Alimentul care îți scurtează viața cu 36 de minute. Mâncarea, între prieten și dușman

Miercuri, 16 Noiembrie 2022, ora 00:28
11801 citiri
Alimentul care îți scurtează viața cu 36 de minute. Mâncarea, între prieten și dușman
Alimentele au un impact asupra longevității FOTO Unsplash

Alimentația are un impact semnificativ asupra longevității. Există studii și cercetări care asociază unele alimente cu o viață mai lungă și altele cu o viață mai scurtă.

De exemplu, un hotdog îți reduce speranța de viață cu 36 de minute, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Michigan care au analizat impactul a peste 5.800 de alimente asupra longevității. Hotdogul reduce speranța cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți, potrivit lovefood.com.

Alimente care reduc speranța de viață

Un studiu JAMA Internal Medicine din 2019 care a inclus aproape 45.000 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani a găsit o corelație semnificativă statistic între consumul de alimente ultraprocesate și riscul de deces prematur din toate cauzele. Definiția alimentelor ultraprocesate include alimente gata de consumat sau gata de încălzit, produse industrial, adesea cu potențiatori de aromă și coloranți care fac alimentele mai dezirabile și mai delicioase.

1. Gogoși

Gogoșile se află în tabăra nesănătoasă, ultra-procesată, combinând zahărul și grăsimea într-un duo care este atât de irezistibil. O gogoașă glazurată cu zmeură conține 6 g de grăsimi saturate – aproximativ o treime din limita zilnică recomandată pentru acest tip de grăsime care crește colesterolul – împreună cu 310 de calorii și aproximativ 5 lingurițe de zahăr.

2. Cartofi prăjiți

Consumul de cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc de deces dublu într-un studiu din 2017. Cu toate acestea, există o speranță aici: studiul a fost realizat în SUA înainte ca grăsimile trans (tipul de grăsime care este asociat cu bolile cardiovasculare) să fie interzise în uleiurile de gătit. Așadar, cartofii prăjiți ar putea să nu mai fie la fel de dăunători pentru inima ta ca la momentul studiului, însă sigur se vor pune pe talie.

3. Pâine prăjită

Pâinea prăjită vine la pachet cu un risc pentru sănătate, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit (FSA). Acrilamida – formată atunci când alimentele care conțin carbohidrați sunt prăjite, coapte, sau preparate la grătar – este asociată cu cancerul. Ca măsură de precauție, FSA spune să gătiți alimentele la cuptor până când sunt ușor aurii, nu maro închis.

4. Carne la grătar sau tigaie

Aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice sunt substanțe chimice cancerigene formate atunci când proteine ​​precum carnea și peștele sunt gătite la grătar (pe jar) sau gătite pe o suprafață metalică fierbinte (tigaie). Reduceți riscul întorcând carnea mai des, astfel încât să nu se carbonizeze.

5. Mezeluri

Studiile arată că carnea procesată este asociată cu cancerul de colon. Ingredientele nesănătoase din mezeluri includ niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți. Unii oameni de știință au cerut chiar interzicerea procesării nitraților deoarece aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

6. Sare

Potrivit unui studiu finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates, consumul excesiv de sare a fost responsabil pentru trei milioane de decese la nivel global în 2017. Campania Action on Salt din Marea Britanie spune că consumul mare de sare cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă. Pâinea, cerealele, supa, sosurile, pizza și produsele din carne pot fi toate bogate în sare, așa că comparați etichetele și căutați versiuni cu conținut scăzut de sare.

7. Băuturi dulci

O Cola-Cola de 330 de ml are 139 de calorii și 35 de grame de zahăr, adică peste cantitatea zilnică recomandată. Un studiu din 2017 a asociat consumul unui pahar zilnic de băuturi îndulcite cu un risc de mortalitate mai mare cu 7%.

8. Alcool

Au existat 8.974 de decese asociate cu alcoolul în Marea Britanie în 2020, conform NHS. Și băutura este, de asemenea, un factor de risc în mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, gură și esofag. O sticlă de vin pe săptămână este doza maximă recomandată în Marea Britanie atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#alimente longevitate, #alimente daunatoare, #speranta viata , #stiri sanatate