Nutriționistul care a redus consumul de alimente ultra-procesate: ce mânca la prânz înainte și acum. "În loc să devenim prea paranoici și să încercăm să eliminăm totul"

Miercuri, 10 Aprilie 2024, ora 03:30
21333 citiri
Nutriționistul care a redus consumul de alimente ultra-procesate: ce mânca la prânz înainte și acum. "În loc să devenim prea paranoici și să încercăm să eliminăm totul"
Farfurie pregătită pentru masa de prânz FOTO Pixabay

O dietă bogată în alimente ultra-procesate a fost asociată cu o serie de probleme de sănătate. Nutriționistul Rob Hobson consumă cât mai puține alimente ultra-procesate posibil, concentrându-se pe alimente integrale acolo unde poate.

Iată cum arăta prânzul său înainte și după ce a făcut schimbarea.

Un nutriționist care limitează alimentele ultra-procesate în dieta sa cât mai mult posibil și a scris o carte despre cum pot face și alții același lucru, a împărtășit ce mânca la prânz în comparație cu ce mănâncă acum.

Rob Hobson, un nutriționist din Marea Britanie, a redus consumul de alimente ultra-procesate acum aproximativ un an, după ce a aflat câte produse de zi cu zi intră în această categorie și riscurile potențiale pentru sănătate pe care le-ar putea avea.

O dietă bogată în alimente ultra-procesate a fost asociată cu numeroase probleme de sănătate, inclusiv anumite tipuri de cancer, diabet de tip doi și boli cardiovasculare. Aproximativ 73% din oferta alimentară din SUA este ultra-procesată, conform unui articol de cercetare din 2024 al Institutului de Științe ale Rețelei Universității Northeastern, care nu a fost supus recenziei de către colegii de breaslă.

Hobson consideră alimentele ultra-procesate drept alimente care conțin cinci sau mai multe ingrediente, multe dintre acestea nefiind tipice într-o bucătărie obișnuită. Ele sunt de obicei foarte promovate, au o durată lungă de păstrare și sunt foarte atrăgătoare.

Eliminarea completă a alimentelor ultra-procesate din dieta ta ar fi imposibilă

Hobson a subliniat că eliminarea completă a alimentelor ultra-procesate din dieta ta ar fi imposibilă și inutilă și că unele alimente procesate sunt mai bogate în nutrienți decât altele.

"Dacă văd o salată gustoasă, dar are dressing, nu o să mănânc salata uscată. Deci, dacă este doar un pic de ceva în dressing, atunci să fie," a spus el pentru Business Insider. "Este vorba doar despre reducerea consumului, în loc să devenim prea paranoici și să încercăm să eliminăm totul."

Dieta lui Hobson era sănătoasă înainte și conținea o mulțime de nutrienți, fibre și proteine, dar acum se concentrează mai mult pe consumul de alimente integrale și gătitul de la zero.

Înainte de a-și reduce consumul de alimente ultra-procesate, un prânz tipic pentru Hobson era un covrig integral cu șuncă și avocado feliat.

"De obicei nu consum carne procesată, dar este cel mai ușor lucru de luat când lucrezi într-un birou", a spus el.

Consumul excesiv de carne procesată, cum ar fi cârnații și mezelurile, a fost asociat cu preocupări legate de sănătate, inclusiv un risc mai mare de cancer colorectal, tensiune arterială ridicată și boli de inimă. Aceasta conține diverse compuși chimici absenți în carnea proaspătă, care pot fi dăunători sănătății. Dar este important de menționat că studiile au identificat doar o asociere și nu pot confirma că carnea procesată cauzează aceste boli.

Împreună cu covrigul, Hobson obișnuia să aibă o salată de paste pre-făcută și fie un baton cu proteină, fie iaurt de fructe.

Pâinea este ultra-procesată

Chiar dacă majoritatea acestor alimente sunt considerate sănătoase, toate sunt ultra-procesate, a spus el, așa că a decis să-și schimbe prânzul.

"Pâinea este ultra-procesată, nu neapărat un lucru rău pentru că are și alte beneficii pentru sănătate, dar pentru mine personal, am vrut doar să nu o includ," a spus el.

O salată cu năut și ton conservat este minim procesată. Hobson a spus că nu mai mănâncă sandvișuri la prânz. Acum își pregătește o salată bogată în toți cei trei macronutrienți: proteine, carbohidrați și grăsimi.

De obicei, el va lua o conservă de năut, o conservă de ton, puțin suc de lămâie, ulei de măsline și niște legume tocate de la magazin și le va asambla în biroul său.

"În locul pâinii integrale, care este un carbohidrat și puțină proteină și fibre, îmi iau aceste substanțe din năut. Și apoi, în locul șuncii pentru proteină, vine tonul", a spus el.

Quarterly Report - Editia 4

Alimentele anti-foame. Sfaturile unui nutriționist pentru ”a ne păcăli instinctele”
Alimentele anti-foame. Sfaturile unui nutriționist pentru ”a ne păcăli instinctele”
Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic a făcut recent o serie de recomandări în ceea ce privește alimentele care ”păcălesc” foamea. ”Ca să ne păcălim instinctele trebuie să...
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare. Liderul SUA care l-a determinat să nu facă acest pas
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare. Liderul SUA care l-a determinat să nu facă acest pas
Cunoscut pentru cerbicia sa, Kim Jong Un a avut la un moment dat un moment de slăbiciune, în care s-ar fi arătat dispus să renunțe la arsenalul nuclear al țării sale, scrie în cartea...
#alimente ultraprocesate, #nutritionist, #renuntare, #mese, #inlocuire, #pranz , #nutritie