Postul reprezintă pentru foarte mulți oameni o modalitate prin care își pot „curăța” atât sufletul, cât și corpul. Unii aleg să adopte o dietă vegană din motive religioase, iar alții o fac strict pentru sănătate.
Pentru majoritatea persoanelor care aleg să țină post, alegerea alimentelor este o adevărată bătaie de cap și susțin că nu știu cu ce să înlocuiască carnea sau ce să mănânce și să nu se îngrașe.
Despre alimentele ideale de înlocuire a cărnii și despre ce să facem ca să nu ne îngrășăm în post, Ziare.com a vorbit cu nutriționistul Șerban Damian.
Întrebat de semnificația postului, nutriționistul spune că „Postul Paștelui reprezintă pentru mulți un moment de purificare a trupului și sufletului, însă în această perioadă alegerea alimentelor poate deveni o provocare, dar acest post poate fi și o oportunitate de a adopta un stil de viață mai sănătos.
Fiind unul din cele mai lungi posturi din an, cu o durată de 40 de zile și pare cel mai greu de ținut, atât pentru cei care se confruntă cu kilogramele în plus, cât și pentru restul persoanelor care decid să ia o pauză alimentară.
Postul înseamnă excluderea alimentelor de origine animală, respectiv carne, ouă, lapte, brânză și a derivatelor acestora. Este esențial ca în timpul postului să alegem alimente potrivite nu doar pentru respectarea tradiției, ci și pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase”.
Cât despre principalele beneficii ale postului, nutriționistul Șerban Damian afirmă că „dacă ne referim la sănătate este o perioadă în care eliminăm proteinele de origine animală (grăsimile saturate), deci practic punem într-un oarecare repaos tubul digestiv și toate procesele de digestie.
Se asociază uneori cu ideea de detoxifiere, însă contează foarte mult ce alegeri facem și în post, pentru că poți mânca prost pe perioada postului, dar dacă mâncăm alimente curate, legume, fructe, leguminoase, nu ne ducem către semipreparate și tot felul de lucruri ambalate cu aditivi, atunci beneficiile sunt că ne îmbunătățim calitatea alimentației, eventual poate reușim să dăm jos și niște kilograme dacă e cazul, deși există și persoane care se îngrașă în timpul postului, dar bineînțeles, putem spune că principalul beneficiu este cel de natură spirituală”.
În ceea ce privește alimentele care înlocuiesc carnea și ce să facem ca să nu ne îngrășăm în post, nutriționistul ne sfătuiește să „alegem legume și fructe de sezon” și să facem „o listă cu alimentele pe care le putem lua din piață, cum ar fi morcov, pătrunjel, varză, ceapă, spanac, praz, conopidă, ridichi negre, salată, mere, citrice. Acestea sunt doar câteva dintre alimentele care nu ar trebui să lipsească de pe lista de cumpărături. Sunt extrem de multe variante prin care putem găti legumele astfel încât să fie și gustoase, dar și de post. Pentru că începe și perioada urzicilor, dar și a leurdei ne putem bucura din plin și de beneficiile acestor plante.
Leguminoasele sunt surse excelente de proteine vegetale. În perioada postului suntem tentați să alegem fasolea ca alternativă la proteina din carne, în primul rând pentru că o putem găti în mai multe feluri, dar la fel putem spune și despre năut, linte, amarant care sunt surse excelente de proteine vegetale și care pot fi ușor de preparat. Năutul și mazărea sunt surse foarte bune de proteine vegetale, fibre, acid folic și în plus au o valoare calorică moderată. Lintea poate reduce nivelul glicemiei în comparație cu alte alimente care sunt bogate în carbohidrați”.
De asemenea, putem „opta pentru consumul de cereale intergrale și pseudocereale, fie că vorbim de ovăz, quinoa, chia, hrișcă, grâu de secară sau orezul, toate aceste alimente pot fi de un real ajutor în perioada postului. Cerealele integrale și pseudocerealele furnzează o varietate mare de nutrienți importanți și vorbim de fibre, vitamine, minerale, proteine și antioxidanți. Consumul regulat de cereale integrale ne poate reduce riscul de boli de inimă, diabet zaharat de tip 2 și obezitate. Fiind bogate în fibre, ele îmbunătățesc semnificativ sănătatea digestivă”, adaugă Șerban Damian.
