Omul lui Daniel Tudorache la ADP a scăpat de o condamnare de 6 ani pentru luare de mită. Alin Vieru, obligat să „presteze” la Adăpostul pentru câini comunitari

Sambata, 28 Ianuarie 2023, ora 03:00
3348 citiri
Omul lui Daniel Tudorache la ADP a scăpat de o condamnare de 6 ani pentru luare de mită. Alin Vieru, obligat să „presteze” la Adăpostul pentru câini comunitari
Dacă Alin Vieru nu vrea să dea cu ochii de foștii subalterni de la ADP S1, va trebui să aibă grijă de câinii comunitari. FOTO: Ionuț Mureșan

Alin Vieru – unul dintre oamenii fostului edil al Sectorului 1 Daniel Tudorache – a scăpat definitiv de pedeapsa de 6 ani pentru mita de 1,8 milioane de lei impusă unui om de afaceri pentru buna desfășurare a unui contract cu ADP Sector 1. Curtea de Apel București l-a condamnat la 3 ani cu suspendare și la 3 luni de muncă în folosul comunității, ori la adăpostul pentru câini comunitari, ori la instituția al cărei șef era atunci când a luat mita.

Alin Vieru este fostul șef Administrației Domeniului Public (ADP) Sector 1 pe vremea când sectorul era condus de Daniel Tudorache, judecat și el în alte două dosare penale.

În Dosarul mită la ADP Sector 1, pe data de 22.12.2021, Tribunalul București a pronunțat o pedeapsă de 6 ani de pușcărie pentru Alin Vieru. Tot atunci, Daniel Viorel Chirvasă a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru mărturie mincinoasă, iar Ana Maria Gagu la 1 an și 2 luni cu amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani, tot pentru mărturie mincinoasă.

Toți trei au făcut apel și au reușit obțină clemență din partea judecătorilor:

  • Admite apelurile declarate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Chirvasă Daniel-Viorel şi Vieru Alin împotriva sentinţei penale nr. 1444 din data de 22.12.2022 a Tribunalului Bucureşti - Secţia I penală, pronunțată în dosarul nr.8245/3/2018.
  • Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond: condamnă pe inculpatul Vieru Alin, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, la pedeapsa de 3 ani închisoare.
  • Dispune suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bucureşti pe un termen de supraveghere de 4 ani.
  • Impune inculpatului obligaţia să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
  • Inculpatul prestează pe durata termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile (instituţii în cadrul cărora se va executa obligaţia: Adăpostul de câini comunitari al Poliţiei Locale Sector 1 sau Administraţia Domeniului Public Sector 1 Bucureşti).
  • Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 26 ianuarie 2023”, se arată în minuta deciziei CAB.

La termenul din 24 noiembrie, DNA a cerut ca instanța de apel să îi interzică lui Alin Vieru, ca pedeapsă accesorie, să mai dețină funcția de director general într-o instituție publică. Cu privire la ceilalți doi inculpați judecați pentru mărturie mincinoasă, reprezentanta DNA a cerut pedepse cu executarea.

„Este o infracțiune gravă pentru că ajutorul dat (n.r. – de inculpați) lui Vieru Alin viza exonerarea acestuia de răspundere și lezează interesele justiției. Pedeapsa pronunțată în cazul lui Chirvasă Viorel Daniel este insuficientă, iar în cazul inculpatei Gagu Ana Maria amânarea executării lasă fără efect pedeapsa în sine, adică nu se atinge scopul coercitiv și punitiv al pedepsei”, a arătat procuroarea de ședință.

Avocat: „Probele - neconvingătoare. Există indicii că sunt contrafăcute”

Avocatul lui Alin Vieru a cerut achitarea clientului său, iar în subsidiar trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul București.

Apărătorul fostului șef de la ADP S1 a arătat că probele administrate în cauză „nu sunt apte să răstoarne prezumția de nevinovăție”, deoarece clientul lui nu a solicitat niciodată mita.

Avocatul a arătat că este vorba de doi martori denunțători – un subaltern al lui Alin Vieru și patronul firmei de pază care deținea contractul cu ADP S1 – care ar fi acționat împotriva lui Alin Vieru, ei fiind cei care ar fi comis faptele de dare și luare de mită.

„Dincolo de faptul că probele din dosar nu sunt convingătoare, există indicii că ele sunt contrafăcute”, a argumentat avocatul lui Alin Vieru.

Ziare.com a consultat motivarea deciziei de condamnare și prezintă extrase din argumentația judecătorului fondului, care a hotărât că fostul șef al ADP S1 trebuie să înfunde pușcăria pentru 6 ani.

