia sunt foarte clare, dar in cazul meu s-a facut o incadrare fara sa fie cazul", a declarat Cristian Radulescu pentru Ziare.com.

E clar ce se intampla atunci cand comisia de integritate ajunge la un "greu". E clar cat pret pune pe ea conducerea PDL.

Sincer nu inteleg in conditiile acestea de ce nu poate candida si dl. Liga. De ce dl. Pirpiliu este mai indigest decat patroana sa politica? Daca tot nu ne-am ales cu o reala triere pe criterii de integritate, macar sa nu ne sufocam intr-o mlastina de ipocrizie.

Cat despre d-na Macovei, ma tem ca in urma cu ceva vreme i-am prezis corect soarta politica: a fost scoasa din vitrina pentru un joc de imagine, nu are nicio putere reala de decizie si cat de curand va fi reasezata in vitrina sa se reumple de praf pana la urmatoarea criza. La revedere!

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...
Comentarii