Alimentele fermentate sunt, în mare parte, sănătoase. Însă, în anumite combinații, acestea pot provoca neplăceri la nivel gastric.
Printre alimentele fermentate se află murăturile, lactatele (în special iaurturi) și unele mezeluri.
Consumul de murături și lactate are nenumărate beneficii pentru organism. Murăturile întăresc sistemul imunitar, ajută digestia și previn anumite boli precum cele metabolice și cele cardiovasculare. În același timp, alimentele fermentate din categoria lactatelor ne oferă calciu și ajută sistemul osos.
Cu toate acestea, alimentele fermentate sunt doar parțial digerate, potrivit medicilor. Prin urmare, persoanele care suferă de intoleranță la lactoză pot consuma chefir sau iaurt, deoarece lactoza este parțial descompusă, spre deosebire de cea găsită în lapte.
Alimentele fermentate au beneficii, însă trebuie să fii atent la consumul acestora
"Alimentele fermentate pot reprezenta o proporție destul de importantă din dieta noastră obișnuită. Deși au beneficii dovedite, moderația este cheia chiar și în consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie să fim atenți să nu cădem în capcana de a consuma în exces grăsimi (din anumite tipuri fermentate de brânză sau cârnați), sare (din castraveți sau varză murată) sau nitriți (din salam sau alte mezeluri)", a declarat dr. Corina Zugravu, președintele Centrului de studii despre bere, sănătate și nutriție, potrivit antena3.ro.
Cu toate acestea, dacă ai probleme și nu ai voie sare, trebuie să ai grijă la cantitatea de murături, deoarece acestea conțin cantități mari de sare.