S-ar putea să vrei să te gândești de două ori înainte de a alege ce să mănânci, deoarece, în funcție de ce produs alegi, este posibil să pierzi minute prețioase din viață.
Nutriționistul Luis Alberto Zamora a explicat, într-o emisiune TV despre alimentele ultraprocesate (UPF) și impactul acestora asupra speranței de viață.
El a menționat un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan, care a calculat exact câte minute din viață sunt pierdute prin consumul unor alimente ultraprocesate populare.
De exemplu, un hotdog îți reduce viața cu 36 de minute, iar dacă îl consumi cu o băutură răcoritoare, mai pierzi alte 12 minute.
1. Hotdog-ul și băuturile carbogazoase scurtează viața
Studiul a arătat că hotdog-urile sunt cele mai nocive alimente, urmate de mezeluri precum prosciutto (24 de minute pierdute) și sandvișurile pentru micul dejun (13,6 minute pierdute).
2. Alternativa sănătoasă: peștele și alimentele pe bază de plante
Consumul unor tipuri de pește poate adăuga 28 de minute la speranța de viață, iar o dietă bazată pe plante poate crește durata vieții prin reducerea riscurilor de cancer și alte boli.
3. Schimbările mici au efecte mari
Cercetătorii au constatat că înlocuirea a 10% din caloriile zilnice provenite din carne de vită și produse procesate cu fructe și legume poate adăuga 48 de minute la speranța de viață.
4. Cele mai benefice alimente
- Sandvișul cu unt de arahide și gem: Adaugă 32 de minute de viață sănătoasă.
- Nucile și semințele: Plus 24 de minute.
- Fructele: Plus 10 minute.
5. Pericolele conservanților și grăsimilor
Hotdog-ul și carnea procesată conțin nitriți și nitrați, care pot fi transformați în substanțe asociate cancerului de colon. Produsele precum cheeseburgerii, cu un impact de minus 9 minute, și bacon-ul, care scade 6 minute din viață, sunt bogate în grăsimi și zahăr, crescând riscul de diabet și alte afecțiuni.
6. Efectele îndulcitorilor artificiali
Băuturile răcoritoare fără zahăr, îndulcite cu aspartam, reduc viața cu 12 minute, deși legătura directă cu riscul de cancer la oameni nu a fost confirmată.
Metodologia studiului
Cercetătorii au dezvoltat un index numit pentru a calcula impactul alimentelor asupra sănătății, în minute de viață sănătoasă pierdute sau câștigate. Acesta s-a bazat pe date din studiul global al bolilor, corelând incidența și mortalitatea anumitor boli cu alegerile alimentare.
Studiul sugerează o dietă predominant pe bază de plante, incluzând proteine precum fasolea, mazărea și lintea, și limitarea consumului de carne roșie și procesată.
Consumul moderat de carne este acceptabil, dar cantitatea de carne roșie ar trebui redusă pentru a diminua riscul de diabet, boli cardiovasculare și obezitate.
Această cercetare evidențiază cât de importante sunt alegerile alimentare pentru sănătatea pe termen lung, oferind o bază pentru schimbări mici, dar semnificative, în stilul de viață, scrie dailymail.com.