Mandarinele sunt al doilea cel mai mare citric cultivat după portocale. Ca și portocalele, mandarinele sunt de culoare portocalie - deși unele soiuri pot avea nuanțe de verde sau roșu. Cu toate acestea, sunt puțin mai mici și mai puțin rotunde și sunt mai ușor de decojit cu mâna. De asemenea, au un gust mai dulce.
Atât pulpa, cât și coaja sunt foarte hrănitoare. Te poți bucura de mandarine ca o gustare în deplasare, le poți amesteca într-un suc sau smoothie răcoritor sau le poți folosi pentru a face un gem dulce sau un dressing pentru salată.
Beneficiile mandarinelor pentru sănătate
Sunt pline de nutrienți
În ciuda dimensiunilor lor mici în comparație cu alte citrice, cum ar fi portocalele și grapefruiturile, mandarinele sunt bogate în nutrienți și apă - de fapt, sunt formate în proporție de 85% din apă.
Iată profilul nutritiv al unei mandarine medii (88 de grame):
• Calorii: 47
• Carbohidrați: 12 grame
• Fibre: 2 grame
• Proteine: 0,7 grame
• Grăsimi: 0 grame
• Vitamina C: 26% din valoarea zilnică (VD)
• Vitamina A: 3% din VD
• Potasiu: 3% din VD
După cum se poate vedea, mandarinele sunt o sursă excelentă de vitamina C - nutrientul care se află, fără îndoială, în spatele celor mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale mandarinelor.
Mandarinele sunt, de asemenea, una dintre cele mai concentrate surse de beta-criptoxantină, un antioxidant care este transformat în vitamina A în organism și care se află în spatele culorii portocalii a mandarinei și a altor fructe.
Au un conținut ridicat de antioxidanți
Antioxidanții protejează organismul prin neutralizarea efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ, care este cauzat de acumularea de radicali liberi. Aceste molecule dăunătoare sunt implicate în dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, artrita și cancerul.
Ajută la creșterea imunității
Vitamina C din mandarine poate ajuta la protejarea sistemului imunitar împotriva virusurilor și bacteriilor, acționând asupra celulelor T, un tip de celule albe din sânge care protejează organismul. Cercetările arată că această vitamină influențează dezvoltarea și funcționarea celulelor T și blochează căile care duc la moartea lor. Prin urmare, te ajută să menții un nivel sănătos al acestor celule pentru a lupta împotriva infecțiilor.
Sprijină sănătatea creierului
Antioxidanții din mandarine, cum ar fi vitamina C și nobiletina, pot proteja împotriva tulburărilor cronice ale creierului, cum ar fi schizofrenia, boala Alzheimer și boala Parkinson. De exemplu, cercetările au asociat un număr crescut de radicali liberi cu dezvoltarea schizofreniei. Capacitatea antioxidantă a vitaminei C poate proteja împotriva daunelor induse de radicalii liberi în creier.
Ar putea ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii
Adăugarea de mandarine în dieta ta poate promova o piele sănătoasă datorită efectului vitaminei C asupra producției de colagen. Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Acesta conferă structură, rezistență și stabilitate țesuturilor conjunctive, inclusiv pielii tale.
Ajută la pierderea în greutate
Mandarinele pot ajuta la pierderea în greutate prin creșterea aportului zilnic de fibre. Citricele, inclusiv mandarinele, furnizează fibre insolubile - cele care nu fermentează în intestin - cum ar fi celuloza și lignina. Acest tip de fibre sporește senzația de sațietate prin încetinirea tranzitului alimentelor prin tractul digestiv. Acest lucru, la rândul său, ajută la reglarea apetitului, ceea ce poate favoriza pierderea în greutate.