Fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, a declarat ca a depus o plangere pe numele Laurei Codruta Kovesi pentru ca a fost arestata intr-un dosar in care a fost achitata, subliniind ca se constituie parte civila si ii cere fostei sefe DNA, dar si unui procuror din Directie, daune de 2 milioane de euro.
"Aceasta plangere nu are legatura cu procesul de selectie in care doamna Kovesi se afla in raport cu Parlamentul European. Prima plangerea a fost formulata in iunie 2018. La vremea respectiv, prin urmare doamna Kovesi nu anuntase nicio intentie legata de o candidatura. Eu am formulat acea plangere atunci deoarece in dosarul penal cu pricina am fost arestata nelegal 80 de zile, la finalul procesului am fost declarata nevinovata. Plangerea mea s-a intemeiat pe trei aspecte. Declaratia domnului Simu, data in apel in fata judecatorilor in care a explicat cum a fost scos de domnul (Gheorghe, n.r.) Popovici si a fost obligat sa minta in ceea ce ma priveste. Declaratiile lui Mihailescu, Serban Pop, si un raport in care Inspectia Judiciara spune ca in raport cu acel dosar m-am comportat corect", a declarat fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, la Antena3.
Alina Bica considera ca arestarea ei are la baza faptul ca a instrumentat un dosar la DIICOT in care era vizat fratele Laurei Codruta Kovesi.
"Cred ca acest aspect a fost determinant. In octombrie, noiembrie 2012, cand mi-a fost repartizat acest dosar, au fost nume care mi-au spus ca e un ghinion si nu si-ar dori sa fie in locul meu. Dupa ce am fost numita ca procuror-sef al DIICOT a existat o solutie ca sa fie declinat dosarul catre DNA si mi-aduc aminte ca am refuzat sa fac acest lucru, deoarece am crezut ca e o stare de incompatibilitate. Nu am crezut ca doamna Kovesi poate fi neutra in legatura cu fratele ei. Din ce am citit in presa, am inteles ca acest dosar a fost declinat la DNA si inchis", a mai spus Alina Bica.
Totodata, intrebata daca a fost victima unor violente, fosta sefa a DIICOT a spus: "Da, a fost o situatie pe care nu o doresc nimanui si care nu am crezut ca se poate intampla impotriva unui functionar de stat inalt. Eu am formulat o completare la plangerea din 2018. Ma constitui parte civila impotriva dumneai si a procurorului Popovici. Vreau sa zic ca procurorul Popovici este cel care a fost implicat in toate dosarele. Am cerut despagubiri de 2 milioane de euro si am cerut instituirea de bunuri asiguratorii a celor doi - mobile, imobile si financiare".
Instanta suprema definitiv, in iunie 2018, a decis achitarea Alinei Bica in dosarul privindu-l pe afaceristul Horia Simu, in care fostul procuror-sef a fost condamnat in prima instanta la trei ani si sase luni cu executare pentru favorizarea faptuitorului. Bica a fost achitata in dosarul in care aceasta ar fi luat mita pentru cauza afaceristului Horia Simu.
Magistratii instantei supreme au decis sa suspende, in luna decembrie 2018, pentru fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, pedeapsa de 4 ani cu executare, dupa ce avocatii acesteia au formulat contestatii fata de formarea completurilor de 5 judecatori.
La acel moment, Alina Bica se afla in detentie in Costa Rica. Ulterior, aceasta a fost eliberata, dar si Elena Udrea, care se afla, de asemenea, in acelasi stat. Alina Bica inca se afla in Costa Rica.
De ce treneaza judecarea proceselor in cazurile Sebastian Ghita si Alina Bica
Inalta Curte decide punerea in libertate a Alinei Bica, arestata in Costa Rica
Biata Nutzy Posheta Vuitton nu a cerut deocamdata nimic... Vezi tot