Motivare: Vieru a comis-o pentru bani, directoarea - din prostie

„Fapta inculpatului (Vieru Alin – n.r.) care, în perioada iunie-iulie 2017, în calitate de director general la A.D.P. Sector 1, pe fondul derulării începând cu 27.04.2017 a contractului (…) privind prestarea de servicii de pază (…) în favoarea beneficiarului A.D.P. sector 1 și a unei întârzieri la plata facturilor aferente serviciilor prestate în lunile aprilie-iunie, prin intermediul lui (Stoian Alin-Nicolae – n.r.), a pretins de la martorul denunțător (director, administrator și asociat al societății lider) plata lunară a unui procent de 10 % din valoarea contractului ca mită, în total 1.804.800 lei, în legătură cu executarea fără probleme a contractului și pentru a nu mai apare situații de întârziere la plata facturilor (…) întruneşte elementele de tipicitate ale infracțiunii de luare de mită”, notează judecătorul în motivare.

Instanța a avut în vedere mai multe aspecte la pronunțarea deciziei, respectiv:

  • „Împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite – inculpatul Vieru Alin, în calitate de director general al unei instituţii publice, a acţionat în baza unei strategii menite să-i asigure produsul infracţiunii, după un tipic cunoscut în spaţiul public, respectiv pretinderea cu titlu de mită unui procent de 10% din sumele facturate în baza unui contract de prestări servicii; a folosit unui intermediar/complice prin mijlocirea căruia urmau a fi primite tranşele de bani; a folosit poziţia de conducere într-un scop contrar intereselor instituţiei publice, pentru satisfacerea unor interese financiare ilicite personale, în timp ce inculpaţii (Chirvasă Daniel Viorel – n.r.) şi (Gagu Anca-Maria – n.r.) au nesocotit obligaţiile pe care le aveau în calitate de martori, denaturând adevărul atunci când au fost chestionaţi de către organele de urmărire penală care investigau fapte de corupţie comise de funcţionari publici;”
  • „Starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită şi care priveşte relaţiile sociale care asigură îndeplinirea de către funcţionari a atribuţiilor de serviciu conform legii, cu onestitate, imparţialitate şi obiectivitate, mai ales atunci când este vorba despre un conducători ai unor instituţii publice importante (în cazul inculpatului Vieru Alin), respectiv relaţiile sociale care concură la înfăptuirea justiţiei şi aflarea adevărului judiciar într-o cauză penală (în cazul celorlalţi doi inculpaţi);
  • Natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii – pe care instanţa în apreciază, în cazul inculpatului (Vieru Alin – n.r.) la un nivel ridicat, pe fondul afectării încrederii pe care societatea o are în corpul funcţionarilor publici şi a concepţiei generale potrivit căreia funcţionarea administraţiei publice trebuie să se facă spre interesul colectiv, al cetăţenilor, iar nu personal şi mercantil”.
  • „Inculpatul (Alin Vieru - n.r.) a acţionat, fără îndoială, pentru obţinerea unor sume de bani care să-i satisfacă apetitul financiar, în timp ce inculpatul (Chirvasă Daniel Viorel – n.r.) a acţionat sub imperiul presiunii generate de declanşarea anchetei penale şi de faptul că acesta primise o sumă de bani despre care ştia că provine din săvârşirea unei infracţiuni de corupţie. În ceea ce o priveşte pe inculpata (Gagu Anca-Maria – n.r.), aceasta a pus comportament, potrivit propriei declaraţii, pe seama unei abordări iraţionale. (...) În faţa instanţei, inculpata a recunoscut săvârşirea infracţiunii, punând comportamentul său în calitate de martor pe seama prostiei”, se arată în motivare.

Dosarul lui Alin Vieru, strâns legat de cel al lui Daniel Tudorache

Fostul primar la Sectorului 1 din Capitală a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe data de 2 martie 2022, într-un dosar în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada septembrie 2016 - mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).

„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menționează anchetatorii.

În activităţile descrise, spune DNA, persoana care şi-a traficat influenţa ar fi fost sprijinită de Daniel Tudorache. Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Șeful DNA: „Suntem perfect conştienţi că există riscul ca orice facem să fie interpretat şi să stârnească discuții sau controverse” fiind an electoral
Șeful DNA: „Suntem perfect conştienţi că există riscul ca orice facem să fie interpretat şi să stârnească discuții sau controverse” fiind an electoral
Marius Voineag, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a afirmat, luni, 26 februarie, la prezentarea bilanţului instituţiei pentru anul 2023, că este conştient că urmează un...
Doi angajați ai unui spital din Bacău, duși la arestare de procurorii DNA. Acuzațiile care li se aduc
Doi angajați ai unui spital din Bacău, duși la arestare de procurorii DNA. Acuzațiile care li se aduc
Doi angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi duși la arestare într-un dosar în care sunt acuzați că i-au cerut unui om de afaceri o...
#Alin Vieru, #ADP Sector 1 mita, #luare de mita, #condamnare suspendare, #daniel tudorache, #DNA, #caini comunitari , #justitie