Instanța supremă a respins încă o contestație făcută de Alina Bica. Fosta șefă a DIICOT rămâne fără „gloanțe” împotriva condamnării

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 21:15
5345 citiri
Instanța supremă a respins încă o contestație făcută de Alina Bica. Fosta șefă a DIICOT rămâne fără „gloanțe” împotriva condamnării
Alina Bica, pe vremea când era secretar de stat la Ministerul Justiției. FOTO: Hepta

Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, rămâne cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, după ce Înalta Curte i-a respins, ca inadmisibilă, cererea având ca obiect contestație în anulare. O solicitare similară a Alinei Bica (recurs în casație) a fost respinsă definitiv la începutul anului acesta.

Teoretic, Alina Bica are la îndemână 5 căi extraordinare de atac împotriva deciziei definitive de condamnare: recursul în casație, contestația în anulare, contestația la executare, cererea de revocare și cererea de revizuire. Practic însă, fiecare astfel de cale de atac are condiții stricte și limitativ prevăzute de lege.

Fugara Alina Bica se ascunde în Italia, unde a reușit să blocheze procedura de extrădare în vederea executării pedepsei în România. Fosta șefă a DIICOT i-a convins pe magistrații italieni să execute acolo pedeapsa, dar nu este clar dacă după gratii sau cu suspendare. Autoritățile italiene nu comunică informații cu privire la Alina Bica.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins, marți, ca inadmisibilă, contestație în anulare formulată de avocații Alinei Bica, o cale extraordinară de atac care s-a judecat în ședință secretă luni, 22 noiembrie.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de recurenta Bica Alina Mihaela împotriva deciziei penale nr. 1 din data de 13 ianuarie 2021, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2180/1/2020. (…) Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 22 noiembrie 2021”., se arată în minuta ICCJ.

Mai precis, două sunt motivele pentru care o astfel de cerere este respinsă de judecători:

  • ca nefondată – atunci când autorul cererii nu are dreptate
  • ca inadminsibilă – atunci când autorul nu are temei legal să formuleze o astfel de cerere.

Alina Bica mai are pe rolul ICCJ o contestație la executare, proces care urmează a fi judecat pe data de 6 decembrie 2021.

Pe data de 13 ianuarie 2021, judecătorii de la ICCJ i-au mai respins fostei șefe a DIICOT un recurs în casație față de condamnarea de 4 ani primită în dosarul favorizării omului de afaceri Ovidiu Tender. Decizia Instanței Supreme este definitivă, conform minutei.

Fosta șefă a DIICOT mai are pe fondul ICCJ un dosar legat de despăgubirile acordate de ANRP, în care sunt judecați Crinuța Dumitrean, fosta șefă a instituției, precum și Gheorghe „Stelu” Stelian, un afacerist beneficiar al unor sume-record din retrocedări. Procesul este suspendat până la pronunțarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la prevalența dreptului UE asupra deciziilor CCR.

Condamnată la 4 ani de pușcărie și după rejudecarea dosarului

Pe data de 29 noiembrie 2019, fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender. Pe fond, în noiembrie 2016, Alina Bica a fost condamnată la 4 ani închisoare pentru favorizarea făptuitorului, pedeapsă rămasă definitivă în iunie 2018.

În martie 2019, decizia de condamnare a fost anulată de Instanţa supremă, în baza deciziei Curţii Constituţionale privind nelegala compunere a completurilor de cinci judecători.

La rejudecare s-a respins apelul Alinei Bica şi s-a menținut condamnarea din noiembrie 2016.

„În majoritate: respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpata Bica Alina Mihaela şi de Ministerul Public - DNA împotriva sentinţei penale nr. 1057 din 29 noiembrie 2016, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 2471/1/2015. În baza art.275 alin. (2) Cod procedură penală obligă apelanta intimată inculpată Bica Alina Mihaela la plata sumei de 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se arată în decizia dată miercuri de Instanţa supremă.

A existat şi o opinie separată a unui judecător în sensul achitării Alinei Bica.

Cum l-a favorizat Alina Bica pe Ovidiu Tender, pe care tot ea l-a „înfundat”

DNA susţine că, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.

Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul RAFO, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile.

„Având în vedere relaţia existentă între Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela, numitul Tender Ovidiu i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul angajatului şi avocaţilor săi în vederea formulării unei apărări favorabile inculpatului Tender Ovidiu, luând în considerare că procurorul Bica Alina Mihaela a fost cel care a instrumentat dosarul şi a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Pentru sprijinul acordat, în scopul arătat mai sus, Mihăilescu Ionuţ Florentin, angajat al SC Prospecţiuni SA, firmă deţinută de Tender Ovidiu, a beneficiat de un card emis de Unicredit Bank, în care îi sunt virate diferite sume de bani. De asemenea, din actele şi lucrările dosarului nr.393/P/2013, a rezultat că Mihăilescu Ionuţ Florentin şi Bica Alina Mihaela au dobândit bunuri imobile (teren), iar, pentru disimularea provenienţei acestora, actele de proprietate au fost întocmite pe numele lui Gavrilă Ştefan şi pe numele altor persoane interpuse”, explica DNA.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alina Bica DNA, #contestatie, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #DNA
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Bica, Nutzy te roaga sa-i telefonezi.