Deputatii juristi au respins cererea lui Basescu de reluare a votului in cazurile Borbely si Dobre (Video)

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:02
3421 citiri
Deputatii juristi au respins cererea lui Basescu de reluare a votului in cazurile Borbely si Dobre (Video)

Deputatii din Comisia Juridica au respins, luni, prin vot, solicitarea presedintelui Traian Basescu de reluare a dezbaterii si votului in favoarea unui aviz care sa permita inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.

Vicepresedintele comisiei Florin Iordache (PSD) a declarat, la inceputul sedintei, ca s-a primit de la Ministerul Justitiei o informare cu privire la retinerea deputatului PDL Alin Trasculescu.

"In conformitate cu art. 72 alin.3 din Constitutie, conducerea Camerei a fost informata(...) Discutam practic de o retinere care a inceput duminica dimineata la 5.40. Cele 24 de ore au expirat, domnul deputat Trasculescu acum este liber", a precizat Iordache.

Totodata, social-democratul a punctat faptul ca nu se pune problema ridicarii imunitatii lui Trasculescu pentru ca nu exista din partea Parchetului General o astfel de solicitare.

"Parlamentarii nu au imunitate decat pentru declaratii politice(...) Nu discutam despre arestare, doar despre o retinere care a expirat. (...) Constatam ca termenul de 24 de ore a expirat, nu exista o cerere de ridicare a imunitatii(...) In concluzie, Comisia Juridica propune BPN si mai departe incunostinteaza plenul Camerei cu aceasta informare", a conchis Florin Iordache.

La randul sau, deputatul PNL Alina Gorghiu s-a declarat "incantata" de "grija" aratata de presedintele Traian Basescu pentru MCV, ceea ce nu s-a intamplat in cazul avizului pentru perchezitia informatica in dosarul Ridzi.

"Pe procedura, regulamentul nostru nu prevede o reactie la aceasta solicitare pentru ca nu este regulamentara. Ca sa putem sa discutam, cererea trebuia sa vina de la institutiile abilitate, de la Parchet. Nu putem sa dam curs acestei solicitari", a declarat Gorghiu, exprimandu-si opinia ca trebuie dat un raspuns negativ la cererea presedintelui.

In replica, presedintele Comisiei Juridice, Daniel Buda (PDL), a declarat ca democrat-liberalii sustin propunerea presedintelui Traian Basescu, pe ideea ca "atata vreme cat regulamentul nu interzice reluarea unei astfel de dezbateri, nimic nu ne impiedica sa facem acest lucru".

"Solicitarea presedintelui este un drept constituional.(...) Pe MCV lucrurile stau destul de prost, aceasta preocupare a presedintelui e legitima si normala. Noi apreciem ca putem sa luam in discutie aceste doua cereri, doar in instanta de judecata este nevoie de probe noi pentru a se putea face o rejudecare a cauzei. Noi apreciem ca nu exista niciun impediment de a ne pronunta", a declarat Daniel Buda, solicitand ca opinia separata a PDL sa fie anexata la raportul Comisiei care va fi trimis plenului Camerei pentru a fi citit in sedinta de la ora 16.00.

Florin Iordache a mai tinut sa puncteze faptul ca in solicitarea presedintelui Traian Basescu se spune, "daca plenul discuta cazul Trasculescu", si cum cazul Trasculescu nu se discuta, atunci nu are rost sa se redeschida subiectele Borbely si Dobre.

Trecandu-se la vot, solicitarea presedintelui a cazut. Cu un singur vot pentru, o abtinere si 8 voturi impotriva.

Dupa incheierea sedintei, Daniel Buda le-a spus jurnalistilor ca in opinia PDL reluarea votului pe cele doua cazuri este posibila. "Atata vreme cat nu este interzis, este permis", a subliniat el.

Intrebat de ce nu s-au mobilizat mai bine deputatii PDL din Comisia Juridica, fiind foarte putini prezenti la sedinta, Daniel Buda a raspuns: "Colegii mei nu stiu unde sunt, de ce nu au venit. Au fost anuntati inca de ieri...Stati sa vedem ce o sa fie in plen, plenul este suveran", s-a aratat el increzator.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...