Restricțiile în alimentarea cu apă se mențin în peste 420 de localități. Cele mai afectate județe

Luni, 05 August 2024, ora 18:14
1269 citiri
Restricțiile în alimentarea cu apă se mențin în peste 420 de localități. Cele mai afectate județe
Apă cu porția pentru peste 240 de localități FOTO Pixabay

Apele Române au anunțat luni, 5 august, că cele 40 de lacuri de acumulare au un coeficient de umplere de 78,59%, în scădere față de săptămâna trecută. Astfel, în peste 420 de localități se mențin restricțiile în alimentarea cu apă. Totodată, debitul Dunării este, la intrarea în țară, de 3.000 de metri cubi pe secundă, urmând să ajungă, în 12 august, la 2.800 de metri cubi pe secundă.

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere față de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menținem însă un volum de cca 3,409 miliarde mc (față de 3,46 miliarde mc cât era la începutul lunii). Chiar dacă rezervele de apă sunt în scădere, asigurăm necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat”, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Administrația Națională Apele Române.

Astfel, se situează sub debitele medii ale lunii, următoarele sectoare de râuri (53 faţă de 57 cât erau săptămâna trecută):

- 6 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râul Jiu (județul Gorj) și pe râul Buzău (județ Buzău, inclusiv Acumularea Siriu), se află în faza de atenționare-avertizare pentru industrie și populație;

- pe brațele Dunării, Brațul Borcea - Sectorul Chiciu - Vadu Oii, sectoare aferente a 10 localități riverane (județele Călărași și Ialomița), Brațul Măcin - sectoare aferente a 9 localități riverane, se află în faza de atenționare-avertizare pentru populație, irigații, industrie, piscicultură;

- 12 sectoare pe râurile interioare, respectiv pe râurile Barcău și Bistra (județul Bihor), pe râul Olt (județ Harghita), râul Ialomița (județele Ialomița și Brăila) se află in treapta 1 de restricții pentru irigații;

- 2 sectoare pe râurile interioare, respectiv pârâul Belinul Mare și pârâul Vadasz (județul Covasna) se află în treapta 2 de restricţii pentru piscicultură;

- 25 de sectoare pe râurile interioare, respectiv râul Buzău (județul Brăila), râul Călmăţui (județele Brăila și Buzău), pârâurile Homorodul Mare, Fişag (judeţul Harghita), pârâurile Belinul Mare, Belinul Mic, Aita, Debren, Saciova, Ojdula, Turia, Mărtineni, Borviz, Zăbala, Mărcuşa, Fundul Piriului, Vadasz, canalul Morii (judeţul Covasna), se află in treapta 3 de restricţii pentru irigaţii şi piscicultură.

- acumulările Pârcovaci, Hălceni din judeţul Iași, acumularea Cal Alb din judeţul Botoşani și acumularea Mănjeşti din judeţul Vaslui se află în treapta 3 de restricţii pentru populație, industrie, irigații și piscicultură.

Conform sursei citate, în prezent, în 421 de localități (din care 7 oraşe - Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Paşcani şi Hârlău, parțial municipiul Iași) care dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, alimentarea cu apă este asigurată cu restricţii, în anumite intervale orare.

Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani - 120 de localităţi, Iași - 90 de localităţi, Vrancea - 37 de localităţi, Neamț - 24 de localităţi, Gorj - 38 de localităţi, Bacău - 18 localităţi, Galați - 17 localităţi, Bihor - 15 localităţi, Dolj - 7 localităţi, Mehedinți - 9 localităţi, Vaslui - 10 localităţi, Olt - 8 localităţi, Argeș şi Giurgiu - câte 6 localităţi, Suceava şi Dâmboviţa - câte 5 localităţi, Hunedoara - 3 localităţi.

Totodată, 271 de localităţi care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, sunt afectate (fântâni secate amplasate pe domeniul public al statului), fiind vorba despre localităţi din judeţele Botoşani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Galați, Olt şi Gorj.

Cele mai afectate sunt judeţele Botoşani - 152 de localităţi din care parțial şi municipiul Dorohoi, Vaslui - 61 de localităţi, Bacău - 15 localităţi, Neamț - 12 localităţi, Suceava - 10 localităţi, Iași - 7 localităţi, Galați - 5 localităţi.

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaş) este de 3.000 mc/s urmând să ajungă, în 12 august, la valoarea de 2.800 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populației. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacități de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcție de specificul activității acestora şi al economiei în ansamblu”, arată reprezentanții de la Apele Române.

Pregătiri pentru viitura de pe Dunăre. Sunt umpluți mii de saci cu nisip pentru sectorul românesc. Anunțul făcut de Apele Române VIDEO
Pregătiri pentru viitura de pe Dunăre. Sunt umpluți mii de saci cu nisip pentru sectorul românesc. Anunțul făcut de Apele Române VIDEO
România se pregătește de creşterea nivelului Dunării. Administraţia ”Apele Române” a anunţat că 1.000 de saci de nisip urmează să fie transportaţi pe sectorul românesc al...
Șeful de la Apele Române ar putea fi chemat să dea explicații în Parlament, în urma inundațiilor catastrofale. „Pentru ce s-au folosit banii?”
Șeful de la Apele Române ar putea fi chemat să dea explicații în Parlament, în urma inundațiilor catastrofale. „Pentru ce s-au folosit banii?”
Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) ar putea fi audiat în Parlamentul României, pe tema inundațiilor catastrofale din ultimele zile, care au produs decese și...
#alimentare apa, #lac de acumulare, #apele romane , #stiri sociale
  1. Șefa Comisiei pentru strategia națională de apărare a SUA: „În Pentagon, nu poți cumpăra o ceașcă de cafea cu 350 de dolari, iar Ucraina face drone cu acești bani”
  2. Consecințele ascunse ale războiului din Ucraina asupra Americii. Cât de influențat este prețul petrolului
  3. Kadîrov se laudă că a trimis încă două Cybertrucks Tesla pe linia frontului
  4. Politicile lui Harris și Trump, impact major asupra burselor
  5. Rusia a anticipat incursiunea ucrainenilor în Kursk cu luni înainte. De ce nu a reușit să stopeze atacurile
  6. Ce riscă părinții care nu semnează noul contract educațional. Avocat: „Amenzile sunt neconstituţionale"
  7. Statele Unite trimit un nou lot de armament în Ucraina. Este cel mai consistent ajutor din ultimele luni
  8. Agenții Secret Service au fost neglijenți înainte de prima tentativă de asasinat a lui Trump. Ultimele detalii din anchetă
  9. Polonia îl arestează pe un avocat rus acuzat că a ordonat „lovituri” asupra aliaților lui Navalnîi
  10. Cunoscut model transsexual din Georgia, ucis la doar o zi după ce Parlamentul a adoptat legea anti-LGBTQ. „Semnal de alarmă"