Descoperire la milioane de oameni. Un aliment consumat des: Trăiești mult, minte perfectă și rezistență mare la stres

Vineri, 21 Iunie 2024, ora 01:02
18949 citiri
Descoperire la milioane de oameni. Un aliment consumat des: Trăiești mult, minte perfectă și rezistență mare la stres
Un consum mai mare de brânză crește longevitatea și sănătatea mintală FOTO: Design

Un grup de experți de la Universitatea de medicină din Shanghai, care a realizat un nou studiu publicat în prestigioasa revistă Nature pe 17 iunie 2024, a făcut o descoperire surprinzătoare în privința sănătății.

Cercetătorii au constatat, că după o analiză în rândul a 2,3 milioane de persoane, un aliment consumat mai des, brânza, ajută enorm oamenii să trăiască mai mult, să aibă o sănătate mintală foarte bună și o rezistentă la stres sporită.

Oamenii care au raportat că dispun de cea mai bună sănătate a creierului și o rezistență superioară la stres, ceea ce le-a mărit starea de bine, au spus că au mâncat mai multă brânză de-a lungul vieții, potrivit New Atlas.

Iar consumul de brânză datează de mai bine de 4.000 de ani, așa cum este înregistrat pe pereții mormintelor din Egiptul antic. Legătura dintre brânză și starea de bine a fost o descoperire neașteptată în studiul realizat de o echipă de cercetători condusă de Tian-Ge Wang, de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, China.

Un al treilea război internațional la orizont: O mare putere este pregătită pentru o conflagrație cu SUA

„Pentru a informa politicile de sănătate semnificative, avem nevoie de dovezi cauzale precise cu privire la dimensiunile statutului socio-economic care afectează longevitatea și rolurile mediatoare ale factorilor modificabili, cum ar fi stilul de viață și boala”, au menționat cercetătorii în lucrare.

Ei au analizat opt seturi de date care cuprind un total de 2,3 milioane de europeni diverși genetic, folosind randomizarea mendeliană din două eșantioane bazată pe ADN pentru a lega nu doar o multitudine de factori cu îmbătrânirea sănătoasă, ci și pentru a identifica efecte cauzale mai puternice. Desigur, este complicat, din cauza a ceea ce știm despre cât de mult genetica, stilul de viață, statutul social și educația sunt indisolubil legate de boală, sănătate și durata de viață.

Pentru a extrage date semnificative, echipa s-a uitat la bunăstarea mentală pe fenotipul independent genetic al îmbătrânirii (aging-GIP) și la cele cinci trăsături comune ale acestui fenotip robust de îmbătrânire - reziliență, sănătate auto-evaluată, durata de sănătate, durata de viață parentală și longevitate. Aceste rezultate au fost ajustate pentru a lua în considerare factorii socio-economici.

Avertisment neștiut al medicilor: Regula de 8 ore privind mesele crește cu 91% riscul de moarte cardiovasculară

Ceea ce au descoperit a fost că oamenii cu o bunăstare mintală mai bună au avut tendința, de asemenea, să fie mai sănătoși pe măsură ce au trecut anii, obținând scoruri mult mai mari la trăsăturile GIP de îmbătrânire, cum ar fi reziliența, sănătatea autoevaluată mai mare și longevitatea.

Interesant este că, în timp ce statutul socio-economic are multe impacturi asupra cât timp trăim – de la posibilitatea de a avea acces la asistență medicală până la un stres la locul de muncă mai scăzut și o disponibilitate mai bună a alimentelor și a nutriției – rezultatele studiului au arătat că bunăstarea și îmbătrânirea sănătoasă nu au fost determinate în mod absolut de modul în care cineva era bogat sau sărac.

Acestea fiind spuse, salariile mai mari, educația mai bună și satisfacția profesională au jucat toate un rol în imaginea de ansamblu a sănătății mintale și a bunăstării examinate aici.

