Un nou studiu condus de către experții de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, Statele Unite, care a fost publicat în revista The Lancet din luna septembrie 2024, a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Cercetătorii au constatat că două alimente ultraprocesate cresc riscul de atac de cord, iar altele 8, nu.
Băuturile dulci și carnea procesată sunt singurele două alimente ultraprocesate asociate cu un risc mai mare de atacuri de cord și accident vascular cerebral, au descoperit cercetătorii de la Harvard, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință au folosit date culese de la asistente și de la profesioniști din domeniul sănătății pentru a testa riscul de boli cardiovasculare, boli de inimă și accident vascular cerebral la consumul unei game de alimente ultraprocesate diferite.
Experți au arătat că nu toate alimentele ultraprocesate (UPF) sunt la fel de periculoase pentru sănătate. De fapt, iaurtul, pâinea integrală și gustările sărate s-au dovedit că reduc ușor riscul apariției bolilor.
UPF-urile reprezintă 57% din dieta medie a Regatului Unit - iar categoria include băuturi carbogazoase, carne procesată precum șunca și slănină, dar și cereale pentru micul dejun. Un semn al unui aliment UPF este că conține ingrediente pe care nu le-ai găsi în dulapul din bucătărie, cum ar fi coloranți, îndulcitori și conservanți de nerecunoscut.
Un alt indiciu, spun unii experți, este cantitatea neobișnuit de mare de grăsimi, sare și zahăr din fiecare produs. Dar produsele de bază din supermarket, cum ar fi cerealele pentru micul dejun și pâinea preambalată, pot fi produse în masă și sunt, de asemenea, considerate a fi ultraprocesate.
Descoperirea care te scapă de infarct: Renunțarea la un obicei reduce riscul cu 50%
Asta pentru că deseori conțin ingrediente suplimentare, cum ar fi emulgatori, arome artificiale și îndulcitori, în loc de doar făină, sare, drojdie și apă.
Cu toate acestea, studiul publicat în The Lancet în această săptămână sugerează că ar trebui să „refacem” clasificarea alimentelor ultraprocesate, deoarece multe dintre UPF-uri au o „compoziție nutrițională diversă” și, prin urmare, au beneficii cardiovasculare.
Cercetătorii s-au uitat la datele din Studiul de sănătate a asistentelor medicale de la NHS privind 75.735 de asistente medicale cu vârsta cuprinsă între 30 și 55 de ani, un al doilea studiu de sănătate a asistentelor medicale pe 90.813 femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani și un studiu de urmărire pe 40.409 bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani. Cei care au avut anterior boli cardiovasculare, cancer sau care au avut un IMC ridicat au fost excluși din studiu.
O selecție de UPF-uri au fost împărțite în zece grupe: pâine și cereale; sosuri, tartine si condimente; gustări și deserturi dulci ambalate; gustări sărate ambalate; băuturi îndulcite cu zahăr; carne roșie procesată, pasăre și pește; mâncăruri gata de mâncat/pre-gătite; deserturi pe bază de iaurt/lactate; băuturi alcoolice; băuturi îndulcite artificial.
România este ”leopardul” Europei: Creștere de 40% într-un domeniu cheie, în Top 5 mondial
Oamenii de știință au descoperit că există un risc asociat de a consuma o dietă bogată în băuturi dulci și îndulcite artificial și riscul de boli cardiovasculare. Acest risc a fost găsit și în dietele bogate în carne procesată, cum ar fi cârnați, slănină și hotdogs.
Carnea procesată și băuturile răcoritoare ar trebui descurajate de la consum, în special din cauza asocierii lor constante cu bolile cardiovasculare, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral, au spus autorii studiului.
Ce sunt alimentele ultraprocesate?
Alimentele ultraprocesate sunt bogate în grăsimi adăugate, zahăr și sare, sărace în proteine și fibre și conțin coloranți, îndulcitori și conservanți artificiali.
Termenul acoperă alimentele care conțin ingrediente pe care o persoană nu le-ar adăuga atunci când gătește acasă - cum ar fi substanțe chimice, coloranți și conservanți.
Alimentele ultraprocesate, cum ar fi cârnații, cerealele, biscuiții și băuturile carbogazoase, sunt formule fabricate în mare parte sau în întregime din substanțe derivate din alimente și aditivi. De obicei, alimentele sunt pline de zaharuri, uleiuri, grăsimi și sare, precum și de aditivi, cum sunt conservanții, antioxidanții și stabilizatorii.
Nu e zi lasata de la "Dumnezo" sa nu apara un studiu d'asta despre avc si atac de... Vezi tot