Alina Bica: Nu mai ies din puscarie toata viata. Eu si Al Capone

Joi, 03 Martie 2016, ora 22:48
10384 citiri
Alina Bica: Nu mai ies din puscarie toata viata. Eu si Al Capone
Foto: Hepta.ro

Alina Bica a declarat, joi, cand a fost audiata in primul dosar ANRP, ca, daca ar fi sa se raporteze la procesele verbale de la Guvern, unde se discuta doua ore si se consemnau cateva fraze, ar putea sa i se faca mii de dosare si n-ar mai iesi din inchisoare, precum Al Capone.

Joi, in timp ce fostii colegi procurori prezentau bilantul DIICOT pe 2015, fosta sefa a Directiei, Alina Bica, dadea explicatii in dosarul ANRP 1. Bica a sustinut in fata judecatorilor de la instanta suprema ca a fost o tinta a procurorilor.

"Perceptia mea era ca Remus Baciu, Sergiu Diacomatu si Marko Bela aveau abordari neprincipiale. Dumitrean m-a sunat si mi-a zis ca cineva a intrat in biroul meu. Era in aceeasi perioada in care Baciu a fost retinut. Mi-a fost cert ca la nivelul ANRP nu se fac intelegeri. Cineva era cu ochii pe noi.

(...) Procurorul dorea doar sa ma retina, nu il interesa ce am de declarat. Cred ca avea hartiile scrise inainte. A finalizat urmarirea penala in 20 de zile, mi-a respins toate solicitarile de probatorii. De aceea eu am refuzat sa mai dau detalii despre ANRP la urmarire penala. In seara respectiva, nu cred ca procurorul facea diferenta intre comisie (Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, n.red.) si ANRP. Socul pe care eu l-am resimtit in seara retinerii a fost mare", a aratat Alina Bica la ICCJ.

Cu referire la prima sedinta in care s-a discutat dosarul de retrocedare pe numele lui Gheorghe Stelian, Bica a sustinut ca vicepresedintele ANRP Sergiu Diacomatu "s-a opus cu vehementa" solicitarii ei de a chema expertul.

In continuare, Bica a sustinut ca nu a citit rechizitoriul si actele de urmarire penala pentru ca acuzarea nu era interesata de o ancheta impartiala.

"Procurorii urmareau mentionarea numelui meu in declaratii. Despre mine sa spuna ca am simulat o procedura cand am chemat expertul la audieri, dar i-am adresat intrebari neserioase. Unde in lege sunt intrebarile serioase, ca sa nu ajung in arest? Dosarul vizat in cauza mi-l amintesc doar pentru ca Baciu si Diacomatu s-au opus mai exploziv ca niciodata amanarii. De aia m-am incapatanat si am insistat sa fie chemat expertul. Atunci Diacomatu a cerut sa se amane toata sedinta, solutie supusa la vot de doamna Dumitrean. Amanarea s-a votat de colegii din comisie. A fost singura sedinta in care s-a luat o astfel de decizie, de aceea imi amintesc. Desi invocam o problema de expertiza pentru un teren, s-a decis amanarea tuturor dosarelor", a spus Bica.

Bica: Mi-am construit un fel de a fi de "om al dracu"

Despre sedinta din 15 martie 2011, cand a fost chemat expertul care a semnat o evaluare a parcului cu 61 de milioane de euro mai mare, Alina Bica a explicat ca acesta a venit cu o completare la raport si ca au discutat 30 de minute. Cu toate acestea, procurorii au descoperit ca in procesul verbal de sedinta sunt trecute doar trei randuri.

"Nu ma gandeam ca acest proces verbal va fi considerat proba. Nu vreau sa ma gandesc la procesele verbale de la Guvern, pe sedinta de avizare. Discutam doua ore si se consemnau cateva fraze. Ar putea sa imi faca mii de dosare. Nu mai ies din puscarie toata viata. Eu si Al Capone", a mai sustinut Bica.

In continuare, ea a precizat ca intre sedinta din februarie si cea din martie 2011 nu a fost abordata de niciun membru din comisie sau din afara ei care sa ii ceara isi revizuiasca atitudinea.

"Mi-am construit un fel de a fi de 'om al dracu'. Nu aveau tupeul sa vina la mine. Asa eram eu, asta imi era "buhu" si in MJ si in Guvern. E consemnat pe banda in sedinta de Guvern ca, daca Bica a semnat, lucrurile sunt legale. O spunea chiar premierul. Cine sa aiba tupeul sa ma abordeze?", a spus Bica.

In decembrie 2014, fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata in dosarul despagubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Bica facea parte la data faptelor din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor de la ANRP, alaturi de Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, Sergiu Diacomatu si Remus Baciu, fosti vicepresedinti ai institutiei, deputatul Catalin Teodorescu, Dragos George Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, Oana Vasilescu si Lacramioara Alexandru. Celalalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din tara.

Ei sunt acuzati de abuz in serviciu pentru ca ar fi aprobat despagubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucuresti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian si expertul evaluator Emil Nutu au fost de asemenea trimisi in judecata.

In acest dosar a fost arestat si omul de afaceri Dorin Cocos, suspectat ca a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe langa comisia de la ANRP.

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Alina Bica comparatie Al Capone, #Alina Bica audiata, #Alina Bica dosar ANRP , #DNA