Deși nu este direct responsabilă pentru o îmbătrânire fericită și sănătoasă, un aport mai mare de brânză (și fructe) a fost unul dintre contributorii remarcabili la cei care au avut scoruri ridicate de bunăstare.

O sursă anonimă dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”, pregătește totul în munți

O analiză de mediere a identificat 33 de factori care mediază „între spectrul bunăstării și îmbătrânirea-GIP” – în esență, din punct de vedere statistic, boala, comportamentele și stilul de viață care reduc semnificativ scorul de îmbătrânire sănătoasă. Printre cele cheie se numără vizionarea la televizor, fumatul, utilizarea medicamentelor, insuficiența cardiacă, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), accidentul vascular cerebral, ateroscleroza coronariană și boala cardiacă ischemică.

Brânza, pe de altă parte, a înclinat balanța în sens invers atât în ceea ce privește impactul său asupra spectrului de bunăstare, cât și a îmbătrânirii-GIP. Unul dintre cei cinci mediatori cheie ai stilului de viață identificat de testarea datelor, a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra acelor factori de îmbătrânire sănătoși (în timp ce, de exemplu, un consum mai mare de fructe a avut un rezultat pozitiv de 1,96% și prea mult timp la televizor, o indicație a unui sedentarism mai mare în stilul de viață, a avut un impact negativ de 7,39% asupra scorului pentru ambii indicatori).

Ce înseamnă asta în general? Ei bine, la fel ca toate aceste studii de cohortă, interacțiunile complexe fac dificilă extrapolarea oricărui factor unic de schimbat pentru o anumită îmbătrânire fericită. Brânza ar putea fi la fel de bine legată de bogăție și activitate socială la fel de mult ca și beneficiile sale alimentare pentru sănătate. Și, deși un studiu amplu, s-a concentrat exclusiv pe adulții de origine europeană.

Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Acuzații grave lansate de George Simion: „Asta au făcut băieții șmecheri și Sebastian Burduja!"
Sebastian Burduja (PNL) este principalul vinovat pentru „creșterea necontrolată a prețurilor energiei", este convins George Simion (AUR). Potrivit liderului din opoziție, Guvernul PSD+PNL a...
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
Guvernul Ciolacu a stabilit ținta exporturilor pentru anul 2024. Anunț de ultimă oră al ministrului
70% din balanța comercială a României înclină către importuri pe bandă rulantă, potrivit economistului Mircea Coșea. Însă, ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, susține că pentru...
#alimente sanatoase, #branza sanatate, #branza alimentatie, #longevitate, #sanatate mintala, #rezistenta stres , #stiri externe
  1. Decizie majoră pentru avocata care a lovit intenționat cu mașina un motociclist. Hotărârea ICCJ
  2. Reacția cântărețului care s-a drogat pe scena festivalului „Beach, please”: „Sunt cumsecade, mi-au dat drumul”
  3. O nouă criză de furie a propagandistului preferat al lui Putin. Vladimir Soloviov: „Suntem în război” VIDEO
  4. Extremistul care a vrut să-l ucidă pe Donald Trump, surprins de un martor ocular. Primele imagini de la locul faptei VIDEO
  5. Donald Trump, prima reacție după tentativa de asasinat: „Nu ne vom teme!". Momentele ce au urmat după atac VIDEO
  6. Român găsit mort în apele mării din Italia. Mihai avea 34 de ani și plecase din țară pentru un trai mai bun
  7. ÎPS Teodosie, o nouă bazaconie: „Boala este urmare a păcatului”. Cum „dispare” păcatul când vine vorba despre bani pentru Biserică
  8. Nicușor Dan promite că toate mijloacele de transport din Capitală vor avea aer condiționat. Unde se pot „adăposti” vârstnicii pe timpul caniculei
  9. De ce a oprit Hamas negocierile cu Israelul pentru un armistițiu în Gaza. Reacția lui Netanyahu VIDEO
  10. Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu