USR și PMP sunt la un pas de la a bate palma pentru o alianță de dreapta pentru maratonul de alegeri din 2024 în lupta cu PNL și PSD. Analiștii subliniază însă că misiunea nu este una ușoară.
Echipele USR și PMP, conduse de președinții Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, au discutat miercuri, 7 iunie, și au concluzionat că vor România are nevoie de o „alternativă onestă la dezastrul pe care îl reprezintă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă”. Ideea unei alianțe de dreapta a partidelor de opoziție a mai fost lansată și la începutul acestui an, însă pare că din schemă a fost sărit partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei. Totodată, sunt excluși din start și foștii membri din USR care în prezent formează REPER.
Contactat de Ziare.com, analistul politic Alfred Bulai a explicat că o alianță între cele două partide „nu înseamnă mare lucru”, explicând că pentru USR ar fi doar câteva procente în plus. Totodată, această alianță ar putea servi mai mult PMP mici decât USR-ului. „PMP a scăpat de pericolul afilierii, adică mâncării de către PNL. Vehiculul USR poate fi evident foarte bun, adică niște oameni care au structuri parlamentare”, notează analistul.
Alfred Bulai mai arată că o astfel de alianță ar putea câștiga procente importante în contextul în care s-ar afla singură în opoziție, asta dacă AUR rămâne într-o poziție de slabă.
„Este o acțiune rațională a unor partide mici de a se lipi de un partid mare măcar ca să existe ca o pondere în Parlament. PMP are structuri locale, va fi de ajutor”, a mai arătat politologul, care însă subliniază că nici USR și nici PMP nu are în prezent un lider îndeajuns de puternic care să poată fi locomotivă pentru 2024.
„În această nouă structură nu prea există oameni care întrec trenul. Adică nu prea există oameni care să fie lideri și care să fie candidatul comun la prezidențiale. Pentru că ei dacă nu au candidat la prezidențiale pot să plece acasă. Electoratul încă nu știe cum arată domnul Drulă, însă dacă chiar o iau în serios, pot să lucreze mult la chestia asta și să fie spectaculoși. Dar deocamdată nu este o avalanșă de lideri importanți la această structură”, a mai arătat Alfred Bulai.
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri că „România trebuie salvată de la prăpastia socialist-securistă săpată de PSD și sateliții săi. Reformele din PNRR, banii europeni pentru investiții și preocuparea pentru binele comunității nu pot fi asigurate în România decât de un pol de dreapta cu orientare modernistă și axată pe interesul românilor, nu al specialilor de partid”.
La rândul său, președintele PMP, Eugen Tomac, apreciază că „numai dreapta modernă și onestă poate oferi României o șansă la un viitor mai bun. Coalizarea forțelor care se opun pesedismului clientelar reprezintă singura cale de a demufa clientela de căpușe de partid de la bugetul statului și de a asigura o dezvoltare bazată pe investiții și reforme structurale”.
Ambii președinți subliniază ferm că extremismul nu poate reprezenta o opțiune pentru România și că partidul AUR este perdeaua de fum ridicată în disperare de Marcel Ciolacu.
„Românii aflați în fața opțiunii de a-și da viitorul copiilor și administrarea bugetului public pe mâna extremiștilor vor lua decizia corectă în 2024 și se vor orienta către singura alternativă onestă”, au conchis Cătălin Drulă și Eugen Tomac.
Cristian Diaconescu (ex-PMP) ar fi o varaianta buna de... Vezi tot