Alina Bica, protejată de judecătorii care i-au ridicat lui Ovidiu Tender sechestrul de pe avere. Fugara: „Vă rog din suflet, viața mea nu mai are legătură cu România!”

Joi, 08 Februarie 2024, ora 21:30
11919 citiri
Alina Bica, protejată de judecătorii care i-au ridicat lui Ovidiu Tender sechestrul de pe avere. Fugara: „Vă rog din suflet, viața mea nu mai are legătură cu România!”
Alina Bica susține că viața ei „nu mai are nicio legătură cu România”. FOTO: Politia Română / Ziare.com

Judecătorii Iulian Petrică Bădoi și Cristian Răzvan Ilie - cei doi magistrați care i-au ridicat sechestrul lui Ovidiu Tender de pe 32 de milioane de euro - au secretizat ședința de judecată în care Alina Bica cere reducerea pedepsei cu 1 an și 3 luni. Fosta șefă a DIICOT, în prezent fugară, a fost condamnată la 4 ani de pușcărie chiar pentru favorizarea lui Ovidiu Tender, iar acum este judecată de magistrații care i-au dat afaceristului averea înapoi.

Alina Bica a fost audiată prin videoconferință, din Italia, de un complet de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Iulian Petrică Bădoi și Cristian Răzvan Ilie.

Fosta șefă a DIICOT cere reducerea pedepsei de 4 ani prin scăderea perioadelor în care a fost arestată preventiv sau la domiciliu în România, Costa Rica și Italia.

După strigarea cauzei, completul de judecată a adus la cunoștința părților că, potrivit unui document emis de Biroul SIRENE, Alina Bica nu este arestată în Italia.

Avocatul Alinei Bica a anunțat că are de comunicat o chestiune preliminară, dar nu a mai apucat să o susțină pentru că a intervenit Alina Bica, pe un ton înțepat:

  • „Nu știu dacă există presă în sală, dar aș vrea să declarați ședința nepublică. Procedurile mele de executare nu mai au nicio legătură cu România. Ultima oară m-am trezit aici cu jurnaliștii la ușă și a trebuit să mă mut. Vă rog din suflet, viața mea de acum nu mai are legătură cu România!”, a spus Alina Bica.

Procurorul de ședință a lăsat cererea Alinei Bica „la aprecierea” instanței, iar judecătorii Iulian Petrică Bădoi (președinte) și Cristian Răzvan Ilie au secretizat ședința de judecară.

Completul nu a oferit o justificare legală pentru hotărâre, dar potrivit aliniatului 3 din art. 352 din Codul de procedură penală, „dacă judecarea în şedinţă publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, intereselor minorilor sau ale justiţiei, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţă nepublică pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”.

Cum Alina Bica nu este minoră, nu este judecată pentru chestiuni ce pot aduce atingere unor interese de stat și nici ale justiției, trebuie că instanța a avut în vedere protejarea vieții intime a fugarei.

Cine sunt judecătorii care au protejat viața intimă a Alinei Bica

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Completul format din magistrații Iulian Petrică Bădoi și Cristian Răzvan Ilie este același care, pe data de 25.10.2023, a dispus anularea măsurii confiscării extinse instituită în 2015 prin decizia de condamnare a omului de afaceri Ovidiu Tender la 12 ani și 7 luni de pușcărie în Dosarul RAFO-Carom.

Dosarul RAFO-Carom este primul rechizitoriu „de calibru” al Alinei Bica – fostă șefă a DIICOT, în prezent condamnată la 4 ani chiar pentru favorizarea lui Ovidiu Tender – și unul dintre cele mai ample procese din istoria postdecembristă, desfășurându-se între anii 2006-2015.

SC Tender SA – firma magnatului Ovidiu Tender, patronată în prezent de soția sa, Nicoleta Tender – a obținut din partea celor doi judecători ridicarea sechestrului de pe 162.993.336 lei (aproximativ 32 de milioane de euro).

Jurnaliștii PressHub.ro au descoperit că înainte de a fi judecător, Iulian Petrică Bădoi era cenzor la un hotel care aparținea lui Liviu Dragnea, apoi procuror la DIICOT Teleorman.

În 2008, actualul judecător Iulian Petrică Bădoi apare ca membru cotizant al PSD.

Monitorul Oficial numărul 264 din 3 aprilie 2008 prezentat de sursa citată arată că Iulian Petrică Bădoi a donat către PSD suma de 75.000 de lei, adică 20.000 de euro la cursul de schimb de la acea dată.

Iulian Petrică Bădoi a ajuns la Curtea de Apel București în noiembrie 2023, direct din funcția de judecător la Judecătoria Zimnicea. Printre primele hotărâri pe care le-a luat Bădoi la CAB a fost cea de a trimite spre rejudecare dosarul de cameră preliminară al medicului Irinel Popescu, în care acesta e acuzat că ar fi încercat să-i mituiască pe procurorii DNA cu 100.000 de euro pentru a-i închide dosarul de abuz în serviciu la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Judecătorul Cristian Răzvan Ilie a ajuns la Curtea de Apel București de la Tribunalul Ilfov, la cererea fostei șefe a instanței, Lia Savonea, prin delegare.

Cristian Răzvan Ilie este unul dintre judecătorii care l-au achitat pe medicul Mircea Beuran, în iulie 2023, acuzat de DNA că a primit mită 10.000 de euro de la o doctoriță din subordine, caz despre care Ziare.com a scris pe larg aici.

