ONU despre prețurile la alimente pe glob: ”Deşi au scăzut, sunt încă foarte mari şi continuă să crească pe pieţele interne”

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 07:57
1351 citiri
ONU despre prețurile la alimente pe glob: ”Deşi au scăzut, sunt încă foarte mari şi continuă să crească pe pieţele interne”
Legume FOTO / pexels

Indicele preţurilor mondiale al agenţiei Naţiunilor Unite pentru alimente a scăzut în martie pentru a 12-a lună consecutivă, iar acum este în scădere cu 20,5% faţă de un nivel record înregistrat în urmă cu un an, după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

Indicele de preţuri al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care urmăreşte cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 126,9 puncte luna trecută, faţă de 129,7 pentru februarie.

Acesta este cel mai redus nivel al indicelui atins din iulie 2021. Citirea din februarie a fost dată iniţial ca 129.8.

O combinaţie de aprovizionare ample, cerere redusă de import şi extinderea unui acord care permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră a contribuit la scădere, a spus FAO.

Agenţia cu sediul la Roma a declarat că scăderea indicelui a reflectat preţurile mai reduse ale cerealelor, uleiurilor vegetale şi produselor lactate, care au compensat creşterile preţurilor zahărului şi cărnii.

”Deşi preţurile au scăzut la nivel global, acestea sunt încă foarte mari şi continuă să crească pe pieţele interne, punând probleme suplimentare pentru securitatea alimentară”, a declarat Maximo Torero, economistul şef al FAO, într-un comunicat de vineri.

”Acest lucru este valabil mai ales în ţările în curs de dezvoltare importatoare nete de alimente, situaţia fiind agravată de deprecierea monedelor lor faţă de dolarul american sau euro şi de o povară crescândă a datoriei”, a adăugat el.

Indicele FAO al preţurilor cerealelor a scăzut cu 5,6% faţă de lună în martie, grâul înregistrând o scădere de 7,1%, porumbul cu 4,6% şi orezul cu 3,2%.

Uleiurile vegetale au scăzut cu 3,0%, fiind cu aproximativ 47,7% sub nivelul atins de indice în martie 2022, în timp ce indicele lactatelor a scăzut cu 0,8%.

În schimb, zahărul a crescut cu 1,5%, până la cel mai ridicat nivel din octombrie 2016, lovit de îngrijorările legate de perspectivele de producţie în scădere în India, Thailanda şi China.

Indicele preţului cărnii a crescut cu 0,8%.

PRODUCŢIE MAI MARE DE GRÂU

Într-un raport separat privind oferta şi cererea de cereale, FAO şi-a ridicat prognoza pentru producţia mondială de grâu în 2023, acum prognozată la 786 de milioane de tone, cu 1,3% sub nivelul din 2022, dar totuşi al doilea cel mai mare rezultat înregistrat vreodată.

FAO şi-a crescut, de asemenea, prognoza pentru producţia mondială de cereale în 2022, la 2,777 miliarde de tone, cu doar 1,2% în scădere faţă de anul precedent.

Producţia mondială de orez în 2022/23 a fost estimată la 516 milioane de tone, cu 1,6% sub recolta record din 2021/22.

Utilizarea mondială a cerealelor în perioada 2022/23 a fost estimată la 2,779 miliarde de tone, a spus FAO, în scădere cu 0,7% faţă de 2021/22.

Se preconizează că stocurile mondiale de cereale până la sfârşitul sezonului 2022/2023 vor scădea cu 0,3%, de la nivelul de deschidere, la 850 de milioane de tone.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în piețe. La ce prețuri exorbitante se vând acestea
Primele cireșe din acest sezon au apărut în Piața Cibin, miercuri, 24 aprilie, la ora prânzului. Fructele se găseau la doi comercianți din piață, relatează presa din Sibiu. Dacă anul...
#alimente, #preturi, #ONU, #preturi mari, #piete interne, #Piata, #mancare , #ONU