Alina Bica, decizii definitive: 4 ani de inchisoare in dosarul Tender&Videanu, achitata in cazul Horia Simu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 26 Iunie 2018, ora 14:12
22264 citiri
Alina Bica, decizii definitive: 4 ani de inchisoare in dosarul Tender&Videanu, achitata in cazul Horia Simu
Foto: Facebook/ Narcis Vlad Barbu

Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte a condamnat-o, marti, la 4 ani cu executare pe fosta sefa DIICOT, Alina Bica, in dosarul in care era judecata alaturi de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu. Bica a fost achitata in dosarul milionarului Horia Simu.

Deciziile sunt definitive.

Dosarul I: Alina Bica a fost condamnata definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care au fost implicati milionarii Ovidiu Tender si Adriean Videanu. Fostul ministru al Economiei a fost, insa, achitat definitiv.

Decizia in acest caz a fost luata cu majoritate de 4-1. Completul de 5 judecatori a mentinut sentintele date in faza de fond a procesului.

Dosarul II: Alina Bica a fost achitata pentru acuzatiile luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu in dosarul milionarului Horia Simu. Magistratii au precizat cu nu exista probe care sa ateste faptul ca Bica ar fi savarsit infractiunea.

In faza de fond, Alina Bica fusese condamnata la trei ani si sase luni cu executare pentru favorizarea faptuitorului, incadrarea juridica fiind schimbata din luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Inalta Curte a mentinut restul sentintelor date de instanta de fond: fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Serban Pop, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Totodata, afaceristul Horia Simu a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta.

Fosta sefa a DIICOT este in prezent in Costa Rica, unde a cerut azil politic. Ea a solicitat in ambele dosare sa fie audiata prin videoconferinta, dar cererile i-au fost respinse.

Dosarul ANRP

Intr-un al treilea dosar, in care este implicata Alina Bica, privind despagubirea frauduloasa a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Inalta Curte ar putea pronunta sentinta, in faza de fond a procesului, pe 29 iunie.

In ambele dosare in care Inalta Curte a ramas in pronuntare si urmeaza sa dea sentintele definitive, procurorii DNA au pus concluzii pentru o condamnare mai mare in cazul Alinei Bica. In dosarul in care este judecata alaturi de Horia Simu, DNA a solicitat o pedeapsa de 10 ani de inchisoare. Avocatul acesteia a cerut evident achitarea.

A plecat in Panama?

Alina Bica a stat in arest preventiv din 31 ianuarie 2015 pana la 15 iunie 2015, inclusiv.

La ultimul termen din dosar, sotia lui Ovidiu Tender a declarat ca fosta sefa DIICOT nu mai e in Costa Rica, ci ca s-ar fi mutat in Panama.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...