De ce a fost condamnata Alina Bica la inchisoare: A adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol

Luni, 17 Iulie 2017, ora 10:38
14183 citiri
De ce a fost condamnata Alina Bica la inchisoare: A adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol
Foto:Arhiva Hepta.ro

Instanta suprema si-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru fosta sefa a DIICOT Alina Bica, acuzata de favorizarea infractorului dupa ce a cerut subordonatilor sa claseze un dosar penal care il viza pe omul de afaceri Horia Simu si arata ca aceasta a "adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol".

"Inculpata Alina Bica a comis nemijlocit acte concrete de ajutor pentru inculpatul Simu Horia, favorizand cu stiinta emiterea unei solutii de clasare a unui dosar al DIICOT", se arata in motivarea instantei supreme.

Judecatorii considera ca Bica, prin atitudinea sa, a urmarit inchiderea dosarului lui Horia Simu. "Alina Bica nu a fost in masura sa justifice intr-un mod credibil conduita sa, singura explicatie rezonabila fiind aceea ca, in realitate, a urmarit solutionarea dosarului printr-o solutie de clasare (....)

Inculpata Bica Alina a actionat cu intentie calificata prin scop, probele administrate in cauza dovedind ca si-a dat seama si a dorit sa dea ajutor inculpatului Simu Horia, a carui activitate era cercetata intr-un dosar al DIICOT, prevazand ca prin faptele sale creeaza o stare de pericol pentru infaptuirea justitiei", se mai arata in motivare.

Magistratii mai considera ca exista o incompatibilitate intre conduita unui procuror si comportamentul manifestat de Alina Bica.

"Gradul de pericol social ridicat al activitatii infractionale desfasurate de inculpata Bica Alina este reliefat de tipul relatiilor sociale vatamate referitoare la infaptuirea justitiei, precum si la imprejurarea ca inculpata s-a folosit de calitatea de procuror sef al DIICOT si a intreprins actiuni de sprijin a inculpatului Horia Simu, a carui activitate era cercetata intr-un dosar penal, actiuni apte sa impiedice tragerea la raspunderea penala a acestuia, existand contradictii flagrante intre exigentele legate de conduita pe care le presupune functia de procuror si comportamentul concret manifestat de inculpata", se mai precizeaza in motivare.

In 26 ianuarie, instanta suprema i-a condamant pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani si pe fostul sef al ANAF Serban Pop la cinci ani de inchisoare, in dosarul privind fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al lui Simu.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Instanta a mai dispus confiscarea de la Serban Pop a sumei de 150.000 de euro si a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica. Cei trei inculpati si procurorii pot contesta sentinta la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsa cu executare, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioada de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro si mentinerea masurilor asiguratorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Serban Pop si confiscarea de la acesta a 150.000 de euro, precum si a lui Horia Simu.

Avocatii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, aratand ca fapta de care este acuzata nu poate fi probata.

La ultimul termen de judecata, Alina Bica a spus ca nu poate accepta sa mearga la inchisoare pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

In septembrie 2015, fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mita.

Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a acuzat, într-un mesaj dur pe Facebook, guvernul Ciolacu de "incompetență" în gestionarea inundațiilor care au făcut prăpăd în județul...
Șoșoacă, acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu și George Simion. Cum ar fi împiedicat-o cei doi să candideze la prezidențiale VIDEO
Șoșoacă, acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu și George Simion. Cum ar fi împiedicat-o cei doi să candideze la prezidențiale VIDEO
Liderul partidului SOS, Diana Șoșoacă, a declarat joi, 19 septembrie, că a fost ținta unei presupuse tentative de a se opri candidatura sa la prezidențiale. Șoșoacă a afirmat că totul ar...
#Alina Bica condamnare, #dosar Horia Simu, #Alina Bica DIICOT , #DNA
  1. Caz incredibil: fostul crainic al clubului Dinamo, reţinut sub acuzaţia că a agresat sexual un adolescent în bazinul de înot. El a fost demascat și de Justițiarul din Berceni
  2. Un bărbat a descoperit cu stupoare că de 13 ani plătea factura la energie electrică a vecinului său. Credea că face „economii”
  3. Alertă în România. Președintele Senatului: „Fac apel la autorități să se pregătească pentru viitură”
  4. Numerele norocoase la Loto 6/49. Report de peste 6 milioane de euro. Numerele câștigătoare la Joker și Noroc
  5. Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat cartel și au devenit un fel de Cosa Nostra”
  6. Emilia Șercan, nominalizată la „Jurnalistul European al Anului 2024”. „Bucuroasă și recunoscătoare”
  7. Niciun vinovat după un an de la tragedia din Odorheiu Secuiesc. Doi elevi au murit striviți sub pereții internatului, iar autoritățile nu au expertize tehnice
  8. Gemenii de 15 ani din Gorj dispăruți acum 3 zile au fost găsiți. Unde se ascundeau cei doi frați
  9. Scandal la Londra. Premierul britanic ar fi primit cadouri de peste 100.000 de lire sterline. Unde au ajuns darurile de lux
  10. "Cum rămâne cu corupția generalizată în Republica Moldova?"