Pentru a face cele mai înțelepte alegeri în materie de gustări, nutriționistul Șerban Damian ne recomandă să evităm alimentele procesate și să alegem „gustări sănătoase, cum ar fi fructele proaspete sau uscate, nuci, migdale, semințe crude. Un exemplu de gustare practic și sănătos este mixul de nuci și fructe uscate care se poate personaliza în funcție de preferințe, dar trebuie avut grijă la cantitate, deoarece nucile sunt foarte bogate în calorii (100 de grame pot ajunge la 500 de kilocolorii). O porție ideală ar trebui să aibă circa 25-30 de grame. Atenție și la laptele vegetal. Este gustos și poate înlocui laptele de vacă în multe preparate. Este obținut din luguminoase, cereale, oleaginoase și este preferat în general de cei care suferă de intoleranță la lactoză. În perioada postului este un înlocuitor ideal al laptelui de vacă pentru persoanele care preferă să bea cafeaua cu lapte. Este sănătos și ușor pentru că în general nu conține zahăr, cu o cantitate redusă de acizi grași saturați, iar dacă este făcut din orez, soia sau mei nu are nici gluden, atenție însă la variantele laptelui vegetal din comerț care conțin aditivi sau adaos de zahăr.”
Despre alimentele ce ar trebui evitate pe perioada postului, nutriționistul spune că „din păcate există extrem de multe produse de „post” care pe lângă faptul că au aport caloric semnificativ, nici nu vin cu beneficii nutriționale demne de luat în seamă. Vorbim aici de produse făinoase rafinate, cum ar fi pâine, covrigi și alte produse de panificație. Produsele bogate în făină albă au un impact brutal asupra nivelului glicemiei și pot duce la creșterea în greutate. Putem alege variante mai sănătoase din făină integrală sau alternative fără gluten, precum făina de cocos. Aceste produse de panificație au un aport caloric semnificativ deoarece conțin și o cantitate mare de grăsimi.
Conservele cu aditivi. În timpul postului trebuie să fim atenți la etichetele produselor. Să se evite produsele care conțin aditivi artificiali, precum coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali, mai ales în cantități mari. Se poate opta pentru variantele proaspete sau pentru cele conservate în mod natural fără aditiv”.
Alte produse ce trebuiesc evitate sunt cele vegetale procesate, adaugă Șerban Damian, „cum sunt unele semipreparate vegane. Mâncarea gata preparată din categoria vegetală poate conține adesea ingrediente nesănătoase pe lângă aditivi sau adaos de zahăr și ingrediente modificate genetic. Unele dintre ele pot să conțină cantități mari de grăsimi, diverși aditivi și conservanți de aceea este bine să verificăm întotdeauna eticheta lor. Vorbim aici despre supe și mâncăruri gătite ambalate gata de consum (șnițele, burgeri și chiftele vegetale, pateuri și mixuri de salate ambalate)”.
În acest caz, nutriționistul ne spune să optăm „pentru legume și fructe proaspete sau congelate care păstrează mai bine nutrienții precum și leguminoase. Primăvara este sezonul perfect când ne putem bucura de tot ce înseamnă legume verzi pline de vitamine, minerale și fibre, de la urzici, leurdă, untișor, lobodă, stevie, salată verde, până la ceapă verde, usturoi verde și ridichi.”
De asemenea, nutriționistul Șerban Damian ne mai spune că alte alimente de evitat ar mai fi cele cu „grăsimi trans prezente în unele tipuri de margarină și semipreparate sau în produsele prăjite”. Tot el ne mai sfătuiește să folosim „uleiuri sănătoase cum ar fi uleiul de măsline extravirgin, uleiul de cocos și uleiul de avocado, atât pentru gătit, cât și pentru a adăuga o aromă aparte preparatelor”.
Cât despre dulciurile vegane, nutriționistul susține că deși „par alegerile potrivite pentru perioada de post, dulciurile aduc o mulțime de calorii provenind din zaharuri simple, așa că trebuie să le limităm. Halvaua, ciocolata vegană și alte dulciuri doar din ingrediente vegetale sunt la fel de concentrate din punct de vedere caloric ca și cele obișnuite”.
Întrebat care sunt persoanele care nu pot ține post, nutriționistul a răspuns că „femeile însărcinate, copii, persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu, diabetul zaharat, poate cancere, de la caz la caz. Sunt persoanele cu anumite nevoi, care nu ar putea fi acoperite de o alimentație vegană”.
„Postul nu înseamnă doar mâncare, ci mai ales suflet. Așadar atunci când ținem post nu ar trebui să renunțăm doar la mâncare, ci și la alte obiceiuri care ne fac rău corpului și sufletului. Postul trebuie să fie despre noi, despre bunătate, răbdare, liniște și pace”, conchide nutriționistul Șerban Damian.
Postul este prezent în fiecare cultură și religie, iar oamenii au perspective diferite în ceea ce-l privește. Unii postesc din motive religioase pentru purificarea sufletului, iar alții pentru că doresc să adopte un stil de viață mai sănătos, ceea ce aduce corpului beneficii pe termen lung.
Indiferent de motivul pentru care postesc, oamenii se simt mai bine atât fizic, cât și psihic.
Postul Paștelui este de 40 de zile, iar anul acesta a început luni, pe 18 martie și se va finaliza sâmbătă, pe 4 mai.