Unele alimente produc o boală gravă, au descoperit medicii: Distrug mușchii și apoi moarte prematură

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 02:39
9866 citiri
Unele alimente produc o boală gravă, au descoperit medicii: Distrug mușchii și apoi moarte prematură
O boală gravă este datorată consumului unor alimente în exces FOTO / captură News Medical

O echipă de cercetători care a efectuat un amplu studiu în rândul adulților din Statele Unite, publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 19 februarie 2024, a făcut o descoperire neașteptată privind sănătatea. Experții au constatat că alimentele ultraprocesate sunt legate de un risc ridicat de o boală gravă, denumită sarcopenia. Această afecțiune distruge mușchii oamenilor, slăbindu-i masiv și ulterior existând un risc de moarte prematură.

Consumul de alimente ultraprocesate (UPF) în rândul adulților din Statele Unite ale Americii este legat de riscul scăderii masei musculare a oamenilor, fiind un factor de risc pentru sarcopenie, o boală foarte gravă, potrivit News Medical.

Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare fabricate industrial care conțin niveluri ridicate de zahăr, sare, aditivi și grăsimi nesănătoase. După cum sugerează și numele, acestea sunt supuse mai multor runde de procesare pentru a îmbunătăți gustul, durata de valabilitate și confortul, ceea ce duce la disponibilitatea lor ușoară și la creșterea popularității în ultimii ani.

Principala cauză de moarte prematură, ignorata de unii: Greșeala comisă de oameni, fără să știe

UPF-urilor le lipsește adesea calitatea nutrițională a alimentelor integrale și au fost legate de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Sarcopenia, o afecțiune asociată cu îmbătrânirea, implică o scădere treptată a masei musculare și a forței. În timp ce antrenamentul de rezistență este o strategie cheie pentru combaterea sarcopeniei, alegerile dietetice joacă, de asemenea, un rol semnificativ. Se știe că masa musculară scăzută este un factor determinant al rezultatelor asupra sănătății și al riscului de mortalitate.

Consumul excesiv de UPF-uri a stârnit îngrijorări cu privire la sănătatea mușchilor din cauza aportului crescut de aditivi alimentari, a deficiențelor nutriționale și a potențialelor efecte ale UPF-urilor asupra microbiotei intestinale. Prin urmare, cercetătorii din prezentul studiu și-au propus să examineze relația dintre consumul de UPF și masa musculară la adulți pentru a oferi informații despre strategiile preventive împotriva sarcopeniei.

Descoperire ce schimbă totul despre o băutură alcoolică: Bună pentru inimă, reduce riscul de boli cardiace

Prezentul studiu realizat de experți de la Universitatea Ningbo din China, a analizat datele din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES). Au fost incluși participanți cu vârsta cuprinsă între 20-59 de ani din ciclurile 2011-2018. Aplicarea unor criterii specifice de includere și excludere a dus la o dimensiune a eșantionului de 10.255 de indivizi.

Diverse caracteristici socio-demografice, factori de stil de viață (cum ar fi consumul de alcool, statutul de fumat și activitatea fizică), bolile cronice și biomarkerii urinari au fost ajustați în modelele studiate.

Rezultatele arată că prevalența ponderată a masei musculare scăzute a fost calculată a fi de 7,65%. Procente similare ale aportului caloric al UPF au fost observate la indivizii cu masă musculară normală și scăzută (55,70% față de 54,62%).

Cum îți menții inima sănătoasă. Consumă 100 de grame din acest aliment zilnic timp de 30 de zile, spun experții britanici

Cei cu masă musculară scăzută tindeau să fie mai în vârstă, bărbați, cu venituri mai mici, niveluri de educație mai scăzute și un consum mai scăzut de alcool. Ei au arătat, de asemenea, o prevalență mai mare a diferitelor afecțiuni de sănătate, un aport total mai scăzut de energie și proteine.

În concluzie, studiul evidențiază o legătură clară între consumul de UPF și masa musculară. Impactul advers potențial al UPF-urilor asupra masei musculare relevat în aceste constatări subliniază importanța intervențiilor dietetice pentru promovarea sănătății musculare.

Limitarea aportului de UPF ar putea fi o strategie eficientă pentru prevenirea potențialului de prevenire a masei musculare scăzute la adulți, ceea ce duce la îmbunătățirea funcției fizice mai târziu în viață.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#alimente procesate efecte, #alimente procesate, #alimente procesate nesanatoase, #alimente ultraprocesate, #boala grava, #moarte prematura , #stiri externe