Cum să dai mai puțini bani pe alimente. De ce nu trebuie să le alegi pe cele de pe mijlocul raftului

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 03:45
9380 citiri
Cum să dai mai puțini bani pe alimente. De ce nu trebuie să le alegi pe cele de pe mijlocul raftului
Alimentele s-au scumpit cu circa 15% în ultimul an FOTO Unsplash

Un român cheltuiește, în medie, 146 de euro pe lună pentru alimente, suma fiind cea mai mare din regiune, cu 25% peste Cehia și cu 55% peste Ungaria, potrivit ultimelor statistici din anul 2022.

De asemenea, în ultimul an, alimentele s-au scumpit cu circa 15%. Risipa alimentară este o problemă în țara noastră, unde anual se aruncă la gunoi 2,5 milioane de tone de alimente.

Cum să dai mai puțini bani pe alimente

Dacă doriți să dați mai puțini bani pe mâncare, sau să vă asigurați că respectați bugetul alocat săptămânal sau lunar alocat pentru alimente, există câteva sfaturi ce ar putea fi utile, potrivit unlockfood.ca.

1. Fii la curent cu reducerile

Toate lanțurile mari de magazine au pliante în care anunță reducerile viitoare, iar acum acestea se găsesc și în format online. Este ideal să le consultați înainte ca să vedeți dacă produsele de pe lista de cumpărături sunt la reducere într-un magazin anume.

2. Faceți o listă de cumpărături

Faceți un plan privind meniul săptămânal și apoi întocmiți o listă de cumpărături. În acest fel veți cumpăra doar alimentele de care aveți nevoie.

3. Cupoane de cumpărături

Supermarketurile mari au aplicații unde puteți verifica dacă există cupoane de cumpărături valabile. Totuși, folosiți-le doar dacă aveți cu adevărat nevoie de produsele respective, nu doar pentru că le puteți cumpăra mai ieftin.

4. Respectați bugetul

Pe măsură ce puneți produse în coș, este ideal să calculați suma la care ați ajuns ca să vă asigurați că respectați bugetul stabilit.

5. Evitați magazinele alimentare mici

Magazinele alimentare mici, de cartier, au adesea un adaos comercial substanțial mai mare decât lanțurile mari de supermarketuri.

6. Învățați prețurile

Ar trebui să știți cam care este prețul mediu al produselor pe care le cumpărați frecvent, astfel încât să vă dați seama dacă într-un magazin anume prețul este prea mare.

7. Nu faceți cumpărături când vă este foame

Atunci când ne este foame, am mânca aproape orice și brusc toate produsele de pe rafturi par apetisante. Nu mergeți la cumpărături când vă este foame deoarece veți cumpăra în exces și veți fi tentat să faceți mai multe alegeri nesănătoase decât în mod normal.

8. Învățați raioanele

Memorați ce produse găsiți în fiecare raion al supermarketului pe care îl frecventați cel mai des. Dacă de exemplu nu doriți să cumpărați dulciuri, în acest fel veți putea evita raionul de la bun început. Scuza ”doar mă uit” nu funcționează aproape niciodată.

9. Cumpărați în sezon

Fructele și legumele sunt mai ieftine atunci când este sezonul lor. De asemenea, dacă aveți nevoie de o cantitate mai mare, cumpărați câteva coapte pentru moment și câteva mai puțin coapte pentru zilele următoare, astfel încât să evitați să le aruncați pentru că s-au stricat.

10. Produse congelate sau la conservă

Fructele și legumele proaspete sunt mai scumpe când nu este sezonul lor. Nu evitați să le cumpărați congelate sau la conservă, sunt mai ieftine și la fel de hrănitoare.

11. Poziționarea pe raft

Cele mai scumpe sortimente ale unui produs sunt așezate adesea pe mijlocul raftului, adică cel mai vizibil și accesibil loc. Dacă vă uitați fie la cele de jos, fie la cele de sus, veți vedea că sunt mai ieftine.

12. Data de expirare

Uitați-vă la data de expirare atunci când cumpărați produse pe care știți că nu le veți consuma imediat.

13. Verificați produsele reduse

Multe magazine au reduceri consistente la produsele pe care trebuie să le vândă în ziua respectivă. Dacă aveți de gând să le folosiți în ziua respectivă, merită o șansă. Legumele pot fi folosite pentru supe sau tocănițe, bananele foarte coapte sunt perfecte pentru brioșe, iar fructele pot fi transformate într-un smoothie sănătos.

14. Produse din gama brandului magazinului

Toate lanțurile mari de magazine au produse comercializate sub brandul magazinului, care sunt mai ieftine și de multe ori la fel de bune.

15. Raport cantitate - preț

Atunci când alegeți un produs, nu vă uitați doar la preț, ci și la cantitate. S-ar putea să descoperiți că produsul care pare mai scump este în realitate mai ieftin, cantitatea fiind mare.

16. Cumpărați vrac

Atunci când aveți nevoie de cereale, orez, paste, făină, condimente, boabe de cafea, sau orice altceva, verificați dacă există și opțiunea de a cumpăra vrac. Această variantă este adesea mai ieftină și puteți cumpăra doar cât aveți nevoie.

17. Provizii pentru alimentele de bază

Dacă prindeți reduceri la alimente de bază pe care știți că le folosiți, este o idee bună să aveți un stoc: orez, paste, conserve, toate au un termen de valabilitate lung.

18. Grijă la depozitare

Aveți grijă cum depozitați alimentele după ce ajungeți acasă. Merele se strică repede dacă sunt lăsate la temperatura camerei, așa că este ideal să le țineți într-o pungă de plastic, în frigider. Ciupercile se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, cartofii se țin într-un loc răcoros, întunecat și uscat, departe de ceapă.

19. Gătiți acasă

Gătiți acasă de câte ori este posibil, este mult mai ieftin decât să mâncați în oraș.

20. Propria grădină

Dacă stați la casă și aveți spațiul necesar, o mică grădină este ideală. Pe de altă parte, într-un balcon însorit au șanse de reușită roșiile, salata verde, busuiocul, ridichiile, castraveții sau spanacul.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#alimente, #cumparaturi, #buget, #pret , #preturi alimente