Alina Gorghiu face o vizită de lucru în Austria pentru a susţine aderarea României la Schengen

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 17:51
2902 citiri
Alina Gorghiu face o vizită de lucru în Austria pentru a susţine aderarea României la Schengen
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu FOTO Facebook / Alina Gorghiu

Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu face, în perioada 4-6 decembrie, o vizită de lucru în Austria, pentru a discuta despre aderarea României la Schengen.

În cadrul întâlnirilor, aceasta a arătat că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară, iar susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen.

Potrivit Senatului, în cadrul vizitei, Alina Gorghiu a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Federal al Republicii Austria, Korinna Schumann. În cadrul convorbirilor, cei doi înalţi oficiali au exprimat interesul pentru consolidarea relaţiilor româno-austriece, avansarea agendei bilaterale şi intensificarea cooperării la nivel regional şi european.

Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că aderarea la Schengen reprezintă o prioritate majoră pentru România, pentru finalizarea acestui proces fiind depuse eforturi intense, sprijinite de întreaga clasă politică de la Bucureşti.

Alina Gorghiu a precizat că participarea deplină a României la spaţiul Schengen va aduce, în mod cert, o valoare adăugată frontierelor externe ale Uniunii Europene şi consolidării rolului UE la nivel global. Totodată, a arătat că extinderea spaţiului va aduce beneficii tuturor cetăţenilor UE, economiilor statelor membre şi firmelor austriece din România. Înaltul oficial român a mai menţionat că starea de fapt actuală înseamnă timpi ridicaţi de aşteptare pentru transportatori şi proceduri mai complicate, mai precizează Senatul.

Alina Gorghiu a arătat că cifrele Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la care ar trebui să se raporteze toate statele, confirmă foarte clar faptul că România nu a fost şi nu este sursa migraţiei din Austria şi nu este rută de tranzit pentru migraţia din această ţară. Preşedintele interimar al Senatului a subliniat că susţinerea fermă a instituţiilor europene şi concluziile lipsite de echivoc ale experţilor europeni, materializate prin vizite încheiate cu rapoarte extrem de pozitive pentru ţara noastră, îndreptăţesc România să obţină un sprijin unanim pentru adoptarea Deciziei de aderare a ţării noastre la Schengen, se mai arată în comunicat.

În cadrul dialogului, înaltul demnitar român a precizat că protecţia lucrătorilor români din Austria este o prioritate constantă pentru autorităţile române, accentuând importanţa consolidării dialogului dintre cele două state în domeniul afacerilor sociale.

Preşedintele interimar al Senatului a avut o întrevedere şi cu preşedintele Grupului de Prietenie Austria – România şi Bulgaria din Parlamentul austriac, Harald Troch, la care a participat şi deputata Elisabeth Götze din partea Partidului Verzilor. Cei doi demnitari austrieci au exprimat disponibilitatea de a se implica politic la nivelul partidelor din care fac parte în vederea clarificării poziţiilor interne privind aderarea României la spaţiul Schengen, menţionând că aceasta aduce beneficii ambelor părţi şi este important să se producă conform calendarului.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu: România este singura țară din UE care a semnat cu Japonia o declarație de cooperare în domeniul justiției FOTO
Alina Gorghiu, ministra Justiţiei, anunţă că România este singura ţară din Uniunea Europeană care a semnat cu Japonia o declaraţie de cooperare în domeniul justiţiei şi a 11-a din lume....
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
#Alina Gorghiu, #presedinte Senat, #aderare Romania Schengen, #Spatiul Schengen , #stiri Alina Gorghiu