O echipă de oameni de știință condusă de profesorul Eric Hecht de la Universitatea Florida Atlantic din Statele Unite, care a efectuat un studiu pe 10.000 de persoane, a descoperit un pericol pentru sănătatea oamenilor. Experții au constatat că alimentele ultra-procesate provoacă boli mintale, cu diferite simptome depresive, dar și un declin cognitiv.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că adulții tineri prezintă dificultăți în a controla impulsurile pentru fumat, alcool și timpul petrecut în fața ecranelor, existând o combinație de dependențe, potrivit The New York Times.
Aproximativ 60% din caloriile din dieta medie americană provin din alimente foarte procesate. Dar studii mai recente indică un alt dezavantaj major al acestor alimente adesea delicioase și întotdeauna convenabile: par să aibă un impact semnificativ și asupra minții noastre.
Este singurătatea bună sau rea pentru sănătatea mintală: Descoperirea care dă totul peste cap
Cercetările din ultimii zece ani au arătat că, cu cât o persoană mănâncă mai multe alimente ultraprocesate, cu atât sunt mai mari șansele să se simtă deprimate și anxioase.
„Alimentele ultraprocesate sunt formulate cu atenție pentru a fi atât de gustoase și de satisfăcătoare încât să creeze dependență”, a spus dr. Eric M. Hecht, epidemiolog la Colegiul de Medicină Schmidt de la Universitatea Florida Atlantic.
„Problema este că, pentru a face produsele să aibă un gust din ce în ce mai bun, producătorii le fac din ce în ce mai puțin ca alimente adevărate.” Ce efect au alimentele ultraprocesate (UPF) asupra sănătății mintale?
Cercetări recente au demonstrat o legătură între alimentele foarte procesate și starea de spirit scăzută. Într-un studiu din 2022 pe peste 10.000 de adulți din Statele Unite, cu cât participanții la UPF mâncau mai mult, cu atât erau mai probabil ca aceștia să raporteze depresie ușoară sau sentimente de anxietate.
„A existat o creștere semnificativă a zilelor nesănătoase din punct de vedere mental pentru cei care consumă 60% sau mai mult din caloriile lor din UPF”, a spus dr. Hecht, autorul studiului. „Aceasta nu este o dovadă de cauzalitate, dar putem spune că pare să existe o asociere.”
Noile cercetări au găsit, de asemenea, o legătură între consumul ridicat de UPF și declinul cognitiv. Un studiu din 2022, care a urmărit aproape 11.000 de adulți brazilieni pe parcursul unui deceniu, a constatat o corelație între consumul de alimente ultraprocesate și o funcție cognitivă mai proastă (capacitatea de a învăța, a aminti, a argumenta și a rezolva probleme).
„Deși avem un declin natural al acestor abilități odată cu vârsta, am văzut că acest declin s-a accelerat cu 28% la persoanele care consumă mai mult de 20% din caloriile lor din UPF”, a spus Natalia Gomes Goncalves, cercetător postdoctoral la Universitatea din São. Paulo Medical School, Brazilia și autorul principal al studiului.
Este posibil ca o dietă sănătoasă să compenseze efectele dăunătoare ale consumului de alimente ultraprocesate. Cercetătorii brazilieni au descoperit că, după un regim alimentar sănătos, cum ar fi dieta MIND - care este bogată în cereale integrale, legume cu frunze verzi, leguminoase, nuci, fructe de pădure, pește, pui și ulei de măsline - a redus foarte mult riscul de demență asociat consumului de alimente ultraprocesate.
Mititeii, de exemplu... :))) Vezi tot