Cum o „răsfăța” familia Tender pe procuroarea Alina Bica

Alina Bica este în Italia, orașul Altamura, acolo unde se sustrage de la executarea pedepsei pe care a primit-o deoarece, din înalta funcție deținută, l-a favorizat pe afaceristul Ovidiu Tender – cel căruia tot ea îi deschisese dosar pe vremea când era simplu procuror.

Deși, până la urmă, Tender a primit 12 ani de închisoare, procurorii DNA au acuzat-o pe Alina Bica de favorizarea făptuitorului și au obținut condamnarea ei.

În instanță, Alina Bica a acuzat „presiuni” din partea fostului general SRI Florian Coldea (pe vremea aceea adjunct al șefului SRI), care ar fi intervenit pe lângă ea să-l scape pe Tender.

Din motivarea deciziei Înaltei Curți rezultă că Alina Bica voia să obțină încetarea procesului penal pentru omul de afaceri chiar prin argumentul prescripţiei faptelor, de care a ajuns să se folosească în prezent pentru a-și anula propria condamnare.

La data respectivă, un complet de 5 judecători de la ICCJ a respins apelul Alinei Bica, așa că fosta șefă a DIICOT a rămas cu soluția pronunțată pe fond de Secția Penală.

În data de 26 iunie 2018, Alina Bica a fost condamnată de magistraţii Instanţei supreme la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea făptuitorului.

Pe parcursul procesului, Nicole Tender, soția lui Ovidiu Tender, a declarat în calitate de martor că s-a „împrietenit” cu Alina Bica.

  • „La data când Alina Bica a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției i-am făcut cadou o statuie de bronz, care reprezenta Justiția. I-am dat și un ceas Rolex, pe care l-am cumpărat de la Paris și care valora 7.000-8.000 de euro, însă apoi am văzut că îl purta sora ei. Când i-am dat ceasul, Bica era în drum spre Făgăraș și noi eram în Sinaia. Ea s-a oprit și am mâncat la terasă restaurantului Palace din Sinaia. I-am făcut cadou și o poșetă Louis Vuitton în valoare de 2.000 de euro.
  • De ziua ei îi dădeam alte cadouri. Mi-a spus că îi place ceasul meu marca Rolex și atunci am considerat că își dorește un astfel de obiect, motiv pentru care i l-am cumpărat. În perioada în care îi dădeam cadourile, dosarul Carom se află pe rolul Tribunalului București. Alina Bica venea destul de des la biroul firmei noastre, de regulă sâmbătă. În prezența mea, i-a spus soțului meu că o să-l schimbe pe procurorul de ședința din dosarul Carom, Mirel Rădescu”, a spus soția omului de afaceri.

Nicole Tender a mai relatat că Alina Bica i-ar fi spus că prietenia să cu Elena Udrea o va ajută să ajungă procurorul general al României. Pentru a-i cultivă anumite relații înalte în mediul diplomatic, în anul 2013 soții Tender au acceptat ca Bica să-i însoțească în vizite la reședințele ambasadorilor din Israel și Olanda la București.

Șeful Curții Penale Internaționale afirmă că activitatea instanței este amenințată. Care sunt marile puteri care o subminează
Șeful Curții Penale Internaționale afirmă că activitatea instanței este amenințată. Care sunt marile puteri care o subminează
Președintele Curții Penale Internaționale (CPI) a declarat, luni, 2 decembrie, că provocările cu care se confruntă instituția, inclusiv posibilele sancțiuni americane și mandatele de...
Al zecelea om ajuns pe Lună îl pune la punct pe Călin Georgescu: "În fotografiile satelitului puteți vedea clar toate dovezile" VIDEO
Al zecelea om ajuns pe Lună îl pune la punct pe Călin Georgescu: "În fotografiile satelitului puteți vedea clar toate dovezile" VIDEO
Cel mai tânăr om ajuns pe lună, la vârsta de 36 de ani în 1972, a răspuns declarațiilor conspiraționiste ale lui Călin Georgescu, care spune că „Aia a fost o manipulare, cu mersul...
#Alina Bica, #judecatori, #Ovidiu Tender, #Irinel Popescu, #Mircea Beuran, #cotizatii membri PSD, #curtea de apel bucuresti , #justitie
  1. Rebelii sirieni au anunțat eliberarea tuturor deținuților politici. "Tiranul" Bashar al-Assad a fugit din țară
  2. SRI a ignorat pericolul extremismului pentru că are "aderenţă scăzută". Rapoartele spun că nu există risc pentru siguranța națională
  3. Nou ajutor militar pentru Ucraina. SUA au alocat 1 miliard de dolari pentru drone și rachete
  4. Victorie istorică pentru rebelii sirieni: Regimul Bashar al-Assad s-a prăbușit, comandantul a fugit într-o destinație necunoscută. “Sunteţi în siguranţă”
  5. Serviciile secrete britanice reduc lupta împotriva terorismului pentru a combate amenințările Rusiei
  6. Activisti de extremă-dreapta din Germania, prezenți la reședința lui Donald Trump din Florida în ziua alegerilor din SUA
  7. Povestea românului plecat în Bolivia care a ajutat sute de oameni cu nevoi speciale. Ghiță a adoptat 11 copii: ”Cea mai importantă lecție este sa fii om”
  8. China și Rusia complotează pentru un control militar asupra Arcticii, avertizează Pentagonul
  9. Republica Dominicană confiscă peste 9 tone de cocaină. Drogurile erau destinate Europei
  10. Vladimir Putin nu pare capabil să-l pe salveze pe Bashar al-Assad, în timp ce regimul sirian se prăbușește. Rebelii sunt la 20 de kilometri de Damasc