Cinci alimente sănătoase pe care ar fi bine să le introduci în dieta zilnică

Advertorial
Joi, 26 Mai 2022, ora 17:47
6271 citiri
Cinci alimente sănătoase pe care ar fi bine să le introduci în dieta zilnică
FOTO: Freepik.com

O dietă echilibrată este secretul unei alimentații sănătoase. Atât excesele, cât și limitările pot afecta buna funcționare a organismului, care are nevoie, zilnic, de cel puțin 30 de vitamine și minerale.

Corpul nu poate produce toți nutrienții esențiali pentru menținerea unei bune stări de sănătate, mulți dintre aceștia putând fi obținuți din alimentație sau din suplimente.

Există numeroase alimente care sunt atât sănătoase, cât și gustoase. Unele dintre ele pot fi consumate crude, dar și în diferite preparate delicioase. Fructele și legumele sunt printre cele mai importante surse de proteine, drept urmare ele nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai sănătoase alimente:

Ghimbir

Ghimbirul este unul dintre alimentele care prezintă numeroase beneficii asupra sănătății organismului, fiind un aliat de nădejde în lupta cu numeroși agenți patogeni. Ghimbirul este mai rar consumat crud, întrucât este foarte iute, însă, în cantități mici și combinat cu alte ingrediente, poate da o aromă bună multor preparate. Acest aliment poate fi folosit în prepararea smoothie-urilor, a salatelor și a sosurilor. Este, cel mai frecvent, folosit ca un condiment sau sub formă de ceai.

Pe de-o parte, ghimbirul susține funcția digestivă și contribuie la scăderea colesterolului. Pe de altă parte, ghimbirul susține sănătatea inimii, a pielii și a părului și are un rol important în reducerea inflamațiilor. Nu în ultimul rând, este indicat să adaugi ghimbir în alimentația zilnică, deoarece are proprietăți antioxidante, susținând funcția cognitivă, și este un bun remediu contra răcelii și gripei.

Semințe de chia

Semințele de chia sunt recomandate pentru dietele echilibrate, întrucât sunt foarte hrănitoare și au proprietăți care contribuie la menținerea sănătății organismului, fiind o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți.

Aroma semințelor de chia este asemănătoare cu cea a nucilor, fiind ușor de adăugat atât în alimente, cât și în băuturi.

Datorită proprietăților antioxidante, semintele de chia pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, iar magneziul, fosforul și calciul din compoziția lor contribuie la funcționarea sănătoasă a oaselor, a mușchilor și a nervilor.

Nu în ultimul rând, semințele de chia ajută la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă, deoarece sunt bogate în fibre.

Varza Kale

Una dintre cele mai nutritive legume verzi este varza Kale. Proprietățile sale nutriționale nu sunt de ignorat, întrucât varza Kale conține, printre altele, fibre, antioxidanți, vitaminele A, C și K, precum și calciu, fier și magneziu.

Astfel, consumul acestui aliment ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, care pot cauza diferite boli, contribuie la menținerea sănătății inimii și la reglarea tranzitului intestinal.

Poate fi consumată atât crudă, cât și în diferite mâncăruri gătite. De altfel, varza Kale este una dintre puținele legume care este mult mai sănătoasă când este gătită. Din varza Kale se pot face supe, smoothie-uri și chiar chipsuri.

Broccoli

Broccoli reprezintă o bună sursă de fibre, calciu, potasiu, acid folic și fitonutrienți. Cei din urmă sunt compuși care reduc riscul de a dezvolta boli de inimă, diabet și unele tipuri de cancer.

Broccoli conține, de asemenea, antioxidanți esențiali, precum vitamina C și beta-carotenul, care susțin sistemul imunitar, reduc riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și îmbunătățesc funcția cerebrală.

Broccoli prezintă cele mai multe beneficii pentru sănătate dacă este consumat crud, pentru că, prin fierbere, mulți dintre nutrienți pot fi distruși.

Afine

Afinele conțin fibre, antioxidanți și fitonutrienți, care contribuie la menținerea funcțiilor vitale ale organismului.

Consumul de afine poate reduce riscului de apariție a bolii Alzheimer și poate preveni dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare. Totodată, potrivit cercetărilor, introducerea afinelor în alimentația zilnică poate duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale.

Afinele pot fi folosite pentru prepararea dulciurilor, dar și a smoothie-urilor. Acestea pot fi consumate crude, dar pot fi adăugate și în iaurturi.

Carnea slabă, precum cea de pui, dar și peștele sunt, de asemenea, alimente importante pentru menținerea sănătății organismului. Nu în ultimul rând, consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi este recomandat pentru a avea un stil de viață echilibrat.

Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Cele patru alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți. Lista celor care pot fi mâncate fără griji
Este o dilemă cu care majoritatea oamenilor s-au confruntat: care alimente rămase de la o masă sunt sigure pentru a fi reîncălzite și care nu sunt. Orezul a fost în atenția publicului...
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
#alimente, #alimente sanatoase, #sanatate , #alimente