Alina Bica, arest la domiciliu intr-un dosar, dar ramane dupa gratii in altul

Vineri, 20 Martie 2015, ora 15:50
1763 citiri
Alina Bica, arest la domiciliu intr-un dosar, dar ramane dupa gratii in altul
Foto: Cotidianul (Arhiva)

Instanta suprema a decis ca fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, sa fie judecata in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzata ca a acordat, alaturi de alte persoane din ANRP, despagubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Sentinta este definitiva, insa Alina Bica va ramane in spatele gratiilor, intrucat pe numele ei mai este emis un mandat de arestare, in dosarul in care este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.

Alina Bica, in arest la domiciliu, a decis Inalta Curte. De ce nu va scapa insa de gratii

In dosarul in care s-a dispus arestarea sa la domiciliu, Bica a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

DNA a mai deschis un dosar

In urma intocmirii acestui caz, procurorii au descoperit noi informatii despre Alina Bica, motiv pentru care au mai deschis un nou dosar penal.

In acest al doilea dosar, Alina Bica este judecata pentru ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender in dosarul in care este judecat si pentru abuz in serviciu in cazul lui Videanu.

Dezvaluirile lui Tender, despre cum opera Alina Bica - documente din instanta

Adriean Videanu isi contrazice propriul avocat: Nu m-am vazut niciodata cu Bica

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis-o in judecata, in 26 februarie, pe Alina Mihaela Bica, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (doua fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (doua fapte) si favorizarea faptuitorului (doua fapte).

In acelasi dosar sunt judecati omul de afaceri Dorin Cocos, pentru trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, si fiul acestuia Alin Cocos, pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Alina Bica, scandal la Inalta Curte: Stimati domni Cocos, cum va permiteti sa mintiti in halul asta?

O alta acuzatie adusa Alinei Bica se refera la abuz in serviciu in cazul lui Adriean Videanu, respectiv admiterea solicitarii acestuia de ridicare a sechestrului asigurator de pe 80 de actiuni, care fusese pus de procurorul care instrumenteaza dosarul Romgaz-Interagro.

O a treia acuzatie adusa Alinei Bica in acest dosar se refera la favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, respectiv la sprijinul acordat acestuia, pentru a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare in dosarul Carom. In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.

Alina Bica se afla in arest din 22 noiembrie 2014.

#Alina Bica arest domiciliu, #Alina Bica arest, #Alina Bica DNA , #arest