Alina Bica venea foarte des la ANRP si insista pentru convocarea Comisiei centrale, desi acest lucru nu era posibil, iar in discutiile pe care le purta in cadrul institutiei sustinea ca ea va suferi personal repercusiuni, respectiv ca "ii vor rupe capul altii", se arata in referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat vineri cererea procurorilor DNA de arestare preventiva in cazul Alina Bica, Adriean Videanu, Alin si Dorin Cocos, precum si Ionut Mihailescu, in cel de-al doilea dosar al fostului sef DIICOT disjuns din cel privind retrocedarile ANRP.
Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender - referat DNA
Potrivit documentului, unul dintre martori a aratat ca Alina Bica venea foarte des in cadrul institutiei si insista pentru intrunirea Comisiei centrale, desi nu putea fi convocata.
"In cadrul institutiei circulau mai multe zvonuri, in sensul ca lista cu dosarele care urma sa intre in urmatoarea sedinta a C.C.S.D. continea cateva dosare 'sensibile', avand in spate nume din sfera politicii. In decembrie 2011, in biroul de la ANRP s-a aflat inculpata Bica Alina, care era foarte nervoasa si speriata, incercand sa convinga pe cei din ANRP sa convoace mai repede comisia.
Alina Bica, audiata la DNA intr-un nou dosar - care e legatura cu Elena Udrea (Video)
In cadrul acestei discutii Alina Bica a facut mai multe reprosuri, avand urmatoarea remarca: 'cum pot eu sa ma duc la Elena si sa-i spun ca am pus o dezaxata la ANRP?', sustinand totodata ca datorita acestui fapt, de neconvocare a comisiei, va suferi ea personal repercusiuni, respectiv ca 'ii vor rupe capul altii'", se arata in document.
Bica: Voi chiar nu intelegeti ca-mi rup capul astia daca nu e convocata comisia?
Cu prilejul unei intalniri, se precizeaza in referat, intre Alina Bica si Ionut Mihailescu, pe de o parte, si un conducator al ANRP, fostul sef DIICOT ar fi sustinut ca vor avea de suferit grav din partea altor persoane, in acest context mentionand pe un anume 'Dorin', precizand totodata: "Voi chiar nu intelegeti ca-mi rup capul astia daca nu e convocata comisia?".
"In acelasi context, atat Bica, cat si Mihailescu si-au reluat presiunile, iar Mihailescu a precizat ca 'daca ei si-o vor lua, ne-o dau si noua in forward', motivand ca sunt prea mici pentru a se pune cu altii. 'voi nu intelegeti ca ma distrugeti, imi rup capu, nu va dati seama?'", se mai spune in document.
Ovidiu Tender a denuntat o mita data Alinei Bica
Conform sustinerilor din dosar, Ionut Mihailescu o insotea pe Alina Bica la ANRP, desi nu era angajat al institutiei, si asista la discutiile prin care aceasta forta convocarea sedintei pentru ca dosarele sensibile - adica cele pentru care se lua mita si se realiza traficul de influenta - sa fie urgent aprobate.
De asemenea, anchetatorii sustin ca pentru a sublinia modalitatea de mascare a mitei primite sub forma de teren in Snagov este relevanta analiza succesiunii actelor notariale incheiate, persoanele implicate si declaratiile martorilor audiati care se coroboreaza intre ele.
"Aceasta analiza releva ca in realitate terenul care figureaza in acte notariale ca fiind vandut de mama lui Alin Cocos a fost trecut succesiv prin interpusi pana a ajuns pe numele surorii lui Mihailescu, o persoana in care acesta avea totala incredere pentru a-si incredinta acesteia mita in pastrare si in ascunzatoare. Rezulta ca fiecare din cei implicati in acest traseu al banilor si 'aranjamentelor infractionale' actionau fara sa puna intrebari (unii actionau fara vinovatie deoarece o faceau din considerente de ajutor familial - cazul mamei numitului Cocos Alin, al sorei numitului Mihailescu Ionut) sau pentru ca erau parte a unor avantaje anterioare sau ulterioare din alte tranzactii, intrucat fie ca unii actionau cu vinovatie sau altii fara vinovatie erau beneficiari", au retinut procurorii.
Totodata, in referat se face referire si la faptul ca Gheorghe Stelian a mai dat 6 milioane euro lui Dorin Cocos pentru rezolvarea dosarului de despagubire de la ANRP.
"Precizez ca banii din vanzarea actiunilor imi erau virati de catre SIF-urile sau persoanele care achizitionau actiunile, in contul meu deschis la Raiffeisen Bank si, pe masura ce aceste actiune erau instrainate si primeam banii, scoteam numerar si aproximat 6 milioane euro, i-am dus-o lui Cocos Dorin. Precizez ca acesti bani i-am dus numitului Cocos Dorin intr-un interval de cateva luni, procedura de cumparare a acestor actiuni fiind mai greoaie la acea vreme si, de fiecare data, i-am predat in ambalajul oferit de banca, la biroul acestuia din incinta EUROHOTEL, pe Bld. Maresal Averescu din Bucuresti", sustine acesta, potrivit referatului DNA.