Top 10 alimente care îți întăresc sistemul imunitar. Te ajută să scapi de gripă în sezonul rece

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 23:31
5250 citiri
Top 10 alimente care îți întăresc sistemul imunitar. Te ajută să scapi de gripă în sezonul rece
Mii de cazuri de gripă confirmate săptămânal în România FOTO Unsplash

În ultima săptămână au fost confirmate circa 2.700 de cazuri de gripă în România, o cifră îngrijorătoare, mai ales că 10% dintre pacienții care ajung în camerele de gardă tot mai aglomerate ale spitalelor necesită internare.

Un sistem imunitar cât mai puternic poate contribui enorm la lupta cu virusurile, bacteriile și germenii și există o serie de alimente care îl întăresc și care sunt la îndemâna oricui, potrivit lovefood.com.

Alimente care întăresc sistemul imunitar

Morcovi

Doar un morcov pe zi furnizează suficient betacaroten pentru ca organismul să-l transforme în 1.480 mg de vitamina A (mai mult decât doza zilnică recomandată de 800 mg). Vitamina A este vitală pentru apărarea organismului deoarece menține sănătos mucusul care acționează ca o barieră fizică pentru virusuri și bacterii.

Usturoi

Participanții la un studiu au fost împărțiți în două grupe: o grupă a primit zilnic un supliment pe bază de usturoi timp de trei luni și o grupă care nu a primit.

Doar 24 dintre cei care au primit suplimentul pe bază de usturoi au răcit în cursul celor trei luni, pe când în celălalt grup au fost raportate 65 de viroze.

Miere

Pe lângă efectele benefice asupra sistemului imunitar, mierea ameliorează tusea mai bine decât anumite medicamente concepute special în acest sens.

Fructe de pădure

Fructele de pădure (afine, mure, zmeură) conțin o serie de substanțe fitochimice, inclusiv antocianine, care pot stimula bacteriile bune din intestin, lucru de care beneficiază și sistemul imunitar. Majoritatea sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.

Ulei de rapiță presat la rece

Uleiul de rapiță presat la rece conține toate grăsimile mononesaturate sănătoase pentru inimă ale uleiului de măsline extravirgin, cu beneficiul suplimentar al unui nivel ridicat de vitamina E antioxidantă.

Kefir

Kefirul oferă o gamă întreagă de bacterii benefice care ajută la funcționarea mai eficientă a sistemului imunitar. S-a demonstrat că unii microbi specifici kefirului stimulează sistemul imunitar împotriva infecțiilor bacteriene.

Ciuperci

Ciupercile sunt de asemenea o sursă bună de seleniu si vitamine B.

Proteine

Avem nevoie de proteine ​​suficiente pentru sistemul imunitar, în special pentru vindecare și recuperare conform Academiei de Nutriție și Dietetică. Recomandarea lor este să consumați zilnic o varietate de proteine ​​(unele la fiecare masă), inclusiv fructe de mare, carne slabă, carne de pasăre, ouă, fasole și mazăre și produse din soia precum tofu, precum și nuci și semințe.

Ardei

Atât ardeii roșii, cât și cei verzi, au un conținut de vitamina C de două ori mai mare decât portocalele. Vitamina C este importantă pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos, în special în timpul și după o activitate fizică intensă (alegătorii de maraton iau notă). Ardeii roșii sunt, de asemenea, bogați în vitamina A.

Varză kale

O altă legumă care conține o cantitate mai mare de vitamina C decât citricele este varza kale, fiind, în plus, un furnizor important de vitamina A, la care se adaugă și vitamina E antioxidantă.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#alimente sistem imunitar, #gripa, #sistem imunitar , #stiri sanatate