Top legume de iarnă și cum să le consum pentru o alimentație sănătoasă

Advertorial
Marti, 28 Februarie 2023, ora 18:00
4595 citiri
Top legume de iarnă și cum să le consum pentru o alimentație sănătoasă
FOTO: unsplash.com

Mâncatul sezonier aduce beneficii nu numai fermierilor locali și mediului înconjurător, ci și calității dietei tale în general. Alimentele de sezon sunt mai proaspete, mai gustoase și mai nutritive decât cele consumate în afara sezonului. Asta înseamnă să consumăm legume și fructe de toamnă și de iarnă în lunile reci și să consumăm fructe și legume de primăvară și de vară în lunile calde.

Ce sunt legumele de iarnă?

Legumele de iarnă sunt cele care pot crește chiar și atunci când vremea este foarte rece afară, inclusiv atunci când există un îngheț. Beneficiile pe care le oferă faptul că optezi pentru consumul de legume în perioada anului în care acestea sunt în sezon, inclusiv în timpul iernii, includ:

Cumpărarea de alimente cultivate la nivel local ajută la susținerea fermelor locale.

Ajută la menținerea terenurilor agricole din comunitate și aduce beneficii ecosistemului în general (mai ales dacă sunt cultivate în mod organic/sustenabil).

Alimentele cultivate și distribuite la nivel local generează locuri de muncă în zona ta.

Produsele nu necesită distanțe lungi pentru transport, ceea ce are beneficii pentru mediu.

Alimentele tind să fie mai nutritive, deoarece sunt mai proaspete, plus că, de obicei, au un gust mai bun.

Unele tipuri sunt considerate legume rădăcinoase, deoarece cresc sub pământ. Multe dintre aceste legume (cum ar fi morcovii, cartofii și sfecla) sunt mai bogate în amidon și zahăr decât alte soiuri de legume, dar acest lucru le ajută de fapt să se dezvolte în climatele reci.

Top cele mai sănătoase legume de iarnă

Ce face ca unele legume de iarnă să fie niște adaosuri excelente pentru dieta ta? Iată câteva dintre beneficiile asociate cu cele mai bune legume de iarnă:

1. Anghinare

Anghinarele sunt o sursă excelentă de prebiotice, inclusiv inulina, care ajută la hrănirea bacteriilor probiotice sănătoase din intestin. De asemenea, sunt bogate în minerale esențiale, cum ar fi potasiu, fier și cupru.

2. Broccoli

Broccoli este bogat în fibre, compuși care luptă împotriva cancerului, cum ar fi glucosinolații, antioxidanți precum carotenoidele, clorofila, vitaminele E și K, minerale esențiale, compuși fenolici și multe altele.

3. Kale

Kale este plină de antioxidanți flavonoizi, inclusiv quercetină și kaempferol; plus vitaminele A, C și K; vitaminele B; calciu; cupru; mangan; potasiu; și magneziu.

4. Varza de Bruxelles

Nu numai că varza de Bruxelles are un gust grozav atunci când este prăjită, dar este plină de antioxidanți care ajută la combaterea cancerului, fibre, calciu, potasiu, acid folic, vitamina C și vitamina K.

5. Conopida

Conopida este un înlocuitor excelent al cartofilor în rețetele cu conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în vitamine esențiale, carotenoizi, fibre, zaharuri solubile, minerale precum folat și potasiu și compuși fenolici. Diferiți antioxidanți găsiți în conopidă - inclusiv beta-caroten, beta-criptoxantină, acid cafeic, acid cinamic, acid ferulic, quercetină, rutină și kaempferol - pot ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism.

6. Andivă

La fel ca alte verdețuri închise la culoare, andiva este săracă în calorii, dar bogată în fibre, vitamina C, vitamina A, calciu, vitamina K și fier. Este, de asemenea, o sursă excelentă de mai mulți antioxidanți și polifenoli, inclusiv acid cafeic, vitamina C și flavonoli, care promovează îmbătrânirea sănătoasă.

7. Varză

Toate soiurile de varză sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre de umplutură (inclusiv fibre insolubile, care susțin sănătatea digestivă), precum și în vitamina C, vitamina K, mangan și antioxidanți, cum ar fi antocianii.

8. Sfecla roșie

Sfecla roșie este unică, deoarece este una dintre cele mai bune surse alimentare de nitrați, care ajută la promovarea fluxului sanguin și a tensiunii arteriale sănătoase. De asemenea, este o sursă excelentă de fibre, acid folic, mangan, potasiu, fier și vitamina C, ca să nu mai vorbim de compuși protectori, inclusiv betanina și vulgaxantina, care luptă împotriva inflamației.

9. Morcovi

Adăugarea de morcovi în dieta ta este o modalitate inteligentă de a crește aportul de vitamina A/beta-caroten, care susține sănătatea pielii și a vederii/sănătății ochilor. Morcovii au, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină, care susțin și mai mult îmbătrânirea sănătoasă și luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, precum și vitamina K, potasiu, tiamină, niacină și fibre.

Avertisment neștiut al medicilor: Regula de 8 ore privind mesele crește cu 91% riscul de moarte cardiovasculară
Avertisment neștiut al medicilor: Regula de 8 ore privind mesele crește cu 91% riscul de moarte cardiovasculară
O nouă cercetare realizată pe mai mult de 20.000 de adulți din Statele Unite și prezentată la Conferința Asociației Americane a Inimii de la Chicago, a făcut o descoperire importantă...
10 lucruri surprinzătoare pe care un expert oncologic spune că nu le-ar mânca niciodată. Multe sunt considerate sănătoase. "Deteriorează ADN-ul celulelor"
10 lucruri surprinzătoare pe care un expert oncologic spune că nu le-ar mânca niciodată. Multe sunt considerate sănătoase. "Deteriorează ADN-ul celulelor"
O expertă în cancer a adoptat o poziție dură față de unele produse alimentare obișnuite pe care le putem considera sănătoase. Nichole Andrews, a dezvăluit cele zece lucruri...
#alimente, #legume, #alimentatie sanatoasa , #alimente
  1. A murit actorul Donald Sutherland, starul din ”MASH” şi ”The Hunger Games”. Anunțul făcut de fiul său FOTO
  2. Singurul mod în care ar trebui să depozitezi avocado. Trucuri pentru a-l păstra proaspăt după ce mănânci doar jumătate
  3. Unul dintre cele mai bune remedii pentru a scăpa definitiv de durerile de spate este complet gratuit. "Vine cu multe alte beneficii"
  4. La coada Europei! Românii au acces doar la o mică parte din medicamentele aprobate la nivel european
  5. Caniculă, kilograme și imunitate. De ce trebuie să fim atenți când folosim aerul condiționat
  6. Boala transmisă de țânțari care face ravagii în lume. Când trebuie să-ți faci vaccin ca să pleci în vacanță
  7. Răspunsul imunitar la Covid-19. Ce persoane iau virusul dar nu se îmbolnăvesc
  8. Primii la linia de sosire – TradeVille
  9. Ce susțin procurorii că ar fi făcut Alec Baldwin cu arma înainte de a o ucide pe colega de platou
  10. Herculaneum, plaja antică a bogaților din Imperiul Roman care a fost înghițită de erupția Vezuviului, va fi redeschisă publicului