De ce a fost condamnata Alina Bica la inchisoare: A adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol

Luni, 17 Iulie 2017, ora 10:38
13981 citiri
De ce a fost condamnata Alina Bica la inchisoare: A adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol
Foto:Arhiva Hepta.ro

Instanta suprema si-a motivat decizia de condamnare la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru fosta sefa a DIICOT Alina Bica, acuzata de favorizarea infractorului dupa ce a cerut subordonatilor sa claseze un dosar penal care il viza pe omul de afaceri Horia Simu si arata ca aceasta a "adus infaptuirea justitiei intr-o stare de pericol".

"Inculpata Alina Bica a comis nemijlocit acte concrete de ajutor pentru inculpatul Simu Horia, favorizand cu stiinta emiterea unei solutii de clasare a unui dosar al DIICOT", se arata in motivarea instantei supreme.

Judecatorii considera ca Bica, prin atitudinea sa, a urmarit inchiderea dosarului lui Horia Simu. "Alina Bica nu a fost in masura sa justifice intr-un mod credibil conduita sa, singura explicatie rezonabila fiind aceea ca, in realitate, a urmarit solutionarea dosarului printr-o solutie de clasare (....)

Inculpata Bica Alina a actionat cu intentie calificata prin scop, probele administrate in cauza dovedind ca si-a dat seama si a dorit sa dea ajutor inculpatului Simu Horia, a carui activitate era cercetata intr-un dosar al DIICOT, prevazand ca prin faptele sale creeaza o stare de pericol pentru infaptuirea justitiei", se mai arata in motivare.

Magistratii mai considera ca exista o incompatibilitate intre conduita unui procuror si comportamentul manifestat de Alina Bica.

"Gradul de pericol social ridicat al activitatii infractionale desfasurate de inculpata Bica Alina este reliefat de tipul relatiilor sociale vatamate referitoare la infaptuirea justitiei, precum si la imprejurarea ca inculpata s-a folosit de calitatea de procuror sef al DIICOT si a intreprins actiuni de sprijin a inculpatului Horia Simu, a carui activitate era cercetata intr-un dosar penal, actiuni apte sa impiedice tragerea la raspunderea penala a acestuia, existand contradictii flagrante intre exigentele legate de conduita pe care le presupune functia de procuror si comportamentul concret manifestat de inculpata", se mai precizeaza in motivare.

In 26 ianuarie, instanta suprema i-a condamant pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe omul de afaceri Horia Simu la patru ani si pe fostul sef al ANAF Serban Pop la cinci ani de inchisoare, in dosarul privind fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al lui Simu.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Instanta a mai dispus confiscarea de la Serban Pop a sumei de 150.000 de euro si a ridicat sechestrul de pe bunurile Alinei Bica. Cei trei inculpati si procurorii pot contesta sentinta la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut condamnarea Alinei Bica la o pedeapsa cu executare, aplicarea unei pedepse complementare pe o perioada de cinci ani, confiscarea a 17.500 de euro si mentinerea masurilor asiguratorii.

De asemenea, DNA a solicitat condamnarea la pedepse cu executare a fostului sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala Serban Pop si confiscarea de la acesta a 150.000 de euro, precum si a lui Horia Simu.

Avocatii Alinei Bica au solicitat achitarea acesteia, aratand ca fapta de care este acuzata nu poate fi probata.

La ultimul termen de judecata, Alina Bica a spus ca nu poate accepta sa mearga la inchisoare pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat.

In septembrie 2015, fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mita.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Alina Bica condamnare, #dosar Horia Simu, #Alina Bica DIICOT , #DNA