Cum a ajuns Italia noul paradis al fugarilor Alina Bica si Dragos Savulescu, condamnati definitiv de justitia din Romania

Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 15:43
13559 citiri
Cum a ajuns Italia noul paradis al fugarilor Alina Bica si Dragos Savulescu, condamnati definitiv de justitia din Romania
Dragos Savulescu/Alina Bica/HeptaPhto

Milionarul Dragos Savulescu, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul Retrocedarilor ilegale de pe litoral, dar si fosta sefa DIICOT, Alina Bica, ce are de executat o condamnare la patru ani de inchisoare, au descoperit protectia instantelor din Italia in fata cererilor de extradare venite din partea autoritatilor de la Bucuresti.

Catalin Predoiu si-a exprimat public dezamagirea fata de deciziile instantelor italiene in cele doua cazuri.

"In ceea ce-l priveste pe Dragos Savulescu, mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Bucuresti, Curtea de Apel din Napoli a respins executarea mandatului, a recunoscut sentinta emisa de instanta din Romania, a dispus executarea pedepsei in Italia si suspendarea executarii pedepsei.

Nu-mi ascund dezamagirea fata de decizia instantei. Poate aude ministrul italian al Justitiei. Suntem extrem de dezamagiti de o astfel de dezlegare a cererii de extradare a Curtii de Apel Bucuresti", a precizat Catalin Predoiu.

Cazul Alinei Bica

In ceea ce o priveste pe fosta sefa DIICOT, Predoiu a spus ca nu a mai transmis informatii suplimentare.

"In ceea ce o priveste pe doamna Alina Bica, mandat de arestare in vederea executarii pedepsei de patru ani, persoana localizata in Republica Italiana, procedura se desfasoara pe cale directa, intre instanta romana si instanta italiana. De asemeni, instanta italiana nu a transmis informatii suplimentare privind optiunile ce ne stau al dispzitie", a spus acesta.

Predoiu a precizat ca nu stie inca daca deciziile instantelor din Italia sunt definitive.

"Nu am aceasta informatie daca decizia Curtii de apel Napoli e definitiva sau poate fi apelata, ma voi informa pana la proxima conferinta de presa. Si in Italia magistratii sunt independenti. Mi-am exprimat aceasta dezamagire, sunt convins ca CSM din Italia va auzi. Nu pot sa ma angajez in demersuri de a discuta cu un omolog ce judeca instantele din tara lui", a raspuns ministrul intrebarii adresate de catre un jurnalist.

De asemenea, ministrul a precizat ca, in cazul lui Mario Iorgulescu se desfasoara o procedura directa intre instantele romane si cele din Italia.

"In ceea ce-l priveste pe Gino Mario Iorgulescu, de asemenea localizat in Italia, procedura se desfasoara pe cale directa pe directa, intre instanta din Romania si cea din Italia. Nu avem in acest moment informatii cu privire la pozitia instantei italiene", a mai spus ministrul.

Sebastian Ghita, fara mandat international de arestare

"Legat de cazul Sebastian Ghita, Ministerul Justitie a facut cerere de extradare in 2017, apoi a retras cererea de extradare in iunie 2018 si martie 2019 ca urmare a deciziilor de la Curtea Suprema si Curtea de Apel Ploiesti.

La acest moment nu exista un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghita. In iunie 2018, si cea dea doua in martie 2019, ca urmare a procedurii in fata instantei. ministerul a retras cererea de extradare", a incheiat ministrul.

Cazurile Rizea si Morgenstern

Ministerul Justitiei a prezentat si situatia cererilor de extradare in alte doua cazuri mediatizate.

1. Cererea de extradare formulata cu privire la numitul Morgenstern Avraham in vederea punerii in executare mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 34 din 11 august 2017 emis de Tribunalul Bucuresti, pentru o pedeapsa de 8 ani inchisoare. Sus-numitul este localizat teritoriul Argentinei. Initial, a fost arestat in vederea extradarii, in prezent este in libertate pe cautiune. Ministerul Justitiei a formulat si a transmis cererea de extradare, iar ulterior, potrivit informarii parvenite pe cale diplomatica in august 2019, ni s-a adus la cunostinta faptul ca, printr-o sentinta din 21.11.2018 a fost aprobata extradarea, dar persoana extradabila a declarat recurs la Curtea Suprema de Justitie.

2. Cererea de extradare adresata autoritatilor din Republica Moldova, in dosarul privindu-l pe Rizea Cristian. Cererea a fost formulata in vederea punerii in executare a pedepsei de 4 ani si 8 luni inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 680 din 7 decembrie 2017 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cazurile Popoviciu si Adamescu

Catalin Predoiu a mai prezentat marti situatia extradarilor in alte doua cazuri, milionarii Puiu Popoviciu si Alexander Adamescu.

- Extradarea milionarului Puiu Popoviciu intra in ultima faza. Cand incep audierile din apel in instantele britanice

- Milionarul Alexander Adamescu, o noua chichita avocateasca inaintea extradarii in Romania. Cum tergiverseaza procesul din Marea Britanie

Astăzi se marchează "Ora pământului". De unde a pornit acest eveniment și ce trebuie să facem
Astăzi se marchează "Ora pământului". De unde a pornit acest eveniment și ce trebuie să facem
Desfăşurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 23 martie 2024, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul "stingerea luminilor", la care au participat oameni din...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Dragos Savulescu, #Alina Bica, #Sebastian Ghita, #iorgulescu, #extradare, #Justitie, #Predoiu, #eveniment , #stiri Alina Bica