Toate beneficiile consumului de carne de porc

Advertorial
Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 17:35
7514 citiri
Toate beneficiile consumului de carne de porc
FOTO: unsplash.com

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, în special de către popoarele mai longevive, și de fapt tot mai multe dovezi arată numeroasele sale beneficii, în ciuda celor care încă mai cred că este o carne nesănătoasă și prea grasă.

La fel ca toate tipurile de carne roșie, carnea de porc este o sursă importantă de nutrienți cheie, cum ar fi proteinele nobile, vitaminele, în special tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 și B12, și minerale cu o biodisponibilitate mai mare decât sursele vegetale alternative, cum ar fi fierul, seleniul și zincul, cu o compoziție nutritivă similară celei a cărnii de vită.

Unele grupuri mai vulnerabile din populație, cum ar fi copiii mici, adolescenții, femeile de vârstă fertilă, femeile însărcinate și persoanele în vârstă sunt mai expuse riscului de a avea deficiențe în anumite substanțe nutritive pe care carnea porc roșie le poate furniza în mod optim, rezolvând nevoile critice ale acestor grupuri, motiv pentru care majoritatea ghidurilor alimentare recomandă consumul regulat de carne porc tocmai pentru a furniza în mod adecvat aceste substanțe nutritive esențiale.

De exemplu, fierul este un mineral esențial, în special la femeile aflate la vârsta fertilă și într-o măsură mai mare la cele care evită carnea, acestea prezentând, de asemenea, deficiențe în omega-3, vitamina B12, seleniu și zinc, cu efecte negative asupra sănătății pe termen lung, cum ar fi afectarea funcției imunitare și anemia.

Pe de altă parte, creșterea consumului de carne porc la 500 de grame pe săptămână crește aportul de fier și încurajează, de asemenea, o alimentație mai corectă și mai echilibrată, cu mai puține alimente hipercalorice și mai multe fructe și legume. S-a estimat că abilitatea cărnii de porc de a satisface necesarul recomandat de proteine și micronutrienți, precum și creșterea sațietății, probabil reduce dependența de alimente nesănătoase bogate în grăsimi și zahăr, ceea ce determină o dietă mai sănătoasă în general.

De asemenea, în ceea ce privește aportul de grăsimi saturate și nesaturate, nu mai este adevărat că această carne porc este grasă: porcii din ziua de astăzi, comparativ cu cei de acum 20 de ani, sunt crescuți și hrăniți pentru a avea mai puțin colesterol și mai puține grăsimi saturate în carne, în favoarea unei creșteri a grăsimilor benefice omega-3 mono și polinesaturate, care sunt benefice pentru sănătate.

De fapt, dovezi recente arată că o carnea de porc poate aduce beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și metabolică și că un consum regulat de carne porc poate avea efecte pozitive asupra compoziției corporale, înregistrându-se o pierdere în greutate de peste 1 kg după numai trei luni de consum de carne porc în comparație cu o dietă obișnuită și, cel mai important, rezultând doar o pierdere de grăsime, fără a afecta masa musculară slabă.

Într-un studiu pilot în care voluntarii și-au mărit de 10 ori aportul de carne porc prin încorporarea în dieta lor a până la 1 kg de carne porc pe săptămână (de exemplu, o bucată de cotlet de porc fara os), înlocuind-o cu alte alimente timp de 6 luni, a rezultat o îmbunătățire a nivelurilor plasmatice de lipide, glucoză și insulină după numai 3 luni, cu reduceri semnificative ale greutății, IMC, circumferinței taliei, grăsimii corporale și abdominale, precum și ale tensiunii arteriale, îmbunătățind compoziția corporală și reducând factorii de risc cardiovascular și de diabet.

Acesta este primul studiu care dezvăluie potențialele beneficii pentru sănătatea cardio-metabolică ale consumului regulat de carne porc proaspătă și slabă, arătând că, teoretic, se poate crește consumul de această carne la 7 porții pe săptămână fără a afecta negativ factorii de risc pentru diabet și boli cardiovasculare.

Există, de asemenea, dovezi că carnea de porc este, de asemenea, mai sățioasă decât alte tipuri de carne și are o putere termogenică mai mare: o dietă cu carne porc a dus la o cheltuială de energie mai mare decât o dietă cu soia sau carbohidrați, ceea ce arată că efectul termogenic depinde de tipul de proteină și de compoziția aminoacizilor. În acest sens, proteinele din carne porc favorizează creșterea sintezei proteice, a termogenezei și a cheltuielilor energetice, ceea ce duce la creșterea metabolismului, la o pierdere mai ușoară în greutate și la o depunere mai mică de grăsime.

În concluzie, percepția conform căreia carnea de porc ar fi grasă și nesănătoasă nu mai este confirmată de realitate, ci, dimpotrivă, consumul de carne porc proaspătă într-o alimentație echilibrată și variată este perfect în conformitate cu recomandările nutriționale actuale și ar trebui reevaluat pentru impactul său indubitabil pozitiv asupra sănătății.

Eveniment Quarterly Report

Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
#alimentatie, #carne de porc, #beneficii carne de porc , #alimente